SERTİFİKA TÖRENİNDE ANLAMLI ÇIKIŞ
Kars Valiliği Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Toplum Merkezi ve Kars Halk Eğitim Müdürlüğü Akşam Sanat Okulu'nun 23 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında açtığı Okuma-Yazma Kursu, 120 saatlik eğitimin ardından sona erdi. Okuma-Yazma Kursu'nun birinci kademe programını başarıyla tamamlayan 16 kursiyer için Toplum Merkezi bahçesinde sertifika töreni düzenlendi.
Törene; Vali Ahmet Kara, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektör yardımcısı Prof. Dr. Arif Baysal, İl Genel Sekreteri Ali Salgar, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Gül, Milli Eğitim Şube Müdür Vekili Gökhan Altun, İl Müftüsü Hasan Basiş, daire amirleri ve kursiyerler katıldı.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Gül, Toplum Merkezi çalışmaları ve açılan okuma-yazma kursları hakkında bilgi verdi. Gül, "Toplum Merkezimiz bir buçuk yıl önce açıldı. Burayı açarken halkımıza bir sözümüz vardı. Halka yönelik tüm seminer ve eğitimlerle, sağlık, hukuk ve diğer alanlarda olduğu gibi ailelerimize hizmet vermeği planlamıştık. Düzenlediğimiz her kurs sonucunda da bir sertifika töreni düzenliyoruz. Bu zamana kadar 10 seminer düzenledik. Bugün ise okuma yazması olmayan ve herhangi bir örgün
eğitime katılamayan varoşlarda yaşayan vatandaşlarımız çeşitli nedenlerden dolayı okula devam edememişlerdir. Bu nedenle bugün de ilimizde bulunan bazı vatandaşlarımıza bu eğitimleri verdik ve onlara sertifikalarını vermekten dolayı çok mutluyuz" dedi.
KÜRSÜYE ÇIKMADI
Gül'ün ardından konuşma yapması için Vali Ahmet Kara kürsüye davet edildi. Kürsüye giderek konuşma yapması beklenen Vali Kara bir anda karar değiştirdi ve kürsüye çıkmayacağını, bu defa kendi kendini protesto ettiğini söyledi. Açılışta bulunanların şaşkın bakışları arasında içini döken Vali Kara, "Değerli kursiyerlerimiz ve kıymetli mesai arkadaşlarım. Ben şahsen yapılan bu konuşmaları dinlemekten utandım. Yani medeni dünya karşısında utanıyorum. Ben, 1978 yılında kaymakamlık yaptım. O günden bu yana her
gittiğimiz yerde okuma-yazma seferberliğini açtık. Yüzde 97'ye, 99'a vardık ama halen Kars ilinde okuma-yazma işini bitirememişseniz, bu Kars ili için ve Kars'ın kamu görevlileri için, Milli Eğitim için ayıptır ve utanç vesilesidir. Bunu özellikle hepinizin huzurunda söylüyorum. Ben şahsen böyle bir kurs açmak ve kursu bitirenlere böyle bir sertifika vermek istemezdim. İsterdim ki seviyesi daha yüksek sertifikalar verseydim. Peygamber Efendimiz, 'Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' diyor. Bu kurssonrasında birçoğunuz mektup bile yazacaksınız, kitap okuyacaksınız, telefon numarası yazacaksınız. Ama hakikaten sizi bu yaşınıza kadar biz devlet olarak okur-yazar yapamamışsak bunu devletin bir utancı olarak kabul ediyorum. Ve onun için de kendi kendimi protesto etmek için kürsüye çıkmadım" dedi.
EĞİTİM OLGUSUNA SİTEM
Sitemine devam eden Vali Kara daha sonra şunları söyledi: "Ben kursiyer arkadaşların, bu yaşta evinizi ve çoluk çocuğunuzu bırakarak bu kursu bitirdiğiniz için hepinizin ellerinden öpüyorum, kutluyorum ve bundan sonraki yaşantınızda başarılar diliyorum. Bu sorunu toptan çözelim. Bu çağda bu memlekete böyle bir şey hiç yakışmıyor. Kars bir Serhat vilayetidir. Kars, Türkiye'nin önemli bir ilidir. Ardahan ve Iğdır'ın bölünmesi ile belki biraz küçüldü ama Konya, Sivas gibi illerden sonra toprakları en geniş olan illerden biri idi. Kars basit bir il değildir. Bu anlamda 3 ülkeye sınır olan bir ildir. Bu nedenle Kars'ta okuma-yazmanın olmamasını, sınır kenti olarak diğer sınır kentlerinde okuma-yazma oranının neden düşük olduğunu ben anlamıyorum."
Vali Kara ayrıca, ilgili kurum amirlerine de seslenerek, "Ben buradan başta Milli Eğitim Müdürüm olmak üzere rica ediyorum. Bu meseleyi bu yıl konuşuruz, önümüzdeki yıl konuşmayız" dedi.