ERZURUM MEDYASINA AKADEMİK YAKLAŞIM
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Köse, Erzurum’da yerel gazeteciliğin sorunlarına değindi. Köse, yerel gazetelerin halkın nabzını tutmada daha etkin hale gelmesi gerektiğini kaydetti.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Köse, küresel haber dolaşımı ile birlikte yaşanan zaman ve mekan sıkışması sonucu benzerlik ortamının doğduğunu söyledi.
Köse, “Yerel medyanın haber kaynağı yerel çevrenin sorunlarıdır. Küresel haber dolaşımı ile birlikte, yaşanan zaman ve mekan sıkışması yeni bir benzerlik ortamı doğurmuştur. Hem biçimsel hem de içerik anlamında yerel, ulusal ve bölgesel medya ayrımında geniş çaplı homojenleşme olmuştur. Yani medya kuruluşları, mikro yada makro düzeyde gitgide birbirlerinin içeriği haline gelmiştir. Bu açıdan bakıldığında, yerel medya organları kendi bölgesel ya da yerel gerçeklerini aktarmaktan ziyade ulusal ve küresel haber kaynaklarına bağımlı yerel gazete görüntüsü ile karşı karşıyayız. Yani, ulusal bir gazete ile yerel gazete arasında genel anlamda fark göremiyoruz.” dedi.
“YEREL KONULAR TARTIŞILMALI”
Yerel medyada yaşanan yönseme sorununun, haberin serbest dolaşımıyla ilintili olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Köse, “Bu konu 1970’lerden buyana UNESCO’da tartışılan bir konudur. Haberin serbest dolaşımı serbest ekonomik pazar ile doğrudan ilişkilidir. Haber maddi bir maldır, iktisadi dolaşımı denilen olay sonucunda yönseme dediğimiz olgu ortaya çıkmıştır. Yerel değerler, konular, olgular tartışılarak yönseme kıskacından kurtulur. Şuanda yerel medyada, hakikatin merkez tarafından tanımlandığı antidemokratik bir süreç sözkonusu. Yerel düşüncenin yerel bir düzlemde karşılık bulması, hem anlayış çoğulculuğu açısından hem de medya alanındaki monopol tekel yapılanmaların önüne geçecek imkan sağlayacaktır. Yerel basın haber kaynağı bağımlılığını kıramadığı sürece, bağımsız medya yapılanması ortaya çıkamayacak. Ulusal medyanın bölgesel ekler çıkarması da yerel basını ulusal medyanın ekleri gibi görmemize neden olmaktadır. Ulusal medyaya benzeme gibi bir düşünce, yerel medya açısından tehlikeli boyutu ortaya çıkaracaktır.” diye konuştu.
BAĞIMSIZ GAZETECİLİK
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Köse, yönseme olayının bir boyutunun da gazete patronlarının profili ile ilintili olduğunu açıkladı. Köse, “Birçok gazete patronu gazeteciliğin ne olduğunu bilmiyor. Gazete patronları esnaf, tüccar gibi kişilerden oluşuyor. Yerel gazetecilik iş dünyasının gerçeklerine uygun olarak yapılmaktadır. Bağımsız gazetecilik burada söz konusu olmaktan çıkmaktadır. Gazetecilik bir mesafe ve temas sanatıdır. Gazeteci denilen şahıs olayın merkeziyle, taraflarıyla yakın temas içerisinde olmalı, ama bunu yaparken de kendi görüşünü, bakışını etkileyebilecek ekonomi, siyasi suç merkezlerine karşı mesafesini korumalıdır..” diyerek sözlerini noktaladı.