ENERJİ GİDERİ DAHA DÜŞÜK OLUNCA
Erzurum'da mikroçip fabrikası yatırımı yapan İngiliz United Technologies Şirketi, Avusturya hükümetinin sağladığı şartlar ve özellikle enerji giderinin düşük olmasını da dikkate alarak ülkeye 350 milyon avroluk ''wafer'' fabrikası kurma kararı aldı.
Avusturya devleti fabrikanın faaliyete geçmesi için yer tahsisi, fabrika binası ve içerisindeki makinelerin temininde destek sağlayacak. 700'le 900 kişi arasında istihdam sağlanacak fabrikanın, 2009 yılında üretime geçmesi planlanıyor.
United Technologies Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikroçip (tümleşik-elektronik devre elemanları) ve güneş kollektörlerinde kullanılan wafer'in, Avusturya'da kurulacak fabrikada üretileceğini belirterek, bu yatırımda Avusturya'nın tercih edilmesinin en önemli nedeninin teşvik mevzuatının etkin ve diğer şartlarında daha uygun olması olduğunu söyledi.
''Bir işadamının yatırım yapması için konjöktür çok önemli'' diyen Özmen, şunları kaydetti:
''Biz bu yatırımı yapmadan önce çok araştırdık. Avrupa'daki diğer ülkelerle Avusturya'yı kıyasladık. Nitekim Avusturya'da Ekonomi Bakanlığı'na bağlı dış yatırımcılara hizmet verilen bir birim var. Onlarla temasa geçtik. Ben onlara (Yatırımımı neden Avusturya'da yapayım?) diye sordum. Onlarda, Avrupa ülkelerinden Almanya, Fransa, İngiltere'deki benzer teşviklere ait örnekler vererek, beni ikna ettiler. Wafer üretimindeki yatırımımız için ülkemizde uygun şartlar olsaydı, bu yatırımı Türkiye'de yapmak bizi çok mutlu ederdi. Ancak ne yazık ki Türkiye'de böyle bir yatırımı yapmanız şu anki şartlarda mümkün değil.''
AVUSTURYA'DA SAĞLANAN AVANTAJLAR
Özmen, Avusturya'da kendileri için sağlanan en önemli avantajın enerji giderinin düşük maliyette olması olduğunu söyledi. Enerjinin dışında, istihdam gücü ve Avusturya hükümeti ve yerel otoritelerin; fabrika inşaatı ile makinelerin temininde gösterdiği kolaylıkların da diğer artı yönler olduğuna dikkat çekti.
Bu tarz yatırımların yüzde 100 öz sermayeyle yapılmasının neredeyse imkansız olduğunu anlatan Özmen, bu tarz yatırımların Avrupa'da, hibe veya kredi şeklinde desteklendiğini söyledi.
Yıllık ilk etapta 800'le bin ton arasında üretim yapmayı planladıklarını anlatan Özmen, şöyle devam etti:
''Böyle bir yatırımı yapmakta birçok faktör önemlidir. Hiçbir firma öz kaynağıyla bu yatırımı yapamaz. Mutlaka destek lazım. Türkiye'de ne yazık ki şu aşamada böyle bir şey yapmak mümkün değil. Hem sabit giderler hem de finansal açıdan bu yatırımı karşılayabilmenize imkan yok. Ayrıca, sabit fiyatları ele aldığımızda, oradaki elektriğin kilovat saati ile Türkiye arasında birkaç misli fark olduğunu görüyoruz.''
HAMMADDE TÜRKİYE'DEN
Özmen, waferin üretiminde kullanılan kuvars taşının Türkiye'den karşılanacağını söyledi.
Kuvars taşının eritilmesinin çok yüksek ısı derecelerinde ve çok komplike proseslerle yapılabilen bir işlem olduğuna değinen Özmen, ''Kuvars taşı, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra saf silisyum elde ediliyor. Bunun elde edilmesi için çok detaylı bir çalışma şart. Bu işlemin enerji gideri çok fazla'' diye konuştu.
Özmen ayrıca, bu alanda dünyada şu an 7 üreticinin bulunduğunu ve kendilerinin 8. üretici olacaklarını belirterek, söz konusu fabrikanın Erzurum'a yaptıkları mikroçip fabrikası yatırımı için de lojistik destek sağlayacağına dikkat çekti.
ÜNİVERSİTE TERCİHİ...
Özmen, Türkiye'de yatırım yapacakları bölgede mutlaka üniversite bulunmasına dikkat ettiklerini ve üniversite destekli ar-ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini bildirdi.
Avrupa ülkelerinde, üniversiteyle ortak çalışmanın önemli bir konu olarak bilindiğini belirten Özmen, şunları kaydetti:
''Avrupa'daki şartı biz de burada kendi ülkemizde arıyoruz. Yatırım yapacağımız bölgede, üniversite ve teknoloji geliştirme bölgesi bulunmasına önem veriyoruz. Erzurum'da mikroçip fabrikası kurmamızın en önemli sebeplerinden birisi de burada Atatürk Üniversitesi'nin varlığı ve üniversite yerleşkesi içinde ATA TEKNOKENT'in oluşum sürecini tamamlamış olmasıdır. Erzurum'da Üniversiteyle ciddi anlamda ortak çalışıyoruz.''
Özmen son olarak, üniversiteyle ortak hareket etmenin temel nedenleri arasında, güçlü bilimsel çalışmalar, akademik beyin gücü ve altyapının güçlü olması, olduğunu sözlerine ekledi.