//ÇOBANDEDE KÖPRÜSÜ ONARIMLARI
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarihi varlıklarından biri olan Çobandede Köprüsü'nde yapılan restorasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, 13. yüzyılın sonlarında yapılan köprünün 1730 ve 1830'larda iki büyük onarım geçirdiğini belirtti. Köprüyü taşıyan tempan duvarlarında bir takım kaymalar olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğdu, bunun onarımı için de iskele kurulması gerektiğini ifade etti.
//ANADOLU’DA TÜRK MÜHRÜ
Çobandede köprüsünün Anadoludaki ender köprülerden birisi olduğuna işaret eden Gündoğdu, buradaki işaretler, sislüme musluklarının olduğu gibi kalması konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü'nü uyardıklarını ifade ederek, "Köprünün altındaki sağlam temeller kurulduktan sonra tempan duvarları sağlama alınmasının ardından korkulukları tamamlanacak. Köprü 220 metre uzunlukta dönemine göre en ileri düzeyde yapılan köprü içerisinde çok miktarda düzgün kesme taşın kullanılmış. Çok miktarda ustanın çalıştığına dair işaretler var. Bunların kaybolmaması için karayollarına 'Çok sıkı takip edeceksiniz, taş kaybı istemiyoruz' diye uyarıda bulunduk."dedi. Köprü kemerine kurulan iskelenin normal olduğunu da ifade eden Gündoğdu, anormal bir durum olmadığını kaydetti.
//KÖPRT 712’İNCİ YILINDA
712 yaşındaki köprüyü define avcılarının mahvettiğini belirten Prof.Dr. Hamza Gündoğdu, "Köprünün içinde soğuktan korunmak isteyenlerin konuk edileceği küçük odalar vardı. Buralarda zaman zaman yo vergisi de toplanıyordu. Günümüzde define avcıları bu bölgeleri tahrip etti. Defineciler taş yapılı köprüye girerek hazine aramışlar. Sadece taş yapıları değil asfaltı da delerek içeri girip hazine aramayı sürdürmüşler. Köprü ayakları bile hazine arama bahanesiyle mahvedildi" diye konuştu.