ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Ekim 2010 Cuma - 06:00

Duaları üstümüzde..

Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Erzurum, merkez ve ilçeleriyle yüzlerce türbe, yatır, mezar ve ziyaretgâha ev sahipliği yapıyor.

Duaları üstümüzde..

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Erzurum, merkez ve ilçeleriyle yüzlerce türbe, yatır, mezar ve ziyaretgâha ev sahipliği yapıyor. Prof. Dr. Ömer Lüffi Barkan’ın;  “Kolonizatör Türk Dervişleri” isimli ri­salesinde, Ahmet Yesevi’den feyz alan Ahi­lerin, aldıkları talimatla Türkistan’dan Anadolu’ya yöneldiklerine işaret edilirken, Erzurum’un Hasankale ilçesi ve ci­varındaki köyleri ise, bu ahilerin kurduğu bilgisine yer veriliyor. Risalede anlatılanlara göre; Ahiyan-ı Rum içinde yer alan; Alp, Eren ve Alperen dervişler, geldikleri bu beldede kılıçsız, dövüşsüz söz sahibi olmuş; bu yö­releri, bağlılarının sayısını çoğaltarak elde etmişler.
//TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜ VE ERZURUM
Bunlar içinde Seyyid Emir Haydar; Ho­rasan ilçesini kuran Seyyid Baba Horasanı Kemaleddin; Seyyid Ahmet Kebir; Seyyid Şerif Pir Hüseyin; Tataristani Bin Seyyid Mehmed; bugünkü Çöğender Köyü'nün ku­rucuları Seyyid Çukender, Ali Bin Seyyid, Süleyman Baii ; Yağan beldesini kuran Yağan Baba; Miyadin Köyü'nü kuran Ati Gazi; Kındığı Köyü'nün kurucuları Dede Mahmut, Telli Dede ve Ali Baba bulunuyor. Ayrıca Ahilerle Anadolu’ya gelen, Baciyan-ı Rum adıyla anılan kadın gazi ahilerin de, ku­ruluşlarda büyük hizmetler verdiklerinin aktarıldığı risalenin yanı sıra, Erzurum üze­rine önemli araştırmalar yapan Abdurrahim Şerif Beygu’nun eserinde de; benzer bilgilere rastlanıyor. Tarih Araştırmacısı Muzaffer Taşyürek’in; “Erzurum Türbeleri ve Ziyaret Yerleri” adlı kitabında da yer bulan araştırma, kategoriler halinde okurların ilgisine sunuluyor.
//ZİYARET YERLERİNİN TASNİFİ…
Erzurum’da geçmişin en önemli izleri olan mezarlarla ilgili olarak Halk Bilimci Yaşar Kalafat’ın araştırmaları da büyük önem taşıyor. Erzurum merkez, ilçe ve köylerinde bulunan türbe, ziyaret (yatır) ve mezarları tek tek tasnif eden Kalafat, günümüze çok önemli bilgilerin ulaşmasına öncülük ederken, söz konusu türbe ve mezarlar merkez ve ilçelere göre şöyle sıralanıyor:
