Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, yapacağı göç sorunuyla ilgili alan araştırmaları sonucunda hazırlayacağını bildiriyi 2010 yılında sunacağını, bu çalışma ile başta Van ve Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, Türkiye'nin de sosyo-kültürel bir portresini çizme olanağı bulacağını ifade etti.
Son yıllarda sık sık tartışmalara ve araştırmalara konu olan, Türkiye'nin sorunlarının kökenindeki temel etmeni oluşturan göç olgusunun, hazırlanacak 6. Van Gölü Havzası Sempozyumu'nda somut bilimsel verilerle tartışılacağı ve sonuçların önerileceği bildirildi. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki geri kalmışlığın ve toplumsal sorunların da temelini oluşturan göç olgusunun, Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından, alan araştırmalarıyla da ayrıntılı olarak değerlendirilerek seçik biçimde ortaya konacağı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin gelişme yöntemlerini de içerecek biçimde çözüm önerilerinin sunulacağı açıklandı.
VAN NÜFUSU 20 YILDA 155 BİNDEN 500 BİNE ÇIKTI
2007 yılında düzenlenen 38. Uluslar arası ICANAS Kongresi'nde göçerlerin iletişim sorunlarını ele alan bir bildiri sunan Prof. Dr. Cereci, büyük kitlelerin yer değişimleriyle ülkede kültürel, toplumsal, ekonomik pek çok değişimin yaşandığını, ancak bu değişimlerin tümünün altyapısız olarak gerçekleştiği için sorun biçiminde yer ettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Cereci, göçün nedenlerinin araştırılmasının, Türkiye'nin geri kalmışlık nedenlerinin araştırılması anlamına geldiğini belirtti.
YAPIM ŞİRKETLERİ GÖÇ ARAŞTIRMALARI FİLMİNİ ÇEKMEK İSTEMEDİ
1990'lı yıllardaki göç araştırmalarını bir filmle belgelemek isteyen Prof. Dr. Sedat Cereci, o tarihte hiçbir yapım şirketinin konuyu önemsemediğini ve konuyu film olarak çekmek istemediğini açıklarken, son yıllarda herkesin göç konusunu tartıştığını belirtti. Göç sorununda ekonomik etkenlerin yanı sıra insanların zorla köylerinden göç ettirilmelerinin de etkisinin olduğunu anlatan Prof. Dr. Cereci, bilim adamı, bazı konuların hemen hiç dile getirilmediğini, çözümün ipuçlarının da, dile getirilmeyen gizli ayrıntılarda olduğunu vurguladı. Bundan 40 yıl önce köylerinde yaşayan insanların kentlerdeki yaşamdan daha mutlu olduklarını, bazı manevi değerlerle sürdükleri yaşamlarında fazla tüketime ihtiyaç duymadan barış içinde yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sedat Cereci, yalnızca teknolojinin, beton bloklarla dolu kentsel yaşamın insanlara mutluluk ve huzur getirmediğini, insanlara insan olduklarını hissettiren iletişim, dostluk, vefa, komşuluk, yardımlaşma gibi değerlerin toplumsal yaşamda daha olumlu gelişmelere yol açtığını bildirdi.
BİLDİRİ 2010 YILINDA SUNULACAK
Göç sorunuyla ilgili alan araştırmalarına 2009 yılının Eylül ayında başlayacağını bildiren Prof. Dr. Sedat Cereci, 2010 yılında sunacağı bildirisinde, Doğu Anadolu bölgesi olmak üzere, Türkiye'nin de sosyo-kültürel bir portresini çizme olanağı bulacağını sözlerine ekledi. Göç sorunun ve dolayısıyla Türkiye'nin sosyo-kültürel sorunlarının çözümlerinden birinin, ülkenin ve kurumların, geniş görüşlü, aydın insanlar tarafından yönetilmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Cereci, ülkenin içinde bulunduğu pek çok çıkmazın, başta üniversiteler olmak üzere kurumları ve ülkeyi yöneten dar kafalı, dar görüşlü, çıkarcı kişiler olduğunu vurguladı.