ERZURUM’DA 4 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Organize suç örgütlerinin çökertilmesi için geçtiğimiz yıl yurt genelinde düzenlenen 228 operasyonda 2 bin 957 şüphelinin gözaltına alındığı belirtildi. Organize suç örgütlerinin rant elde ettiği alanlar arasında futbol sektörünün de yer aldığı vurgulandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 2006 yılı raporunda, organize suç örgütlerine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.
Dünyada suç ve suçluluk alanında nitel ve nicel anlamda değişlikler olduğu, özellikle örgütlü olarak işlenen mafya tipi organize suçlarda artış eğilimine girildiğine işaret edildi. Raporda, Türkiye'de son 25 yılda terör suçlarının gündemin birinci sırasında olduğu, yaşanan gelişmelerin organize suçlarla mücadeleyi de, güvenlik birimleri için birincil hale getirdiği ifade edildi.
ERZURUM’DA 4 OPERASYON DÜZENLENDİ
Yurt genelinde geçtiğimiz yıl organize suç örgütlerine karşı 228 operasyon düzenlendi, 2 bin 957 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda 516 tabanca, 10 uzun namlulu tüfek, 17 bin 451 fişek ele geçirildi. Organize suç örgütlerine yönelik operasyonların İstanbul'da yoğunlaştığı, geçtiğimiz yıl İstanbul'da 47 operasyon düzenlendiği belirtildi. İstanbul'u 15 operasyonla Antalya, 12 operasyonla Ankara, 10'ar operasyonla İzmir ve Kocaeli izledi.
Organize suç örgütlerine karşı yapılan Balıkesir, Bursa ve Kayseri'de 9, Mersin'de 8, Aydın'da 7, Eskişehir'de 6, Diyarbakır, Muğla, Tekirdağ ve Uşak'ta 5, Adana, Erzurum ve Konya'da 4, Bolu ve Denizli'de de 3 operasyon düzenlendi.
DOĞUANADOLU’DA 10 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 500 şüpheli, İzmir'de 274, Konya'da 214, Antalya'da 195, Ankara'da 170 kişinin yakalandığı belirtildi. Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda, Marmara Bölgesi'nin bölgeler arasında birinci geldiği vurgulandı.
Marmara Bölgesi'nde 85 operasyonda 950, İç Anadolu Bölgesi'nde 38 operasyonda 706, Ege Bölgesi'nde 33 operasyonda 510, Akdeniz Bölgesi'nde 30 operasyonda 328, Karadeniz Bölgesi'nde 23 operasyonda 277, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 10 operasyonda 114, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde 9 operasyonda 72 şüpheli yakalandı.
ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYELERİNİN EĞİTİM DURUMU
Operasyonlarda yakalanan şüphelilerin yüzde 46'sının ilkokul mezunu olduğu, yüzde 2'sinin okuma yazma bilmediği, yüzde 3'ünün okur-yazar, yüzde 19'unun orta okul, yüzde 22'sinin lise, yüzde 6'sının üniversite, yüzde 2'sinin de yüksek okul mezunu olduğu belirlendi.
ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN RANT ELDE ETTİĞİ ALANLAR-
Raporda, organize suç örgütlerinin rant elde ettiği alanlara da dikkat çekildi. Organize suç örgütlerinin ihalelerin sonuçlarına etki ettikleri, üçüncü şahıslar vasıtasıyla ticarete atılarak dengeleri bozup rant elde ettikleri, gazino, bar, pavyon gibi yerlerden koruma adı altında para aldıkları, oto parklardan haksız kazanç elde etikleri, turizm bölgelerindeki otel ve barların korku ve baskı yoluyla el değiştirmesini sağladıkları, iş adamlarından yine koruma adıyla para aldıkları vurgulandı.
Korku, baskı ve hile yolu ile emlak ve arazi satışlarına müdahale eden suç örgütlerinin, maden ve kömür ocaklarını baskı ve korku yolu ile ele geçirdikleri, sanayi tesislerini, fabrikaları ve firmalar üzerinde baskı kurdukları, futbol sektöründe futbolcu transferlerini yönlendirdikleri, bahis oynatma, maç sonuçlarına ve kulüp yönetimine etki etmek suretiyle haksız kazanç elde ettikleri kaydedildi.
Müzik ve medya sektörüne nüfuz ederek menfaat temin eden suç örgütlerinin, gıda piyasasında tekel yaratmak suretiyle fiyatların düşmesine veya artmasına da sebep oldukları ifade edildi.
ORGANİZE SUÇLARI ORTAYA ÇIKARAN VE TETİKLEYEN NEDENLER
Raporda, organize suçları ortaya çıkaran ve tetikleyen nedenlere de dikkat çekildi. İdeolojik yapılanmalar, siyasi otorite boşluğu, rejim değişikliği, hukuki boşluk, ekonomik istikrarsızlık, toplumun sosyolojik yapısı, rüşvet, eğitimsizlik,işsizlik, göç, ahlaki yozlaşma, ülkenin jeopolitik konumu, lüks yaşama ve kolay yoldan para kazanma arzusu, organize suç ihraç eden ülkelerin etkisi, medyada yer alan özendirici yayınlar, idari ve adli denetimsizlik, toplum bünyesine uygun olmayan sosyal, hukuki ve siyasi değişmeler organize suç örgütlerini ortaya çıkaran nedenler arasında sayıldı.
Suçla mücadelede yalnız milli politikaların sonuç vermeyeceği belirtilen raporda, uluslar arası kamuoyu, devletler arasında yürütülen ikili ve çok taraflı ilişkiler, suç ve suçlulukla mücadele de işbirliğinin zorunlu olduğu ifade edildi.
TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYORLAR
Teknolojinin sunduğu olanakların organize suç örgütleri tarafından yakından takip ettiği vurgulanan raporda, bu yolla kendilerine yeni yöntem ve usuller belirleyen organize suç örgütleri ile mücadelenin de, teknolojiyi yakından takip eden uzmanlaşmış personel ile yapılması gerektiği vurgulandı.
DİZİLER ETKİLİ
Organize suçların, devlet ile vatandaş arasındaki güven ilişkisine zarar verdiğine işaret edilen raporda, suç gruplarının deşifre edilmesiyle yaşanan güncel olayların Türkiye'deki mafya tipi yapılanma gerçeğini gözler önüne serdiği belirtildi.
Kanun dışı eylemlerin, eylemi gerçekleştirenlerce ''bir hakkın veya sorumluluğun yerine getirilmesi olarak'' sunulmaya çalışıldığını işaret edilen raporda, bunun mafya tipi anlayışın toplumda yerleşik hale gelmesine neden olduğu açıklandı.
Adam yaralamak, öldürmek veya gasp etmek suretiyle elde edilen hakların farklı şekilde değerlendirildiği, mafya tipi anlayışın meşrulaştırılmaya çalışıldığı, bu tür eylemlerin normal gösterildiği bir sürecin yaşandığına dikkat çekildi.
Bu süreçte birçok faktörün etkin rol oynadığı, faktörler arasında medyanın önemli bir yer tuttuğu kaydedildi.
Kitle iletişim araçlarının ortalama insanın toplumsal gerçekliği kavramak için kullandığı neredeyse birincil araç olduğu kaydedilen raporda, özellikle son dönemlerde aşırı şiddet içeren, bilinçli veya bilinçsizce kanun tanımazlığın reklamının yapıldığı mafya dizilerinin olumsuz etkilerine vurgu yapıldı.
Bu dizilerde gösterilen karakterlerin, televizyon izlenme oranının yüzde 94'lere ulaştığı Türkiye'de başta gençler olmak üzere bir çok insan tarafından rol modeli olarak benimsendiği kaydedildi.