Derneklere beyanname uyarısı
Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, derneklere beyanname uyarısında bulunarak, dernek beyanname işlemlerinin son güne bırakılmamasını istedi. Kılıç beyanname verme süresinin 31 Nisan 2008 tarihinde sona ereceğini de hatırlattı.
Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, derneklere beyanname uyarısında bulunarak, dernek beyanname işlemlerinin son güne bırakılmamasını istedi. Kılıç beyanname verme süresinin 31 Nisan 2008 tarihinde sona ereceğini de hatırlattı.
Beyannamelerle ilgili açıklamalarda bulunan Kılıç, “Bilindiği üzere derneklerin yıllık beyannamelerini verme dönemi 1 Ocak itibariyle başlayıp Nisan ayının sonuna kadar devam etmektedir. Ancak “yıllık beyannamelerin” valiliklere genelde Nisan ayında topluca verilmesi hem idarede yoğunluğa neden olmakta hem de Beyannameyi veren derneklerimiz açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Bu çerçevede daha önce şifre alan dernekler, mevcut şifreleriyle giriş yaparak beyannamelerini doldurabileceklerdir. Şifresi olmayan dernekler de www.dernekler.gov.tr web adresinden “e-Dernek Kullanıcısı Olmak İstiyorum” linkini kullanarak şifre alabilirler.Aldıkları bu şifre ile sisteme giriş yaparak beyannamelerini internet üzerinden doldurabilir ve beyannamenin çıktısını İl Dernek Müdürlüklerine postalayabilirler. Dolayısıyla Beyanname verme konusunda derneklerin son güne kadar beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır” dedi.
ERZURUMDA DERNEK SAYISI ARTIYOR
Erzurum da 551 dernek bulunduğunu hatırlatan Kılıç, “Derneklerin ilgili yasa gereği Nisan 2006 Bilindiği üzere 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 19/1maddesi, “Dernekler, yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler.,Dernekler Yönetmeliği’nin 84 üncü maddesi de, “Beyannameler valiliklerce incelenir. Gerekli görülen hallerde bu inceleme Bakanlıkça da yapılabilir. Beyannamelerde eksiklik veya yanlışlıklar görülmesi halinde, ek bilgi ve belgeler istenebilir ve bunlar tamamlattırılır. Beyannamelere ilişkin istenen ek bilgi ve belgelerin verilmemesi, eksik verilmesi veya verilen sürede tamamlanmaması hallerinde ilgili dernek denetime tabi tutulabilir.” dedi.
GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BUNULUMAMALI
Beyannamelerin yasal prosedüre uygun davranılması gerektiğini belirten Kılıç, “ İncelenmesi esnasında konusu suç oluşturan hususların tespit edilmesi halinde, ilgili mülki idare amirliğince durum Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Beyannameler ile ilgili olarak haklarında adli ve idari işlem yapılan dernekler, Bakanlığa bildirilir. .Bu doğrultuda, derneklerin, 2007 yılına ait beyannamelerini, 2008 yılı Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermeleri gerekmektedir. Bakanlığımız Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın e-dernek kurumsal yazılım programına yapılan veri girişlerinin incelenmesi sonucunda, önceki yıllara ait birçok beyannamede yer alan bilgilerin kullanıcı adı ve şifresi bulunan dernek yetkilileri veya il dernekler müdürlükleri personeli tarafından sisteme eksik veya hatalı kaydedildiği anlaşılmıştır. Bu durumun, derneklere ilişkin yapılacak değerlendirmeler veya istatistiki veri hazırlama noktasında önemli sıkıntılara yol açacağı aşikardır. Mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edilen dernekler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması, sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi ve adı geçen sisteme yapılacak veri girişlerinde gerekli özen ve dikkatin gösterilmesini istiyoruz. Dernekler il müdürlüğü olarak dernekçilere bir çok konuda destek veriyoruz” dedi.