ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
HABERLER>GUNCEL
3 Eylül 2008 Çarşamba - 00:15

Doğu meyve zengini

Doğu Anadolu Bölgesi katma değer üretmese de, meyve üretiminde Türkiye’nin önde gelen yerleşim alanlarının başında geliyor.

Doğu  meyve zengini

Bölgede üretilen çoğu meyve marka değeri taşıyor. Erzurum’un Tortum elma ve kızılcığı, İspir dut ve cevizi, Uzundere’nin elma ve dutu, Olur ve Şenkaya’nın Kuşburnu, Narman’ın elma ve dutu ilin en önemli marka meyveleri.

ERZURUM'DA ELMA ÜRETİMİ

     Erzurum'da elma üretimi özellikle Karadeniz Bölgesi'ne yakın olan İspir, Tortum ve Uzundere ilçelerinde yapılıyor.

     İlde hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olması nedeniyle halk daha çok tahıl ürünleri ve kaba yem yetiştiriciliğine önem veriyor.

     Erzurum'da elmanın yanı sıra 3 bin 993 dekarlık alanda yıllık 3 bin 146 ton ceviz, bin 679 dekarlık alanda yıllık 2 bin 330 ton dut üretiliyor.

     KARS'TA ''KAYISI'' ŞENLİKLERİ

     Kars'ın Kağızman ilçesinde üretilen kayısı İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon gibi illere pazarlanıyor. İl genelinde kayısının yıllık üretim miktarı 10-12 bin ton arasında değişiyor.

     Bazı üreticiler tarafından kurutularak da satılan, selüloz yönünden zengin olan kayısı, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip. Kayısı üretimi ile öne çıkan Kağızman'da 1968 yılından beri kayısı şenlikleri düzenleniyor.

     MUŞ'TA MEYVE ÜRETİMİ ARTIYOR

     Muş'ta meyveciliğin geliştiği özellikle Hasköy, Varto ve Korkut ilçelerinde genellikle elma ve armut yetiştiriliyor.

     İlde bunun yanında kayısı, kiraz, erik ve vişne de üretiliyor.

     TUNCELİ'DE ÜZÜM YETİŞTİREN AİLE SAYISI ARTTI

      Tunceli'de üzüm, yetiştirilen meyveler arasında ilk sırada yer alıyor. İl genelinde son 5 yılda yapılan destekleme çalışmaları ve projelerle üzüm yetiştiren aile sayısı da arttı. Üzümün yıllık üretim miktarı 2 bin 750 ton civarında.

     İlin ekonomisine yaklaşık 300 bin YTL gelir sağlayan üzüm üretiminin artırılması için çalışmalar sürüyor.

     ERZİNCAN'DA PATENTLİ ÜZÜM-

      Erzincan üzümü, üretildiği bölgeyle tanınan meyvelerden biri. Türkiye geneline pazarlanan üzüm, ''Erzincan üzümü'' ya da ''Cimin üzümü'' olarak biliniyor. İl genelinde 8 bin 640 dekar alanda yılda ortalama 5 bin 626 ton üzüm elde ediliyor.

     Erzincan üzümü özellikle Üzümlü ilçesinde üretiliyor. İlçe, adını üzümün bolca yetiştirilmesinden almış. Üzüm festivalinin de düzenlendiği ilçede, Üzümlü Belediyesi tarafından ilçede yetiştirilen üzüm için patent de alındı.

     Erzincan'da üzümün yanı sıra elma da yetiştiriliyor.

     BİNGÖL'DE KARPUZ, CEVİZ VE ELMA ÜRETİMİ

     Bingöl'de genellikle elma, ceviz ve karpuz üretiliyor. İlde starking, Amasya başta olmak üzere çeşitli türlerde yaklaşık 107 bin elma ağacı bulunuyor. Toplam 637 hektar alandan oluşan elma bahçelerinde yıllık ortalama 5 bin ton üretim yapılıyor.

     Bingöl merkez ile merkez köylerinde üretimi yapılan karpuz, Diyarbakır ve Çukurova'da sezonun kapanmasıyla çıkıyor. Bu nedenle il dışına da pazarlanabiliyor. Adaklı ve Yedisu ilçelerinde de ceviz üretiliyor.

     DOĞU'NUN ÇUKUROVASI

     Doğu Anadolu Bölgesi'nin ''Çukurovası'' olarak nitelendirilen Iğdır'da en fazla kayısı ve elma üretimi yapılıyor. İl genelinde 9 bin 418 dekar alanda üretimi yapılan kayısıdan bu yıl 15 bin 526 ton ürün elde edildi. Iğdır'da her yıl kayısı festivali de düzenleniyor.

