DATÜB 3 BİN ÜYEYE ULAŞTI
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği Türkiye de bir ilke imza atarak, organik tarım danışma merkezi kurdu. DATÜB Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, AB projelerinden yararlanarak, organik tarım danışma merkezi kurduklarını ifade etti.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği Türkiye de bir ilke imza atarak, organik tarım danışma metkezi kurdu. DATÜB Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, AB projelerinden yararlanarak, organik tarım danışma merkezi kurduklarını ifade etti.
Üretici ve tüketicinin organik tarım konusunda bilinçli olmadığını belirten Ilıcalı, “organik tarım danışma merkezinde, üretici ve tüketici organik üretim konusunda bilinçlendirilecek. Bunun yanında üreticini sorunlarına çözüm üretilecek. Sertifikasyon sorunu çözülmüş olacak” dedi.
12 İLDE 3 BİN ÜYEMİZ VAR
Bölgeye bağlı 13 ilde 3 bin üyeleri olduğunu belirten Ilıcalı, “Üç yıl önce hazırladığım Daphan Ovası Sözleşmeli Organik Tarım Projesi'yle Erzurum'da bir araya getirdiğim 633 çiftçiyle AB'den aldığım destekle DATÜB'ü kurdum. Bugün 12 ilde 3 bin üyemiz var.. Bölge insanı, gelir seviyesi düşük olduğundan uzun süre kimyasal gübre kullanamamış. Bölge karasal iklime sahip olduğundan, haşerelerin toprağa bıraktığı yumurtalar, topraktan çıkmadan bastıran ayaz ve soğukla ölüyordu. Bu nedenle ilaç kullanmaya ihtiyaç olmadığından organik tarıma uygun temiz bir toprağa sahip. Önümüzdeki yıl birliğimize tarım aletleri alıp maddi durumu iyi olmayan çiftçimize ücretsiz kullandıracağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2005'te hazırladığı İstanbul'a Göçü Önleme Projesi bizim projeyle örtüşünce, protokol yaparak üretilen organik buğdayları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Halk Ekmek Fabrikası'na vermeye başladık. Yılda 10 bin ton organik buğday üretimi yaparak bölgeye 10 milyon YTL girdi sağladık. : Organik tarımdan sonra çiftçimize ücretsiz dağıttığımız 600 büyükbaş hayvanla organik et ve süt projesini başlattık. Geçiş sürecindeyiz” diye konuştu.
FABRİKA DA KURDULAR Ambalaj fabrikası kurduklarını belirten Ilıcalı, “ En büyük sıkıntı ürünlerin ambalajlanması ve işlenmesiydi. Bir fabrika kurduk, birliğimize bağlı tüm üyeleri buna ücretsiz ortak ettik. Üretilen buğday, arpa, çavdar burada un haline getirilip paketlenerek naklediliyor. Japonlar yaptıklarımıza hayran kaldı: Bu çalışmalarımız başta Japonlar olmak üzere birkaç ülkenin dikkatini çekti. Geçen yıl da ABD'deki Ashoka Sosyal Girişimcilik Vakfı, 2005 yılının 'sosyal girişimcisi' olarak bizi ödüllendirdi. Geçen hafta Japonya'dan gelen bir heyet çalışmalarımıza hayran kaldı. Japon sofrasında artık bizim ürünlerimiz de bulunacak. Eğitimci olduğum için çiftçinin kazancından çok eğitimine ağırlık vereceğim. Artık her çiftçi bilgisayar kullanacak ve e-posta adresi olacak. Yurtiçi ve dışındaki çiftçilerle bilgi alışverişinde bulunacak.Erzurum bölgesiyle beş yıl anlaşma yaptık. İstanbul'da organik ekmek pazarlaması da yapıyoruz. Organik tarımdan sonra diğer sağlıklı ürünlere de girmeyi hedefliyoruz. Onlara yeni pazarlar bulmaya, aracı olmaya çalışıyoruz. Belediyemizin Göçü Önleme Projesi kapsamında 1000 aile İstanbul'dan köyüne döndü" dedi.