PROJE KISIRLIĞI
İlin eğitim vizyonundaki gerileme sürecini kesintiye uğratmak, sorunları belirleyerek acil çözüm üretmek noktasında son dönemlerde belirgin hiçbir gelişme yaşanmadı. Sınav dönemi sonrasında demeçler verildi, yorumlar yapıldı, ancak hayata geçirilerek başarısızlığı giderecek projeler üretilmedi., eğitim sorunlarını çözmeye yönelik platform oluşturulmadı.
GÖÇ VE EĞİTİM SORUNU
Eğitimdeki başarısızlık, Erzurum’dan göçün temel nedenleri arasına yerleşti. Yaşam kalitesini yakından ilgilendiren eğitim vizyonundaki sönüklük, ilin bölge içindeki imajını da ciddi biçimde zedeledi. Eğitimde bölgenin marka ili olan Erzurum, son birkaç sınav dönemi sonrasında eğitimde hüsranın yaşandığı bölge ili oldu.
DOSİAD EĞİTİM KAMPÜSÜ ÖNERDİ
ÖSS, OKS ve SBS’lerde yaşanan hayal kırıklığını gidermek ve eğitim sorunlarına kalıcı çözüm üretmek noktasında Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (DOSİAD) Eğitim kampusü projesi gündeme getirildi. 2006’da kamuoyuna açıklanan ve 2007 döneminde de yinelenen proje, eğitim performansı düşüşe geçen ilde, eğitim kurumlarının birada yapılandırılması, araç, gereç ve eğitimci paylaşımının yapılarak okullar arası eğitim farklılığının giderilmesini amaçlıyordu.
PROJENİN İÇERİĞİ
Proje önerisinde, Erzurum’un eğitimde yaşadığı sorunların başında, eğitimci eksikliği, okulların fiziki imkansızlıkları, olumsuz çevre faktörlerinin bulunduğu belirtilerek, kent merkezinde ve ilçelerde eğitim kurumlarının bir araya getirilmesi ve ortak imkanlar oluşturularak eğitimde fırsat eşitliği oluşturulmasına vurgu yapılmıştı.
MEB, YÖNERGE HAZIRLADI
Türkiye’de ilk kez DOSİAD Tarafından 2006’da gündeme getirilen ve Erzurum’daki sivil toplum kuruluşları tarafından da desteklenen Eğitim kampüsü projesi, Milli Eğitim Bakanlığınca kabul gördü. MEB bir yönerge hazırlayarak kampüslerin çerçevesini belirledi. Yönergeyle DOSİAD’ın öngörüsü hayatiyet kazandı.
DÜZENLEME HAYATA GEÇİRİLİYOR
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), değişik tür ve derecedeki birden fazla okulun bir arada bulunduğu ''eğitim kampüsleri''ne ilişkin yönerge hazırladı.''Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kampüsleri Yönergesi''nde eğitim kampüslerinin nasıl kurulacağı, yönetim ve mali yapısına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.
KAMPÜSLERİN KAPSAMI
Buna göre, değişik tür ve derecedeki birden fazla okul ve kurumların olacağı kampüste bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, laboratuvar, kütüphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon bulunacak.Eğitim kampüsü, ihtiyaç duyulan yerlerde valiliğin teklifi ve Bakan onayı ile kurulacak. Kampüs yönetimi, eğitim kampüsü müdürü, kampüste bulunan okul ve kurum müdürleri ile sağlık hizmetleri servisinden oluşacak.
KAMPÜSLERDE YAPILANMA
Valilik, bir il veya ilçe şube müdürünü eğitim kampüs müdürü olarak atayacak.
Kampüs bünyesindeki okul ve kurumların kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerinden sağlanan kira gelirlerinden arz bedeli düşüldükten sonra kalan net işletme gelirlerinin yüzde 80'i okul aile birlikleri, yüzde 20'si kampüs müdürlüğü hizmetlerinde harcanmak üzere il/ilçe müdürlüğü hesabına aktarılacak.
VALİLİĞİN TEKLİFİ GEREKİYOR
DOSİAD tarafından gündeme getirilen ve MEB tarafından yönergeyle hayata geçirilecek olan Eğitim kampüslerinin kurulması için valiliğin teklifi ve Bakan onayı gerekiyor. Erzurum son beş yıldır yaşadığı eğitim hüsranını bir kez daha yaşamak istemiyor. Eğitim kampüsleri, başarısızlık sorunun giderilmesinde ilk hamle. Bütün iş yetkililere kalıyor.