Bosna Hersek'in Srebrenica kasabasında 11 Temmuz 1995'de yapılan, yaklaşık 8 bin Müslüman Boşnak erkeğin Bosnalı Sırplar tarafından öldürüldüğü katliamın 14. yıl dönümünde, kurbanlar törenlerle anılırken, Erzurum Kalkınma Vakfı Yönetim kurulu üyeleri Bosna Hersek’e bu amaçla ziyarette bulundu.
ERVAK’IN KÜLTÜREL İÇERİKLİ GEZİSİ
Erzurum Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, vakıflarının kültürel etkinlikleri çerçevesinde uluslararası geziler düzenlediklerini belirterek, bu yılki etkinliği 11 Temmuz’da Bosna Hersek’e düzenlenmekle gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, “ 11 Temmuz 1995'te Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.1992 yılında Büyük Sırbistan kurma hayalindeki Sırplar, Belgrad’da Devlet Başkanı Miloseviç ve Genelkurmay Başkanı Perisiç’in desteğini alarak sözde Bosna Sırp Devleti ve Sırp Demokrat Partisi (SDS) Başkanı olan eski bir psikiyatri doktoru Radovan Karadziç ve General Ratko Miladiç öncülüğünde Bosna Hersek’te etnik arındırma çalışmalarına başlamışlar.Üç yıl boyunca Sırplar uluslar arası hiçbir konvansiyona kulak asmayarak insanlık dışı uygulamalarını pervasızca sergilediler. Soykırım ise savaş başladığından beri Sırpların başvurduğu yegane savaş yöntemiydi. Daha savaşın ilk evrelerinde Nisan 1992’de Srebrenica’nın hemen dışında bulunan Bratunac köyünde yaklaşık 350 Bosnalı Müslüman Sırp paramiliterleri ve özel polis güçleri tarafından ölümcül işkenceye tabi tutulmuş ve katledilmişti” dedi.
KÜLTÜR ELÇİLİĞİ
Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliamın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak için Vakıf olarak gezi düzenlediklerini belirten Güzel, “ Bu tür katliamlara sessiz kalınmamalı ve herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. Müslüman kardeşlerimizin yanında yer alarak, onların acılarını paylaştık.Dünya bu katliama seyirci kalmamalıdır. ERVAK olarak kültürel gezilerimiz kapsamında Umre, Suriye ve Bosna Hersek’e ziyaretler gerçekleştirerek, kültür elçiliği konusunda önemli adımlar attık” dedi.