     Kentte, kayısı üretiminde çiftçilerin bilinçlendirilmesine ve ürünün ihraç edilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

     İldeki elma ağaçlarından da yıllık 36 bin 450 ton ürün elde ediliyor.

250 YILLIK DUT AĞACI-

      Elazığ'da genellikle üzüm, dut ve çilek üretimi yapılıyor.

     İlin en ücra köyünde bile dut ağacı bulunabiliyor. Hal köyünde 200-25O yıllık tarihi eser niteliğinde dut ağacı bulunuyor. Toplanan dutlar genellikle evlerde pekmez ve pestil yapımında kullanılıyor.

     Malatya'da piyasaya sürülen kayısının yüzde 10'u da Baskil ilçesinde yetiştiriliyor.

     ÖKÜZGÖZÜ ÜZÜMÜ PATENT ALDI

      Elazığ, Ege Bölgesi'nden sonra ''Anadolu'nun üzüm ambarı'' olarak biliniyor.

     Sadece Elazığ ve çevresinde istenilen özellikte yetişen ''Öküzgözü'' üzüm çeşidi, ''coğrafi işaret belgesi'' aldı. Özellikle şarapçılık sektöründe bir marka olan Öküzgözü, böylece bölgesel bir üne de sahip oldu.

MALATYA'NIN KAYISISI

     Malatya nüfusunun yaklaşık yarısının geçim kaynağı kayısı. İlde 365 bin ton yaş, 103 bin ton kuru kayısı rekolte ediliyor.

     Kayısının hasadı için her yıl 40 bin mevsimlik işçinin Malatya'ya gidiyor. Malatya, dünyada kayısı piyasasının yüzde 80'ini elinde tutuyor.

     Beynin düzenli çalışmasını sağladığına inanılan kayısı, stresin azaltılmasından etkili, Kayısı, karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlıyor, kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynuyor.

     HEKİMHAN CEVİZİ

     Malatya'nın Hekimhan ilçesinde üretimi yapılan ceviz, çiftçinin önemli gelir kaynaklarından. 15 bin ceviz ağacının bulunduğu ilçede 300 ton civarında ürün elde ediliyor. Bu yıl için için beklenen gelir 3 milyon YTL.

     Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından Hekimhan'daki ceviz çeşitleri üzerinde yapılan seleksiyon çalışmasında, Hekimhan cevizinin diğer çeşitlere göre daha kaliteli olduğu belirlendi.  B6 vitamini içeren cevizin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliğini önlemede etkili olduğu biliniyor. Cevizin kansere karşı bağışıklık kazanmada da rol oynadığı belirtiliyor.

GÜMÜŞHANE'DE FABRİKA KURDURAN KUŞBURNU-

     Sanayisi olmayan kentlerden Gümüşhane'de de doğada kendi halinde yetişen ''kuşburnu'', halkın geçim kaynakları arasında önemli yer tutuyor.

     Doğada bulunan yaklaşık 1 milyon fidanda yetişen kuşburnu, vatandaşlar tarafından toplanarak, 1984 yılında kurulan ve kentin tek fabrikası olan Gümüşsu Kuşburnu Fabrikası'na satılıyor.

     Fabrikada kuşburnu çayı, kuşburnu suyu ve marmeladı olmak üzere 3 ayrı ürün elde ediliyor. Bu ürünler Almanya, Hollanda, İngiltere, Japonya ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.

     Kuşburnunun özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği biliniyor.

    

 

     

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakıflar yoksul aileleri sevindiriyor
Erzurum'da Ramazanın ilk iftarı öncesinde Vali Sami Bulut'un katılımıyla ...
TOKİ evlerinin şatışları başladı
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi(TOKİ) tarafından ...
İftar çadırı’nda gönüller birleşti
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Kimse Yok mu Derneği ortaklığıyla açılan ...
 
510 kişi tüketici hakem heyetine başvurdu
Erzurum’da 8 aylık dönemde 510 üketicinin aldığı mal ve hizmet alımından ...
Erzurum-Gümüşhane Yolu Heyelan Riskinden Kurtarılacak
Gümüşhane Merkeze bağlı Mordut Mahallesi'nde geçtiğimiz ay meydana gelen ...
2011’e doğru ilk atılım
2011 Üniversitelerarası Kış Spor Oyunları çerçevesinde yaptırılacak bin ...
 
Şehitlerimizi Uğurladık
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde güvenlik güçleriyle teröristler arasında çıkan ...
Büyük Taarruza Dadaş Anası katkısı
30 Ağustos Zaferi’ni rüyasında gören Erzurumlu Kadın Kahraman Gül Yurdaköle’nin, ...
Kafkasya Krizine Bilimsel Yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Ömer ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva