ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
HABERLER>GUNCEL
2 Eylül 2008 Salı - 00:12

Kafkasya Krizine Bilimsel Yaklaşım

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Ömer Erden, “Kafkasya’da yaşanan gelişmeler, 1920 yılının sonlarında gündeme gelen Kafkas Hattı Projesi’ni anımsatıyor” dedi.

Kafkasya Krizine Bilimsel Yaklaşım

Gürcistan’ın, Osetya ve Abazya’yı işgal etmesiyle birlikte Kafkasya’da başlayan gerginlik, başta ABD olmak üzere tüm dünya ülkelerinin gözünü Karadeniz’e çevirirken, bölgede yaşanan olaylar, 1920 yılının son dönemlerini akıllara getiriyor.

1920 yılının sonlarında İngiliz devlet adamları tarafından gündeme getirilen Kafkas Hattı Projesi, Kafkasya’da Bolşevik yayılmasının önüne geçmeyi hedeflerken, aynı proje bugün bir başka versiyonla ABD’nin rüyalarını süslemeye başladı.

KAFKAS HATTI PROJESİ

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Ömer Erden, “Kafkasya’da yaşanan gelişmeler, 1920 yılının sonlarında gündeme gelen Kafkas Hattı Projesi’ni anımsatıyor” dedi.

Kafkas Hattı Projesi’nin 1920 yılının sonlarında İngiliz devlet adamlarının Kafkasya’da Bolşevik yayılmasına set çekmek amacıyla ortaya atıldığını söyleyen Erden, bu projeyle, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında oluşturulacak bir ittifakla bölgede Sovyet yayılmasına engel olunmasının düşünüldüğünü kaydetti. Erden, ayrıca bu devletler arasında ekonomik işbirliğinin sağlanmasının planlandığına dikkati çekerek, İngiliz ve Fransızların bu amaçla Mustafa Kemal başkanlığında Ankara’da yeni kurulmuş olan milli hükümetle ilişki kurma çabalarının bulunduğunu belirtti.

BAKÛ, GROZNİ VE BATUM HAYATİ ÖNEME SAHİP

Sovyet Rusya’nın ise, bu gelişmeleri endişeyle takip ettiğini anlatan Ömer Erden, “Sovyetler bu dönemde Azerbaycan’ı yeni Bolşevikleştirmişler ve bölgede tam olarak hakimiyet kuramamışlardı. Bakü ve Grozni Sovyet Rusya için hayati öneme sahipti. Buralardan elde edilen petrol Sovyet ekonomisini ayakta tutuyordu. Sovyetler İngilizlerin Kafkas hattıyla ilgili çalışmalarını endişe ile takip ediyor ve İngilizlerin Türklerle ittifak kurarak bölgeye hakim olmalarından, böylece de kendileri için hayati öneme sahip Bakü ve Grozni petrol kaynaklarının ellerinden alınacağından çok korkuyorlardı. Bu nedenle de Azerbaycan’ı Bolşevik yaptıktan sonra hızla hareket edip Ermenistan ve Gürcistan’ı da Bolşevikleştirmek ve Kafkas hattı projesine engel olmak istiyorlardı” diye konuştu.

Gürcistan ve özellikle de Batum’un, Rusya için çok önemli olduğunu vurgulayan Arş. Gör. Ömer Erden, petrol fazlasını dışarıya satıp, yerine ihtiyaç duyulan maddeleri alabilmek için Rusya’nın Batum limanına ihtiyacı olduğunu söyleyerek,“Bu nedenle Sovyetler 1920’nin Aralık ayında Ermenistan’ı Bolşevikleştirdikten sonra 1921 Şubat ayında da Gürcistan’ı Bolşevikleştirmek için harekete geçti. Sovyet Rusya’nın bu ülkeleri Bolşevikleştirme çabaları Kafkas Hattı Projesi’nin daha yoğun bir şekilde tartışılmasına neden oldu. Bölgedeki İngiliz temsilcisi Albay Stokes Lord Curzon’a gönderdiği telgrafta artık Türklere karşı Yunanlıları desteklemekten vazgeçilmesini Kafkasya’da Bolşevik ilerlemesine engel olmak için Türklerin desteklenmesi gerektiğini tavsiye etmekteydi” şeklinde konuştu.

İTİLAF DEVLETLERİNİN İSTEDİĞİ OLMADI

1921 Şubat ayında Ankara Hükümeti tarafından Sovyet Rusya ile bir dostluk anlaşması yapmak, ayrıca çok ihtiyaç duyulan para ve silah yardımını Ruslardan almak için Moskova’ya bir heyet gönderildiğini hatırlatan Ömer Erden, “Ankara Hükümeti aynı zamanda İtilaf devletlerinin daveti üzerine Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey başkanlığında başka bir heyeti de Londra’ya göndermiştir. Bekir Sami Bey, Londra’da İngiliz ve Fransız devlet adamları ile Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında kurulması planlanan Kafkas hattıyla ilgili, görüşmeler yapıyor ve bu konuda anlaşma sağlanmasına çalışılıyordu” şeklinde konuştu.

 

 

Ömer Erden, şöyle konuştu: “Milli mücadelenin önde gelen isimlerinin  bir kısmı Kafkas hattından yana tavır koyuyor ve Bolşeviklere nefretle bakıyordu bir kısmı ise İtilaf devletlerinden hiçbir fayda sağlanamayacağını mutlaka Sovyet Rusya ile anlaşma yapılmasının gerekli olduğunu savunuyordu. Fakat bütün bu projelerin beklide hayallerin ötesinde gerçekler vardı. İngiliz ve Fransız hükümeti hala Yunan ordusunu desteklemekteydi. Bu iki devlette Yunanistan’ın müttefikiydi ve Yunanistan İzmir’i işgal etmiş, Batı Anadolu’yu da işgal etmek istiyordu, yani Türklerle savaş halindeydi. Oysa Türk Milli Mücadelesi’ne tek destek veren büyük devlet Sovyet Rusya idi. Sovyet Rusya da İngilizlerin, Fransızların ve onların müttefiklerinin düşmanıydı. Düşmanlar birdi ve dolayısıyla Türkiye ve Sovyet Rusya doğal müttefikti. Azda olsa Ruslardan yardım alınıyordu ve Moskova’da dostluk antlaşması imzalandıktan sonra daha da çok yardım alınabilecekti. Bu nedenle Sovyetlerle anlaşıp Kafkas hattı sevdasından vazgeçmek en akıllıca yoldu. Böylede yapıldı 16 Mart 1920’de Moskova Dostluk Antlaşması imzalandı”

KAFKAS HATTI PROJESİ’NDEN 88 YIL SONRA BU KEZ KAFKAS PAKTI GÜNDEME GETİRİLİYOR

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Ömer Erden, 88 yıl sonra bu kez de Kafkas Paktı konusunun tartışılmaya başlandığını anlatarak, oyunun baş aktörünün ise bu kez Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu dile getirdi. Sovyetlerin dağılmasından sonra Rusya’nın bölgedeki kontrolünün zayıfladığını anlatan Erden, bölgeyle Amerika Birleşik Devletleri’nin de yakından ilgilenmeye başladığını ifade etti. 

Arş. Gör. Ömer Erden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatta gün geçtikçe bölgede büyük çıkarlar elde eden ABD, bölgenin tekrar Rusya’nın tam kontrolüne girmesini asla istememektedir. Son olarak Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışmalar bölgede bir güvenlik paktının oluşturulması için tartışmaları gündeme taşımıştır. Fakat sorulması gereken soru şudur: Güvenlik paktı, kime karşı oluşturulacak? Kafkas Hattı Projesi’nde olduğu gibi Rusya’ya karşı mı, yoksa Rusya’nın da dahil olacağı bir pakt mı? Bölgede Türkiye’nin de çıkarları vardır. Ve Rusya bölgede hala güçlü bir devlettir. Akla gelen bir diğer soru ise, bu pakt Türkiye’nin Rusya ile iyi ilişkilerini nasıl etkileyecektir? Rusya’nın bu pakta dahil edileceği söyleniyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bölgede Rusya’nın dahil olmayacağı bir güvenlik işbirliği projesinin başarılı olması, Rusya’nın bölgedeki etkinliği ve gücü göz önünde bulundurulursa, çok zordur. Belki de milli mücadele döneminde olduğu gibi Rusya ile sıkı iş birliği Türkiye için çok daha faydalı olacaktır”

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İBRAHİM TOHUMCU 2 Eylül 2008 Salı 09:41

tarih tekerrürden ibaretir. ders almasnı bilene almanların bizi savaşa sokmaları kendi kurtululşları içindi bu günde bizi aynı işe zorlayan dış güçler vargibi çıkar elbette onların olacak havayı iyi koklayıp akli selim olarak yöneticilerimiz karar verirler. rusya ticaretini bizle kesti gürcistan karşılayabilirmi kozlar iyi oynanmalı allah türk milletine zeval vermesin

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAsaplar Odası'ndan et fiyat uyarısı
“Erzurum’da Ramazan ayında et tüketimi neredeyse yarı yarıya artıyor” ...
İl Genel Meclisi “Tarım Gündemiyle” Toplandı
Erzurum İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkan Vekili Yakup Akpınar, ...
Bardakoğlu Kuran Kurslarına değindi
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Eğer 'Kur'an kursları olmamalıdır, ...
 
TÜİK'te Karaibrahimoğlu dönemi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü görevine atanan ...
Selzedelerin mağduriyeti sürüyor
2004 yılında yaşanan sel felaketinden sonra Aziziye ilçesinde 432 adet ...
THY’den Ramazan Şenliği Kampanyası
Havayolu taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar, Ramazan ayını ...
 
A.Ö.F.’ye İhtiyaç Var
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer ...
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu“Oruç aç kalma değil, yoksulla halleşmedir”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, teravih namazlarında kadınların, ...
Milli Coşku Doruğa Ulaştı
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 86'ncı yıldönümü Erzurum'da düzenlenen coşkulu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva