İstanbul Barosu'nun meslek liselerine eşit katsayı uygulaması kararı iptaline yönelik davasına doğulu işadamları tepki gösterdi. İşadamları geçen 10 yılın zaten kaybedildiğini bunun telafisinin gerektiğini dile getirdi.YÖK'ün meslek liselerine uygulanan katsayı farkının kaldırılmasına yönelik aldığı kararın İstanbul Barosu tarafından mahkemeye taşınmasına doğudaki işadamları tepki gösterdi.
10 KAYIP YIL
İş adamları geçen 10 yılın kaybedildiğini belirterek bunun telafi edilmesi ve engelenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Farklı meslek gruplarından işadamları katsayı farkının meslek liselerine olan rağbeti kaybettirdiği ve uygulamanın vasıflı eleman yetişmesinin önünde engel teşkil ettiğini vurguladı.
ARA ELEMAN EKSİĞİ
Liselerin kapanmasından sonra ara elemanın yetişmediği ve önemli ölçüde eleman eksiklikleri yaşandığını belirten işadamları, herhangi bir meslek dalında eleman ihtiyacı duyulduğunda istenilen vasıfta eleman bulunamadığını bununda işsizler ordusunu beslediğinin altını çizdi.
NİTELİKLİ ELEMAN AÇIĞI
Kat sayı farkının uygulanmaya başladığı tarihten bugüne kadarki zamanı kayıp zaman olarak nitelendiren Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Derneği (DASİDEF) ve Tûlu Otogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, önemli ölçüde ara eleman eksikliğinin olduğunu dile getirdi. Geçmişte meslek liselerinde yetişen öğrencilerin okulda birşeyler öğrendiğini, iş dünyasında da pratikler yaparak işi iyice öğrendiğini dile getiren Yıldız, katsayı farkından sonra veli ve öğrencinin düz liselere yöneldiğini söyledi.
VASIFLI ELEMAN AÇIĞI BÜYÜYOR
Belli bir yaştan sonra alınacak işçinin ise hiçbir şey bilmediğini belirten Yıldız "Liseyi bitirdikten sonra öğrenci bir iki yılda ÖSS'ye hazırlanarak geçiriyor. Kazanamayınca bir işe girmek istiyor. Fakat hiç bir bilgisi olmadığı için, vasıfsız olduğu için ortada kalıyor. Maalesef işsizler kervanına katılmış oluyor." dedi.
Vasıflı ve ara eleman eksikliğinin Türkiyenin önemli problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, bu problemin giderilmesi için meslek liselerinin engellenmesi değilde aksine geliştirilmesi, İstanbul Barosunun'da bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini söyledi.
MOBİLYA SANAYİNDEKİ DURUM
Mobilya üretim merkezlerinde çeşitli makinaları olduğunu dile getiren Genç Mobilya İşletme Müdürü Yavuz Taş ise mobilya üretiminde kullandıkları çeşitli makinaların olduğunu fakat bunu kullanacak vasıfta eleman bulamadıklarını dile getirdi.
Ülkede ciddi oranda işsizlik yaşandığını hatırlatan Taş, vasıflı elamanların yetişmemesi halinde bu problemin katlanarak büyüyeceğini belirtti.
KATSAYI FARKI VERİMİ ENGELLEDİ
Meslek lisesine uygulanan katsayı farkının insanları tembelliğe sevkettiğini vurgulayan Taş, "Meslek liselerinde öğrenciler kendi karakterlerine yönelik mesleklerde eğitim imkanı buluyordu. Liseyi bitirdiğinde bir mesleği vardı ve o meslekte ilerleyebiliyordu. Fakat katsayının uygulanması ile bu oran azaldı. Bu da insanları memuriyete ve tembelliğe sevk etti. Özel sektörün elini zayıflattı." şeklinde konuştu.
Kimi eğitimciler ise öğrenci eksikliğinin kat sayı farkı uygulamasından değil de meslek liselerinin gelişen teknolojiye ayak uyduramamasından kaynaklandığını ileri sürdü.
MESLEK LİSELİ İHL MAĞDURU MU?
Meslek liselerinin İmam Hatip Lisesi kurbanı olduğunun altını çizen bir eğitimci meslek liselerinin kendilerini yenileyemediklerini bundan dolayı mezun olan öğrencilerin boşta kaldığını ifade etti. Bunun sonucunda liselerin kan kaybettiğini dile getiren eğitimci, kat sayı farkının öğrencilerin kendi mesleklerini seçmeleri halinde kaldırılmasını ve üniversitete buna yönelik alanların genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.İstanbul Barosu'nun meslek liselerine eşit katsayı uygulaması kararı iptaline yönelik davasına doğulu işadamları tepki gösterdi. İşadamları geçen 10 yılın zaten kaybedildiğini bunun telafisinin gerektiğini dile getirdi.