ERZURUM EMNİYETİ'NDEN UYARI :
İnternet dolandırıcılığına dikkat
Son günlerde çeşitli banka ve finans kurumları tarfından gönderilmiş gibi görünen acil ve çok önemli konular içeriyormuş gibi duran sahte e-maillerin artması üzerine Erzurum Emniyet Müdürlüğü ekipleri bir dizi önlemler alarak vatandaşları Emniyet Müdürlüğü internet sitesinden uyarıyor.
Erzurum Emniyet Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan açıklamada; son günlerde çeşitli banka ve finans kurumları tarfından gönderilmiş gibi görünen acil ve çok önemli konular içeriyormuş gibi duran sahte e-mail postalar internetten yayılmaktadır. Bu e-mail postalarda verilen linkler aracılığı ile İnternet bankacılığı ve diğer banka müşterilerinden, kart bilgileri, kart şifreleri, internet şubesi şifreleri ve kişisel bilgileri istenmektedir. Bu eylem açik bir dolandırıcılık girişimidir. Kesinlikle bu tür e-mail postalarla gelen linklere tıklamayın ve istenen bilgileri girmemeleri istendi. İnternet şitesinde şöyle denildi: "Şuna emin olun ki; hiçbir banka e-posta yolu ile bir adres verip şifrelerinizi veya kişisel bilgilerinizi güncellemenizi istemiz. Bu yüzden müşteri numarası, şifre ve parolanızın gizliliğini sağlayın ve üçüncü şahıslarla bu bilgileri kesinlikle paylaşmayın."
Emniyet Müdürlüğü sitesinde daha sonra şunlar belirtildi:
Size gönderilen e-posta'nın kimden geldiğinden ve doğruluğundan mutlaka emin olun ( Mail'in sonundaki e-posta örneğindeki web adreslerine dikkat edin , Garanti Bankası'nın web adresindeki " İ harfi "l" olarak yazılmış . Ayrıca web adresinin sonundaki sitenin Türkiye'den yayın yaptığını gösteren "tr" ibaresi yok. Yani web adresi www.garanti.com.tr yerine www.garantI.com şeklinde yazılmış)
Tanımadığınız kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisinde bulunan linkleri tıklamayın, ekleri bilgisayarınıza yüklemeyin .
Mail aracılığı veya başka bir ortamda sunulan web sayfa linklerini kullanmayın.
Erişmek istediğiniz web sayfasının adresini tarayıcınızın adres satırına kendiniz yazın
Sadece sayılardan oluşan web adresi ile karşılaşırsanız dikkatli olun, çoğu kurum yada kuruluş web adresi olarak isim kullanmaktadır.
Halka açık bilgisayarlardan işlem yapmayın!
Halka açık bilgisayarlarda, hesap bilgilerinizi ve kişisel şifrelerinizi ele geçirmekte kullanılan çeşitli kırma ( hacking) programlarının kullanılmadığını garanti etmek mümkün değildir.
Halka açık bir yerde işlem yapıyorsanız dikkatli olun!
Halka açık bir yerde işlem yapıyorsanız, asla internet şubesi açıkken bilgisayarınızın başından ayrılmayınız. Şifre ve parolanızı sesli bir şekilde tekrar etmeyiniz ve klavye tuşlarına basarken veya mini klavyeden şifre girerken etrafınıza dikkat ediniz. İşlemleriniz bittikten sonra internet erişim sayfanızın menülerinden araçlara tıklayıp internek seçeneklerine giriniz açılan pencereden içerik sekmesine tıklayıp gelen pencerede otomatik tanımlama butonuna basıp açılan pencerede formları sil parolaları sil butonlarına basıp girdiğiniz kayıtları silmiş olursunuz.
Kolay şifreler seçmeyiniz!
İsim, yaş günü veya telefon numarası gibi, başka kişilerin tahmin edebileceği kolay şifreleri kullanmaktan kaçınınız."