BELEDİYELERE KREDİLER GELİRLERE GÖRE VERİLECEK
Erzurum’daki belediyeler Türkiye genelinde gelirleri en düşük yerel yönetimler içinde bulunuyor. İlçe belediyelerinin su tahsilatı dışında ciddi gelir kalemleri yok. Merkez ilçedeki belediyelerde de durum değişmiyor. Belediyelere verilen kredilerin, belediye gelirlerine endekslenmesi Erzurum belediyelerini zora sokacak.
İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, belediyelere verilen kredilerde, daha önce genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payları, şimdi ise belediyelerin gelirlerini esas aldıklarını bildirdi. Atasoy, buna bağlı olarak geleceğe dönük kredi sistemini ''kökten'' değiştirdiklerini söyledi.
İller Bankası Genel Müdürü Atasoy, yaptığı açıklamada, yeniden yapılanma kapsamında hazırlanan ve bankayı bir anonim şirket haline getirmeyi amaçlayan yasa tasarısının bir an önce kanunlaşmasını beklediklerini belirtirken, zaten kendilerinin kanunun gerektirdiği çalışmayı da çok büyük ölçüde tamamladıklarını ifade etti.
Taslağın yasalaşmasıyla, İller Bankasının proje ve ihale yapmayacağını belirten Atasoy, bankanın il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların proje geliştirme, müşavirlik ve finansman hizmetleri vermeye devam edeceğini kaydetti.
Bankanın hisselerinin başka bir işleme gerek kalmadan ve bedelsiz olarak Hazine'ye devredilmiş sayılacağından kanunla belediyelerin ortağının Hazine olacağına işaret eden Atasoy, belediyelerin gelirlerinin yüzde 5'i olan sermaye payının alınmamasıyla da belediye gelirlerinin bu oranda artacağını belirtti.
İller Bankasının mevcut durumda da ''kanunun içini doldurduğunu'' anlatan Atasoy, şöyle devam etti: ''Biz zaten belediyelere (ihaleleri sen yap, biz yapmayalım, finansmanını biz karşılayalım) diyoruz. Ortalama yıllık 1,2 katrilyon lira civarında finansman ve yatırım programı varsa, 4 sene önce bu 600 trilyondu ve yatırım programındaki bütün işlerin ihalesini İller Bankası yapıyordu şimdi ise en az yarısını belediyeler yapıyor. Biz şu anda çok yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz, Kanun çıkmadı diye hiç bir aksama yok, Kanun yarın çıksa çok ufak bir değişikle aynı şekilde çalışmaya devam ederiz.''
BELEDİYE PROJELERİNE DÖNÜK KREDİLERDE UYGULANACAK SİSTEM
Belediyelerin borçlarına mahsuben İller Bankası tarafından yapılan kesinti oranını yüzde 40'tan yüzde 25'e düşürülmesini de değerlendiren Atasoy, uygulama sonrası tahsilatlarında ciddi bir düşüş olduğunu söyledi.
İller Bankasının geleceğe dönük kredi verme sistemini de kökten değiştirdiğine dikkat çeken Atasoy, uygulamaya dönük şu bilgiyi verdi:
''Kredi verirken, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payları esas alıyorduk, kredi limitini bu belirliyordu, o sistemi kaldırdık.
Artık herhangi bir belediye bir projesi için kredi başvurusunda bulunduğunda herhangi bir geliriyle bunu ödeyeceğini taahhüt ve belgelendirmesi gerekiyor. O geliriyle İller Bankasından aldığı kredinin taksitlerini ödeyebilmesi lazım. Ödemediği zaman paylarından düşünülüyor. Daha önce verdiğimiz kredinin taksitlerini paylarından düşünüyorduk ama şimdi yeni kredilerimizde paylarını esas alarak değil, herhangi bir geliriyle ödeme taahhüdü alarak garantiye almış oluyoruz.''
Kredilerdeki yeni sistem ile belediyelerin ödemelerde daha disiplinli olacağını, borçlanırken ''gelirleri elden gidebilir'' düşüncesiyle bir daha düşüneceğini ve kredi alabilmek için gelir artırma yoluna gideceğini kaydetti.
Geliri olmayan küçük belediyelerin uygulamadan zorluk çekebileceğini ancak, BELDES projesinin büyümesiyle de küçük belediyelerin temel alt yapı projelerinin çözümünün beklendiğini söylendi.