Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, 'Bizim istediğimiz en önemli şey, illerimiz arasında ulaşımı birleştirmek, iller arasında ticareti artırmak, birinin gelişmişliğini diğerine taşımaktır' dedi.
HIZLI TREN PROJESİ VE GEMİNBELİ TÜNELİ-
Hızlı Tren Projesi ve Zara-Suşehri Geminbeli Tüneli ile ilgili de bilgi veren Müsteşar Soluk, 'Projeler ekonomik gücümüz nispetinde gitmesi gereken yerlere gidecektir. Ankara-Sivas, Ankara-Kayseri hızlı treni Yerköy'e kadar müşterek gelen bir trendir. Yerköy'den sonra Yozgat üzerinden Sivas'a ayrılan güzergahımız var, Şefaatli üzerinden Kayseri'ye ayrılan güzergahımız var. Birbirinin alternatifi değil' diye konuştu.
Geminbeli Tüneli'nin iki gidiş, iki gelişli çift tüp tünel şeklinde olacağını kaydeden Soluk, 'Net değil ama 3 bin 100 metreyle 3 bin 300 metre arasında tünel boyları değişecek. Bu sene büyük ihtimal Suşehri ile Zara arasındaki bölünmüş yol tamamlanacak, Suşehri'ne 5 kilometre kala 400 metre uzunluğunda bir tünelimiz var. O projenin içerisinde o da bu sene yetişecek. Ama Geminbeli Tüneli tabi ki bu sene yetişmez. Maksimum nereden baksanız ikisinin toplamı 6,5 kilometre civarında bir tünel olacağı için 3,5 yılımızı alacak bir çalışma süreci olacaktır' dedi.
//ERZURUM YOLUNDA SANSA DERESİ SORUNU
Ankara-Sivas-Erzurum güzergahında şu anda sıkıntılı tek noktanın Erzincan Sansa Deresi olduğunu belirten Soluk, 'Delice'den gelen D-200, bizim buradan giden D-100 güzergahı da Refahiye'de birleşiyor. Her ikisi de Erzincan'ı geçtikten sonra Sansa Boğazı'nda sıkışıp kalıyor. Tekebeli gibi, Korkuteli gibi, Bilecik Mekece gibi, Mecit Vadisi gibi, Elmadağ rampaları gibi bu sene biz orayı da tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Sivas'tan İran Gürbulak sınırına bölünmüş yolla ulaşılmış olacak. Diğer taraftan Koyulhisar, Mesudiye üzerinden Topçam'dan Ordu'ya ineceğiz. O da projelendiriliyor' dedi.
Bölünmüş yol ve otoyol çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Soluk, 'Bizim istediğimiz en önemli şey, illerimiz arasında ulaşımı birleştirmek, iller arasında ticareti artırmak, birinin gelişmişliğini diğerine taşımaktır. Ocak 2003'te 6 tane ilimiz bölünmüş yolla veya otoyolla birbirine bağlıydı, bugün 63 ilimiz birbirine bağlı. 63'ün ilini biri de Sivas. Sivas, 2008 yılında Erzincan'a bağlandı' diye konuştu.
Sivas'ın, bu sene hem Samsun'a, hem Kayseri-Niğde üzerinden güneye, hem Tokat üzerinden Batı Karadeniz'e bağlanacağını anlatan Soluk, Sivas'tan bir sene sonra da Koyulhisar-Mesudiye üzerinden Doğu Karadeniz'e ulaşacağını kaydederek, 'Böylece Sivas başka illerle buluşmuş olacak. Başka iller de Sivas'la buluşmuş olacak. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ülkenin hiçbir noktasında ayrım yapmadan, gece gündüz bu çalışmaların kontrol edilmesini, devamını istiyor' dedi.
Sivas Havaalanı Terminal Binası'nı 4 Eylül'e yetiştirmeyi, Zara Anadolu Lisesi binası inşaatını ise 2010-2011 eğitim-öğretim yılına tamamlamayı planladıklarını ifade eden Soluk, ayrıca bu sene Yıldızeli'nde bölünmüş yol açılışının yapılacağını kaydetti.
Soluk, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 7 Mayıs'ta Cumhuriyet Üniversitesi'ne 30 bin çamlık 'Ulaştırma Bakanlığı PTT Ormanlığı' hediye edeceğini söyledi.