Erzurum merkezde: Ab-ı Güneş Abül-leys, Ahi Baba, Arap Baba, Bayram Hoca, Huykesen, Dabak Baba, Ebülfettah Enisi, Kırklar, Külhanı Ahmet Dede, Lal Baba, Hacı Ahmet Baba, Hasan Basri, Sütnişan,
Erzurum merkez köylerinde: Ebüzü-lal, Hacı Haşıl Efendi, Pir Ali Baba, Topar­lak Baba, Ümidim Baba, Yunus Emre, Dumlu'da Çoban Dede, Dumlu Baba, Küçük, Şenyurt, Ilıca'da; Ahmet Baba, Ba­lıklı, Hasan Baba, Sulu Mağara, Ovacık'ta; Akbaba, Aynalı Kale, Çıkçıkan, Çoban Dede, Han, Kırklar, Kuzgun Mağara, Sığırzan, Siîenk, Yılanlı, Ziyaret,
Aşkale'de: Arslan Baba, Çeçen, Büyük Kabaktepe, Küçük Kabaktepe, Karakaya, Yeşil Nine,
Çat'ta: Ardıç, Çilligöl, Çamlık, Güneytepe, Hacı Miro, Işıklı, Kumaşlı, Oyuklu, Parmaksız, Sarıbaba,
Hınıs'ta: Güzelbaba, Hazal, Mamahatun, Seyit Ömer Halil, Şeyh Mehmet, Tek Söğüt,
Horasan'da: Ahmet Efendi, Güreşken Baba, Hasan Dede, Horasan Baba, Huy­kesen Baba, Karaşeyh, Kuzucan Baba, Kızlardağı, Eskici Baba, Sanamir Baba, Veli Baba, Kubbeli, Huykesen Tepe,
Hasankale'de: Akbaba, Ali Baba, Bal­dızı, Çöğen Baba, Akyüz Halil Dede, Emir Süleyman, Hacı Şakir Efendi, Efe, Nazlı Baba, Karapınar, Sarı Baba, Sultan Tok, Yağan Baba, Yaramış Baba, Yediler, Alvar Köyünde Sultan Tok ziyareti (Çerkez me­zarları olarak anılır)
İspir'de: Çirkini, Hacı Abbas, Delibaba, Kara Ahmet Baba, Karsor, Kavaktepe, Oğuz Çalış, Şaka Baba, Güzelbaba, Konciyar, Kızılbaba, Şeyh Hasan, Üryan Baba, Hasit Baba,
Olurda: Horasan Baba, Karaoğlan, Mikâf, Sarıbaba,
Oltu'da: Gülübağdat, Mısrı Zinnun, Şehit Kadı Zinnun, Şehitlik,
Şenkaya'da: Allahüekber, Hüseyin Dede, Teketaş, Huri Baba, İnektepe, Kara­pınar, Kamışlı, Karaşehit, Kuşçu, Kırklar, Kuruç Baba, Şefkanf, Şeyh Süleyman, Yoncalı Şehidi,
Tortum'da: Yazyurdu, BacıKardaş, Güvüt, Hacı Feyzullah, Ezen, Hasan Hoca, ismail Baba, Kavuklu Baba, Karapınar, Ke­merli, Osman Oluğu, Seyit Efendi, S 'ad-i Vakkas, Şallı, Şeyh Mehmet, Toruklu,
//VE ERZURUM’DAKİ TÜRBELER…
Yaşar Kalafat’ın yaptığı tasnife göre, Erzurum’daki türbeler ise, şöyle sıralanıyor:
Türbeler: Erzurum merkezde; Abdurrahman Gazi, Ahi Baba, Ane Hatun, Ebu İshak, Emir Şeyh Timurtaş Baba, Hacı Derviş Ağa, Mahmut Paşa, Mehdi Abbas, Rabia Hatun,
Hasankale'de: Ferruh Hatun, Sultan Alaaddin,
Karayazı'da: Söylemez Baba, Söyle­mez Ana
Ocaklar: (Erzurum'da; Bayram Hoca, Ilıca'da Erinkâr), (Horasan'da; Şeyh, Tüdeveren), (Tortum 'da; Pehlivan) Zaviyeliler, (Ebu İsak Kazirun, Pir Ali Baba) tarzında tasnif etmişken, diğerlerinin isimleri ise yalın halde anılır. Bunlar; Öksürük Baba, Pabuçlu Kadı, Recep Baba, Çeperi Kutsal Camian, Taptuk Baba, Postlu Baba, Eski Mezarlar, Kutsal Ardıçlar.
//SAHABEDEN OLAN YATIRLAR…
Güzel Baba, (Hz. Peygamberin Sa­kası olan Şehit Ömer Halil'in kardeşidir.) Hazal Hatun, (Şehit Ömer Halil'in Kızkardeşidir.) Abdurrahman Gazi, (Hz. Muhammed'in Ashabındandır). Alar köyünde Eski Mezarlar olarak anılan mevkide 7 kabir vardır. Sahabe kabri olarak kabul edilmek­tedir.
//ŞEHİT OLARAK BİLİNEN YATIRLAR…
Ebülfettah Enisi (Erzurum'un içindedir.) Çilligöl (Çat'ın Parmak köyündedir.) Kutsal Çamlar (Çat'ın Zazalar köyün­dedir.)
Işıklı (Çat'ın Bağlıca köyündedir.) Kumaşlı (Çat'ın Kumaşlı köyündedir.) Küllük (Karayazının Payveren köyün­dedir.), Mikâf (Olurun Ormanağzı köyündedir.), Gülübağdat (Oltu'nun Çamlıgöl köyün­dedir), Mısrı Zinnun (Oltu'nun içerisindedir.), Çamlıbel (Oltu'nun Çamlıbel köyünde­dir.), Allahüekber (Şenkaya'nın Aksar kö­yündedir.), Aktaş (Tekman'ın İncesu köyündedir), Çiçekli(Tekman 'in Aktuzla köyündedir), Gülbaba (Tekman'ın Germik Komundadır), Huri Baba (Tekman'ın Akçakoca kö­yündedir.), Kamışlı (Tekman'ın Kamışlı çayırındadır), Karaşehit (Tekman 'in Hacıömer köyün­dedir), Kuşçu (Tekman'ın Kuş tepesindedir), Çevirme köyündeki Kırklar (Tekman'ın çevirme köyündedir), Ezven (Tortum'un Aşağı Katıklı Köyün­dedir), Osman Oluğu (Tortum 'un Aşağı Katıklı köyündedir), Seyit Efendi (Tortum'un Uzundere kö­yündedir), S'ad-ı Vakkas (Tortum'un Şenyurt Bu­cağı Setli köyündedir), Şehitlik (Köprüköy'e bağlı Yapağılı kö­yündedir.)
//ŞEYH OLARAK BİLİNEN YATIRLAR…
Emir Şeyh (Erzurum'un içerisindedir), Şeyh Mehmet (Hınıs'ın içerisindedir), Şeyh Ocağı (Horasan 'in Endek köyün­dedir), Şeyh Hacı (Horasan'ın içindedir), Şeyh Hasan (Karayazı'nın Aşağı Kızılkale köyündedir), Şeyh Süleyman (Tekman'ın Şenyurt Bucağı Pehlivanlı köyündedir),
//SEYİT OLARAK BİLİNEN YATIRLAR…
Seyit Ömer Halil (Hınıs'ın Erence kö­yündedir), Seyit Efendi (Tortum'un Uzundere - Cö­mertler köyündedir),
//KIRKLAR OLARAK BİLİNEN YATIRLAR…
Erzurum'un Saat Kulesi'nde Kırklar Zi­yareti. Erzurum'un merkez köylerinden Ko­naklı'daki Ebuzülal ziyareti, Kırkkulak semtindedir. Ovacık'ta Kırklar Ziyareti. Tekman'ın çevirme köyünde de Kırklar ziyareti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 25 Ocak 2011 Salı 22:52

eksik ama ellerine sağlık.baba dereli ahmet efe.onun oğlu abdulgafur efendi .vb .var ALLAHA ŞÜKÜR

Yorumu oyla      6      4  
mehmet 22 Ekim 2010 Cuma 19:22

Elbetteki araştırma eksik Narman hiç araştırılmamış.

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-2 22 Ekim 2010 Cuma 13:59

Bir insan olgun,kuvvetli ve tesiri olan bir zatın kabri yanında oturup o zatı düşünürse o zatın ruhundan bedenine,dola yısıyla o toprağa bağlılığı olduğundan bu iki ruh karşılaşır.Gelen insanın ruhu,o zatın veya velinin ruhundan istifade eder.İmâm-ı Razi Hazretleri bu yurur ki:"Gelen insanın ruhu ile kabirde ki zatın ruhu birer ayna gibidir.Bu ikisi karşılaşınca her birinin ışığı,öte kine yansır,akseder.Bir veli öldükten sonra,ruh âleminden ve rahmet-i îlâhi' den, ona gelmiş olan ilimler,kuvvetli eserler,onun ruhundan ziyarete gelen kişinin ruhuna geçer."Ziyaret sonrasın da ola ki Allah ü teâlâ o kulun duasını kabul eder.Bizim bu evliyalar şehrimiz de de yukarıda sayılan,böyle mübarek Allah dostları var.Onların tasarrufları bu şehrin üzerindedir.Bunun içindir ki bu şehir,kutlu ve mutlu bir şehirdir. Allah bu mübarek sahabe,evliya,âlim, şehit ve salihlerin himmetlerini bu şehir üzerinden eksik etmesin.Şefaatleri ne nail eylesin.Mekanları pür-nur olsun. Âmin.Âmin.Âmin.

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-1 22 Ekim 2010 Cuma 13:35

Bir Hadis-i Şerif'de."Bir işinizde şaşırırsanız ölmüşlerden yardım isteyiniz "buyrulmaktadır. Veli dünyada iken, kınındaki kılıç gibidir.Ölünce kı nından çıkan kılıç gibi olup tasarrufu tesiri kuvvetlenir.Yardım istenilen veli nin,Allah'ın yardımına mazhar olduğu dü şünülmezse haramdır.Yalnız Allah'a güve nip o velinin de Allah'ın yardımına maz har olduğu, Allah'ın her şeyi sebeple ya rattığı düşünülürse caiz olur.Böyle düşünerek bir veliden yardım istemek olur.Çünkü dua eden Allah'dan istiyor. Duasının kabul olması için, Allah'ın sevdiği bir kulunu vasıta yapıyor." Ya Rabbi! Kendisine bol bol ihsanda bulunduğun bu sevgili kulunun hatırı ve hürmeti için bana da ver." denilir.Bir Veliye,"Ey Allah'ın velisi!Bana şefaat et!Benim için dua et!Allah'ın dileğimi ihsan etmesi için vasıta ol! denir.Çünkü veli yalnız vesiledir,sebeptir.Ölen bir zatın veya bir velinin mezarına gidip dua edip Allah'dan istemek caizdir.Çünkü ruhun bedene olan sevgisi,öldükten sonra da devam eder.

Yorumu oyla      6      4  
haluk 22 Ekim 2010 Cuma 11:35

yapılan araştırmaların eksik olduğuna inanıyorum şenkaya ilçesinin gaziler köyünde ÇAKIR BABA ve bunugibi bölgemizde çokyatır bulunmaktadır

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berkay sanatseverlerle buluştu
Bu yıl 5.si düzenlenen Uluslararası Dadaş film Festivali kapsamında Erzurum’a ...
Dorsay sinema dersi verdi
5. Uluslararası Dadaş film Festivali programı çerçevesince düzenlenen ...
Güneş Vakfı’ndan beyin fırtınası
Güneş Vakfı Geleneksel Cuma Konferansları devam ediyor. Vakıftaki bu ...
 
Öğrenciler Gripin’le coştu
Sevilen rock gruplarından Gripin, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ...
Osman Hamdi’ye vefa
Türkiye'de figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci ve arkeolog Osman Hamdi ...
Sanatçı çok kadro yok
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün stajyer sanatçı alımları, 6 yılın ...
 
Şoray onur ödülü aldı
Erzurum 5'inci Uluslararası Dadaş Film Festivali'nde onur ödülü Türk sinemasının ...
Şoray’dan dadaşlara övgü
Erzurum'da düzenlenen beşinci Uluslararası Dadaş Film Festivalinin Çifte ...
Mağara turizminden yararlanamıyoruz
Maden Köprübaşı Beldesi'ndeki Elmalı Dağı'nda bulunan mağara, sarkıtları, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva