Edinilen bilgiye göre, kamu ve özel sektörün tüm yurtta uygulamaya koyduğu birçok projede doğu illeri, genellikle imkanların yetersiz olması nedeniyle batı illerinin gerisinde kalırken, TAKBİS Projesi'ndeki başarısı ile dikkati çekiyor.
TAKBİS SİSTEMİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce, 81 il merkezi ve bazı büyük ilçeler, tapu ve kadastro verileri ihaleyle elektronik ortama aktarılarak TAKBİS'e dahil edilirken, bütçe imkanlarının yetersiz olması dolayısıyla ilçe tapu sicil müdürlüklerinden kendi imkanlarını kullanarak TAKBİS'e geçmesi istendi.
Bunun üzerine, tüm yurtta Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlükleri, sorumlu oldukları illere bağlı ilçelerdeki Tapu Sicil Müdürlüklerinin söz konusu sisteme geçmesi için çalışma başlattı.
ERZURUM BAŞARILI İLLER ARASINDA
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Daire Başkanı Fethi Aksu, yaptığı açıklamada, Doğu'da Erzurum, Erzincan, Iğdır, Ardahan, Kars ve Ağrı'ya bağlı toplam 55 ilçeden 37'sindeki Tapu Sicil Müdürlüklerinin, tapu ve kadastro verilerinin elektronik ortama aktarılarak TAKBİS'e geçtiğini belirterek, geçilen birim sayısının diğer bölgelere göre daha fazla olduğunu bildirdi.
EN YÜKSEK PERFORMANS ERZURUM’DA GÖSTERİLDİ
Tüm yurtta il merkez birimleri ve bazı büyük ilçelerin ihaleyle TAKBİS'e geçtiğini anlatan Aksu, diğer birimlerde ise bu çalışmayı kurum personelinin yaptığını belirterek, şunları kaydetti: ''Erzurum bölge, bu projede büyük bir başarı sergiledi. Personelin fedakarca çalışması sayesinde bölgedeki 6 ile bağlı ilçelerin büyük çoğunluğu TAKBİS'e geçmiş durumda. Diğer bölgelerle kıyaslama yaptığımızda Erzurum bölgenin çok önde olduğunu görüyoruz. Bunda personelin fedakarca çalışmasının çok büyük rolü var. Doğu'daki personelimize başarılı çalışmalarından dolayı takdir belgesi vermeyi düşünüyoruz.''
PERSONEL SIKINTISI
Aksu, söz konusu projede batı illerinin Doğu'nun çok gerisinde kalmasında, iş yoğunluğundaki dengesizliğin de etkili olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ''Tüm yurtta personel sıkıntısı yaşıyoruz. Batı illerinde iş yoğunluğu, personel sıkıntısı ve taşınmaz mal varlığının çok fazla olması TAKBİS'e geçişi çok daha zor hale getiriyor. Doğuda da kadastro çalışmaları çok yoğun. Hakkını vermek gerekirse, doğunun batı illerine göre TAKBİS'de önde olması, personelin başarısıdır.''
BÖLGE MÜDÜRÜ ATAMAN’DAN DEĞERLENDİRME
Tapu ve Kadastro Erzurum Bölge Müdürü Ali Ataman da TAKBİS projesinde, kurumun sınırlı mali kaynağa sahip olması nedeniyle önceliğin büyük illere verileceğini düşünerek, bölgede kendi imkanlarıyla söz konusu otomasyon sistemine geçmek için çalışma yaptıklarını söyledi.
Yurdun diğer bölgelerinde TAKBİS'e geçen birimlerin birçoğunun bu işi özel bir firmaya ihale ettiğini anlatan Ataman, şunları kaydetti: ''Biz ise TAKBİS ile ilgili eğitim verdiğimiz personelimizden sayısı sürekli değişen ekipler kurduk. Ekiplerimiz sırayla bölgemizde 6 ile bağlı 37 ilçeyi tapu ve kadastro verilerini elektronik ortama aktararak TAKBİS'e dahil etti. Bu çalışmada, sadece personelimizin harcırah masrafı oldu. TAKBİS'e geçiş için tapu ve kadastro verilerini personelimize yaptırarak devletin bütçesini 4 milyon YTL'lik masraftan kurtardık''
Ataman, doğuda görevli personelin birçoğunun ilk ataması yapılan ve bu nedenle deneyimi olmayan personelden oluştuğunu, imkanlarının batı illerine göre daha az olduğunu ifade ederek, buna rağmen 2010'da tüm yurtta yaygınlaştırılması planlanan TAKBİS'e bu yılın sonunda geçmiş olacaklarını bildirdi.