//DOĞU ANADOLUNUN İKLİM ÖZELLİKLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nin, yurdun çatısı niteliğinde olduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Bahadır, “Bölgemiz karasal iklimin etkisinde olduğundan kış aylarında yağışlar daha çok kar şeklinde düşmektedir. Bahar aylarında havaların ısınması ile eriyen karlar, taşkınlara sebep olmaktadır. Ayrıca bölgedeki topografya eğimlerinin yüksek, bitki örtüsünün az, gündüz ve gece arasındaki sıcaklıkların fazla olması gibi nedenlerden dolayı yazın yağan ani yağışlar da, taşkınlara neden olmaktadır.” dedi.
DSİ 8. Bölge Müdürlüğü’nün, bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde, bölgede toplam 402 adet taşkın koruma projesinin tamamlanarak işletmeye alındığını kaydeden Bahadır, işletmeye alınan bu tesislerde, 403 adet yerleyim birimi ile 20 bin 231 hektar alan tarım arazisinin taşkından korunduğunu dile getirdi.
//TAŞKIN KORUMA PROJELERİ
Bu tesislerden 255 adet taşkın koruma projesinin, Erzurum’da yer aldığını anlatan Mustafa Bahadır, söz konusu tesislerle de, 222 adet yerleşim birimi ile 9 bin 886 hektar alan arazinin taşkından korunduğunu ifade etti. Erzurum’daki taşkın koruma etüt ve projelendirme faaliyetlerinin de, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü kaydeden 8. Bölge Müdürü Bahadır, “Halihazırda Bölge Müdürlüğümüz yatırım programında Erzurum ilimize ait 30 adet taşkın koruma projesi bulunmaktadır. Bu projelerden 16 adedi 2009 yılında ihale edilerek inşaatına başlanmıştır. Yatırım programında yer alan bu işlerimize 2009 yılı başında toplam 3 milyon 993 bin 762 TL ödenek ayrılmıştır. Yıl içerisinde sağlanan ilave ödeneklerle bu miktar 4 milyon 209 bin 673 TL olmuştur. 2009 yılı sonu itibariyle 11 adet taşkın koruma projesi bitirilerek işletmeye alınacaktır. İşletmeye alınan bu tesislerle 1 il, 2 ilçe, 1 belde ve 6 köy olmak üzere 10 yerleşim birimi ile 475 hektar alan tarım arazisi taşkından korunmuş olacaktır.” diye konuştu.
//2010 YATIRIM PROGRAMI
DSİ 8. Bölge Müdürü Mustafa Bahadır, bu çalışmalara ilave olarak, yine bölgedeki toplu makineli çalışma programı kapsamında 6 farklı noktada yapılmakta olan taşkın koruma çalışmaları ile 2 ilçe, 3 köy ve 1 mahalle olmak üzere toplam 6 yerleşim biriminin taşkınlardan korunmuş olacağını kaydetti. Bölge Müdürü Bahadır, şöyle konuştu: “Bölge Müdürlüğümüzce taşkın koruma projelerimizin yanı sıra Erzurum ilinde Daphan Ovası ve Pasinler Ovası’nda toplam 13 bin 414 hektar alanda sulama ve drenaj çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yıl Daphan Ovası’nda önceki yıllarda işletmeye alınan 7 bin 498 hektar tarım alanına ilave olarak, bin 711 hektar tarım alanının daha sulamaya hazır hale getirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca Erzurum Pazaryolu ilçesinde yer alan 740 hektar tarım arazisini sulayacak olan Pazaryolu Barajı’nda inşaat çalışmaları devam etmekte olup, 2010 yılında baraj inşaatının bitirilmesi hedeflenmektedir. Baraja ait sulamanın uygulama projeleri, 2009 yılında ihale edilmiş olup, 2010 yılında bitirilecektir.”
//SAKALIKESİK OVASI SULAMASI’NIN İHALESİ YAPILDI
Yürütülen bu çalışmaların dışında, Aralık ayı içerisinde 12 bin 38 hektar alanlık Sakalıkesik Ovası Sulaması’nın ihalesinin yapıldığını aktaran Mustafa Bahadır, bu projenin inşaatına ise, 2010 yılında başlanacağını bildirdi. Bölge Müdürü Bahadır, Yine Bölge Müdürlüğümüzce kati projeleri yapılan Erzurum ili Narman ve Oltu ilçelerine ait toplam 4 bin 706 hektarlık tarım alanını sulayacak olan Narman Şehitler Barajı’nın ihale hazırlıkları devam etmekte olup, 2010 yılı içerisinde ihale edilmesi planlanmaktadır.” diye konuştu.