Bölgede üretilen çoğu meyve marka değeri taşıyor. Erzurum’un Tortum elma ve kızılcığı, İspir dut ve cevizi, Uzundere’nin elma ve dutu, Olur ve Şenkaya’nın Kuşburnu, Narman’ın elma ve dutu ilin en önemli marka meyveleri.
ERZURUM'DA ELMA ÜRETİMİ
Erzurum'da elma üretimi özellikle Karadeniz Bölgesi'ne yakın olan İspir, Tortum ve Uzundere ilçelerinde yapılıyor.
İlde hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olması nedeniyle halk daha çok tahıl ürünleri ve kaba yem yetiştiriciliğine önem veriyor.
Erzurum'da elmanın yanı sıra 3 bin 993 dekarlık alanda yıllık 3 bin 146 ton ceviz, bin 679 dekarlık alanda yıllık 2 bin 330 ton dut üretiliyor.
KARS'TA ''KAYISI'' ŞENLİKLERİ
Kars'ın Kağızman ilçesinde üretilen kayısı İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon gibi illere pazarlanıyor. İl genelinde kayısının yıllık üretim miktarı 10-12 bin ton arasında değişiyor.
Bazı üreticiler tarafından kurutularak da satılan, selüloz yönünden zengin olan kayısı, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip. Kayısı üretimi ile öne çıkan Kağızman'da 1968 yılından beri kayısı şenlikleri düzenleniyor.
MUŞ'TA MEYVE ÜRETİMİ ARTIYOR
Muş'ta meyveciliğin geliştiği özellikle Hasköy, Varto ve Korkut ilçelerinde genellikle elma ve armut yetiştiriliyor.
İlde bunun yanında kayısı, kiraz, erik ve vişne de üretiliyor.
TUNCELİ'DE ÜZÜM YETİŞTİREN AİLE SAYISI ARTTI
Tunceli'de üzüm, yetiştirilen meyveler arasında ilk sırada yer alıyor. İl genelinde son 5 yılda yapılan destekleme çalışmaları ve projelerle üzüm yetiştiren aile sayısı da arttı. Üzümün yıllık üretim miktarı 2 bin 750 ton civarında.
İlin ekonomisine yaklaşık 300 bin YTL gelir sağlayan üzüm üretiminin artırılması için çalışmalar sürüyor.
ERZİNCAN'DA PATENTLİ ÜZÜM-
Erzincan üzümü, üretildiği bölgeyle tanınan meyvelerden biri. Türkiye geneline pazarlanan üzüm, ''Erzincan üzümü'' ya da ''Cimin üzümü'' olarak biliniyor. İl genelinde 8 bin 640 dekar alanda yılda ortalama 5 bin 626 ton üzüm elde ediliyor.
Erzincan üzümü özellikle Üzümlü ilçesinde üretiliyor. İlçe, adını üzümün bolca yetiştirilmesinden almış. Üzüm festivalinin de düzenlendiği ilçede, Üzümlü Belediyesi tarafından ilçede yetiştirilen üzüm için patent de alındı.
Erzincan'da üzümün yanı sıra elma da yetiştiriliyor.
BİNGÖL'DE KARPUZ, CEVİZ VE ELMA ÜRETİMİ
Bingöl'de genellikle elma, ceviz ve karpuz üretiliyor. İlde starking, Amasya başta olmak üzere çeşitli türlerde yaklaşık 107 bin elma ağacı bulunuyor. Toplam 637 hektar alandan oluşan elma bahçelerinde yıllık ortalama 5 bin ton üretim yapılıyor.
Bingöl merkez ile merkez köylerinde üretimi yapılan karpuz, Diyarbakır ve Çukurova'da sezonun kapanmasıyla çıkıyor. Bu nedenle il dışına da pazarlanabiliyor. Adaklı ve Yedisu ilçelerinde de ceviz üretiliyor.
DOĞU'NUN ÇUKUROVASI
Doğu Anadolu Bölgesi'nin ''Çukurovası'' olarak nitelendirilen Iğdır'da en fazla kayısı ve elma üretimi yapılıyor. İl genelinde 9 bin 418 dekar alanda üretimi yapılan kayısıdan bu yıl 15 bin 526 ton ürün elde edildi. Iğdır'da her yıl kayısı festivali de düzenleniyor.
Kentte, kayısı üretiminde çiftçilerin bilinçlendirilmesine ve ürünün ihraç edilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
İldeki elma ağaçlarından da yıllık 36 bin 450 ton ürün elde ediliyor.
250 YILLIK DUT AĞACI-
Elazığ'da genellikle üzüm, dut ve çilek üretimi yapılıyor.
İlin en ücra köyünde bile dut ağacı bulunabiliyor. Hal köyünde 200-25O yıllık tarihi eser niteliğinde dut ağacı bulunuyor. Toplanan dutlar genellikle evlerde pekmez ve pestil yapımında kullanılıyor.
Malatya'da piyasaya sürülen kayısının yüzde 10'u da Baskil ilçesinde yetiştiriliyor.
ÖKÜZGÖZÜ ÜZÜMÜ PATENT ALDI
Elazığ, Ege Bölgesi'nden sonra ''Anadolu'nun üzüm ambarı'' olarak biliniyor.
Sadece Elazığ ve çevresinde istenilen özellikte yetişen ''Öküzgözü'' üzüm çeşidi, ''coğrafi işaret belgesi'' aldı. Özellikle şarapçılık sektöründe bir marka olan Öküzgözü, böylece bölgesel bir üne de sahip oldu.
MALATYA'NIN KAYISISI
Malatya nüfusunun yaklaşık yarısının geçim kaynağı kayısı. İlde 365 bin ton yaş, 103 bin ton kuru kayısı rekolte ediliyor.
Kayısının hasadı için her yıl 40 bin mevsimlik işçinin Malatya'ya gidiyor. Malatya, dünyada kayısı piyasasının yüzde 80'ini elinde tutuyor.
Beynin düzenli çalışmasını sağladığına inanılan kayısı, stresin azaltılmasından etkili, Kayısı, karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlıyor, kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynuyor.
HEKİMHAN CEVİZİ
Malatya'nın Hekimhan ilçesinde üretimi yapılan ceviz, çiftçinin önemli gelir kaynaklarından. 15 bin ceviz ağacının bulunduğu ilçede 300 ton civarında ürün elde ediliyor. Bu yıl için için beklenen gelir 3 milyon YTL.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından Hekimhan'daki ceviz çeşitleri üzerinde yapılan seleksiyon çalışmasında, Hekimhan cevizinin diğer çeşitlere göre daha kaliteli olduğu belirlendi. B6 vitamini içeren cevizin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliğini önlemede etkili olduğu biliniyor. Cevizin kansere karşı bağışıklık kazanmada da rol oynadığı belirtiliyor.
GÜMÜŞHANE'DE FABRİKA KURDURAN KUŞBURNU-
Sanayisi olmayan kentlerden Gümüşhane'de de doğada kendi halinde yetişen ''kuşburnu'', halkın geçim kaynakları arasında önemli yer tutuyor.
Doğada bulunan yaklaşık 1 milyon fidanda yetişen kuşburnu, vatandaşlar tarafından toplanarak, 1984 yılında kurulan ve kentin tek fabrikası olan Gümüşsu Kuşburnu Fabrikası'na satılıyor.
Fabrikada kuşburnu çayı, kuşburnu suyu ve marmeladı olmak üzere 3 ayrı ürün elde ediliyor. Bu ürünler Almanya, Hollanda, İngiltere, Japonya ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.
Kuşburnunun özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği biliniyor.