DOĞU YEŞİL ALAN FAKİRİ
Belediyeye ait 100 bin metrekare yeşil alanın bulunduğu Erzurum’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0.75 metrekareyi buluyor. İmar yasası kişi başına düşen yeşil alan miktarının alt sınırını 4 metrekare olarak belirlerken, AB normlarına göre kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı 7.5 metrekare. Erzurum yeşil alan miktarı bakımından İmar yasası, AB normları ve ülke ortalamalarının altında bir ölçekte yeşil alan barındırıyor.Erzurum’daki Yerel yönetimler bir yandan kentteki yeşil örtünün artması için çalışmalar yaparken diğer yandan bu alanların sulanması için projeler üretmeye çalışıyor.
ERZURUM’DA YEŞİL ALAN KAMU ELİYLE YAPILIYOR
Yeşil alan envanterleri yollardaki refüjleri de kapsadığından, Erzurum’da gerek kent merkezinde ve gerekse il bazında dinlenme alanı olarak kullanılabilecek yeşil alan miktarı oldukça düşük. Hava kirliliğinin etkisinde de bulunan kentin yeşil alan ihtiyacı, artan nüfusla birlikte çoğalıyor. Genellikle kamu eliyle gerçekleştirilen yeşil alanların çoğaltılabilmesi için halkın da yeşillendirme çalışmalarına katkı sağlaması gerekiyor.
HALKIN YEŞİL ALANA KATKISI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte 100 bin metrekare yeşil alan bulunuyor. Szökonusu yeşil alanların sulanması Palandöken'deki kaynaklardan karşılamaya çalışılıyor.
2007 yılı sonuna kadar mevcut yeşil alan bölgesine 400 dönüm daha ekleneceğini belirten yetkililer, ilde su sıkıntısının olmadığını, özellikle Palandöken Barajı'nın tamamlanması durumunda gelecek yıllarda su sıkıntısıyla karşılaşılmayacağını ifade ettiler.
Öte yandan Palandöken Baraj inşaatının 210 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığı öğrenildi.
Erzurum’un ilçeleri içinde yeşil alan miktarının çokluğu bakımından İspir, Olur, Şenkaya, Uzundere ve Tortum ilk sırada yer alıyorlar. Yeşil alanın çok az olduğu ilçelerin başında ise Ilıca, Aşkale, Karaçoban, Hınıs ilçeleri bulunuyor.
IĞDIR'DA 40 DÖNÜM YEŞİL ALAN
Iğdır'da 40 dönüm, yeşil alan bulunduğu bildirildi.
Iğdır'da her yıl açılan parklarla yeşil alan miktarı artırılmaya çalışılırken, söz konusu alanların 6 ay boyunca sulandığı ve günlük ortalama 50 ton su harcandığı kaydedildi.
Yeşil alanların kuyulardan elde edilen ve şehre verilen su ile sulamasının gerçekleştirildiği belirtildi.
KARS, YAĞMUR SUYU BEKLİYOR
Kars Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Barış Üstebay 600 bin metrekare yeşil alanının bulunduğu Kars'ta yağmur az olduğu dönemlerde Kars Belediyesi ekiplerinin su depolarından temin ettikleri suyla sulama yaptıklarını söyledi.
Üstebay, Kars'ta gelecek 10 yılda su sorunuyla karşılaşılmayacağını belirterek, ''Çerme köyünden gelen ishale hattından şehrin su ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca Selim ilçesindeki Bayburt Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte, ilimizde gelecek yıllarda su sorunuyla karşılaşmayacağımızı tahmin ediyorum'' dedi.
MUŞ'TA SU SIKINTISI BEKLENMİYOR
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, ilde 30 dönüm yeşil alanın bulunduğunu belirterek, söz konusu alanların belediye ekipleri tarafından sulandığını ifade etti.
Yeşil alan sulaması için günde ortalama 130-140 ton su harcandığını bildiren Dede, il genelinde su sıkıntısı çekmediklerini ve gelecek 10 yıl içerisinde de su sıkıntısı ile karşılaşılmayacağını kaydetti.
ERZİNCAN'DA YILDA 7 AY SULAMA YAPILIYOR
Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, ilde 1 metrekare yeşil alana günde ortalama 20 litre su harcandığını belirtti. Buyruk, kuraklık durumunda tankerlerle sulama gerçekleştirildiğini bildirdi.
Yılın 7 ayı sulama yapıldığını ifade eden Buyruk, ''Erzincan'da su sorunu olmadığı için sondajlarımız yeterli geliyor. Halkımız yeşile karşı duyarlı. Bu da bizim için büyük bir avantaj'' dedi.
TUNCELİ'DE SULAMA İÇİN ÇAYLAR KULLANILIYOR
Tunceli Belediyesi ildeki yeşil alanların sulamasında büyük oranda Munzur ve Pülümür çaylarını kullanırken, kısmi olarak da şehir şebeke suyundan faydalanıyor.
Yetkililer, şehir merkezinde yeşil alanların belli bir plan dahilinde artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bu arada, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de üreticileri daha az su isteyen ve kıraç alanlara uygun ceviz ve badem gibi ürünlere yönlendirmeye çalıştıklarını kaydettiler.
Ardahan Belediyesi yetkilileri ise bitki çeşitlendirmesi ya da az su isteyen bitkilere yönelim gibi bir eğilim olmadığının altını çizerek, kentte su sıkıntısı yaşanmadığını ifade ettiler.
VAN'DA BİTKİ ÇEŞİDİ AZ.
İklimsel özellikler ve rakımın yüksek oluşu nedeniyle bitki çeşitliliğinin az olduğu Van kent merkezinde, 355 bin 650 metrekare yeşil alan bulunuyor. Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nevzat İnanç, belediye olarak son yıllarda hem mevcut yeşil alanların korunması hem de kente yeni yeşil alanlar kazandırmak amacıyla ''Yeşil Kuşak'' projesini başlattıklarını söyledi.
Projenin yoğun çalışma temposu içerisinde devam ettiğini belirten İnanç, 2002 yılına kadar yaklaşık 100 bin metrekarelik yeşil alanın bulunduğu kent merkezinde, son 5 yıl içinde yapılan çalışmalarla yeşil alan konusunda büyük bir artışın yaşandığını vurguladı.
İnanç, 2004 yılında 255 bin 900, 2006 yılında ise 355 bin 650 metrekareyi bulan yeşil alanın, kentin görünümünü büyük ölçüde değiştirdiğini kaydederek, çalışmalar kapsamında kent merkezindeki bir çok cadde, sokak ve parkın yeşillendirilip, ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını bildirdi.
Kentte, iklimsel özellikler ve rakımın yüksek oluşu nedeniyle bitki çeşitliliğinin az olduğunu anlatan İnanç, yeşil alanlara aylık 30 ile 35 bin ton arasında su kullanıldığını açıkladı. İnanç, kuyulardan elde edilen suyun yeşil alanlarda kullanıldığını ve su yönünden herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını ifade ederek, su sıkıntısının hissedildiği 2006 yılından itibaren yeşil alanlara suya daha az ihtiyaç duyan bitki ve fidan türleri dikildiğini dile getirdi.
Su kaybının önlenebilmesi için otomatik sulamaya geçilmesi gerektiğini ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirten İnanç, ''Otomatik sulamaya geçtiğimiz takdirde suyu daha tasarruflu kullanarak, boşa akan su miktarını en aza indireceğiz'' dedi.
HAKKARİ'DE YEŞİL ALAN AZALIYOR
Hakkari Belediye Başkan Vekili İsmail Akboğa, kentteki yeşil alanların geçen yıllara göre azaldığını belirterek, belediyenin ve vatandaşların sulama ihtiyacını içme suyundan karşıladığını dile getirdi.
Devlet Su İşleri tarafından sulama kanallarının yapılması durumunda yeşil alanların da artacağına değinen Akboğa, böylelikle içme suyunun da amacı doğrultusunda kullanılacağını söyledi.
AĞRI
Ağrı'da 5 tür dışında ağaç yetişmediğini açıklayan Çevre Orman Müdürlüğü Orman ve Fidanlık Şube Müdürü Şener Köksal, il genelinde 5 bin 905 hektarlık yeşil alanın bulunduğunu, kent merkezinde ise yeşil alanın yok denecek kadar az olduğunu bildirdi.
Özellikle kış aylarında eksi 40 derece soğuğa dayanamayan fidanların yok olduğunu kaydeden Köksal, iklimsel koşullar ve arazi yapısı uygun olmadığı için bitki çeşitlendirmesi yapamadıklarını sözlerine ekledi.
MALATYA'DA 3 MİLYON METREKÜP SUYA İHTİYAÇ VAR
Malatya'da yeşil alanların su ihtiyacı yılda 3 milyon metre küp iken, su ihtiyacının 1 milyon 800 metre küpünün sondaj kuyularından geri kalanın da şebeke suyundan karşılandığı belirtildi. Park ve Bahçeler Müdürü Hamza Birgin, Malatya'da 72 adet parkın bulunduğunu ve bu parkların toplam alanının 210 bin metrekare olduğunu söyledi.
Birgin, kentteki refüjlerin bu alanın içinde olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu: ''Malatya'da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 0.6'dır. Malatya'da yeşil alan miktarı az. İlk hedefimiz bu alanı yüzde 4'ün üzerine çıkarmak. Bu yıl inşaatı devam eden 110 dönümlük alanda kurulan Sümerpark tamamlanırsa bu hedefimize yaklaşmış olacağız. Bunun yanı sıra Meyvecilik Araştırma Enstitüsüne ait 300 dönümlük alan da üç yıl zarfında yeşil alanlara eklenecek. Bu da kentte kişi başına düşen 1.5 metrekarelik yeşil alan miktarının 3 metrekareye çıkması demek olacak.''
Yeşil alanların yıllık su ihtiyacının 3 milyon metreküp olduğuna dikkati çeken Birgin, bu ihtiyacın 1 milyon 800 metreküpünün sondaj kuyularından geri kalanın da şehir şebekesinden karşılandığını, sondajlardan doğal gaz dağıtım şirketi, itfaiye ve Karayolları'nın da yararlandığı düşünülürse kentteki içme suyundan tasarrufun 3 milyon metreküp olduğunu dile getirdi. Birgin, sondajlardan tankerle alınan su miktarının 600 bin metreküp olduğunu, otomatik sulama sistemi için 500 bin metreküp su alındığını, Şehir Mezarlığı, Sanayi Parkı, Mişmiş Park, Yeşilyurt Caddesi ve Fahri Kayahan Bulvarı'nın sulaması içinde 700 bin metreküp su alındığını anlattı. Sümerpark inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu da belirten Birgin, burada sondaj çalışması yaptıklarını ve başarılı olduklarını, buranın da sondajla sulanacağını belirtti.