ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
Ala Palandöken Ekonomi Forumu’na seslendi
Ala Palandöken Ekonomi Forumu’na seslendi
Çiftçi: ‘Erzurum Kutlu bir coğrafyadır’
Çiftçi: ‘Erzurum Kutlu bir coğrafyadır’
Bolat: ‘Erzurum’da muhteşem buluşma’
Bolat: ‘Erzurum’da muhteşem buluşma’
HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2010 Perşembe - 07:40

Besiciye çağdaş ufuk

Atatürk Üniversitesi’ndeki Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nde hem öğrenciler, hem yöre çiftçilerine uygulamalı eğitim veriliyor.

Besiciye çağdaş ufuk

Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nde, hem süt üretimi yapılıyor, hem de öğrencilerle yöre çiftçilerine, modern süt sığırcılığıyla ilgili olarak uygulamalı eğitim veriliyor.
//DANIŞMANLIK HİZMETİ
Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, hükümetin, süt sığırcılığı teşviklerine DAP illerini dahil ettiğini hatırlatarak, “Kapılarımızı, süt sığırcılığı alanında yatırım yapmak isteyen bölge üreticilerine sonuna kadar açtık. Bizden her konuda teknik destek ve danışmanlık hizmeti alabilirler.” dedi. Veterinerlik Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren
//MODERN İŞLETME ÖRNEĞİ
Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nde, modern bir süt sığırcılığı işletmesi kurduklarını kaydeden Yörük, “Tesislerimizde, öğrencilerimiz başta olmak üzere bölge çiftçisine modern, sağlıklı ve ekonomik süt sığırcılığının nasıl yapılabileceğini öğretiyoruz. Uygulamalı olarak verilen bu eğitimler, çiftçimizin önüne açılan yeni bir ufuk anlamına da geliyor.” diye konuştu. Tesisin, 250 büyükbaş hayvan kapasiteli olduğunu ve ellerinde şu anda 138 süt sığırının bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Yörük, “Tesislerimiz günün şartlarına göre dizayn edildi. Aynı anda 14 sığırın modern imkanlar kullanılarak sağılabildiği tesisimizde, üretim ve pazarlamaya hazırlık süreci de, büyüt bir titizlik ve profesyonel anlayışla yürütülüyor.” dedi. 
//SÜT ÜRETİMİ PROFESYONELCE YAPILIYOR
Tesislerde bakımı yapılan süt sığırlarının, el değmeden sağıldıklarını ve elde edilen sütün ise, yine tamamen teknik imkanlar kullanılarak tanklarda soğutulmaya alındığını söyleyen Yörük, “İnsan eli değmeden işletilen bu sürecin sonunda, elde edilen taze ve sağlıklı süt, tüketime sunuluyor. Hayvanların bakımından sağımına, sütlerin tanklara gönderilmesinden soğutulmasına varıncaya kadar geçen süre zarfında her adım, büyük bir titizlik, temizlik ve profesyonellik içerisinde atılıyor.” şeklinde konuştu. Hayvanların gübre temizliklerinin otantik sıyırıcılar aracılığıyla yaptıklarını ve yine doğumların da mevsimlere yayılması suretiyle sığırlardan yılın her ayında süt alabilmeyi mümkün hale getirdiklerini anlatan Yörük, tesiste ayrıca, buzağıların yetiştirilmesi için de ünitelerinin bulunduğunu belirtti. Buzağı bakım ünitelerinde şu anda 35 erkek, 35 dişi buzağının bulunduğunu belirten Yörük, buzağıların, büyük bir itina ile beslendiğini kaydederek, “Tesislerimizdeki büyükbaş hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını da, yine kendi imkanlarımızı kullanarak hazırladığımız mısır ve şeker pancarı silajlarıyla gideriyoruz. Yani süt sığırcılığı adına gerekli altyapı anlamında hangi aşama varsa, hepsini bu tesiste bir arada bulabilmek mümkün.” diyerek, bu bağlamda 2008 yılından bu yana binlerce çiftçinin söz konusu tesisleri gezip, incelemelerde bulunduğunu ifade etti.
//ÜRETİCİLERE ÇAĞRI
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, geçtiğimiz günlerde süt sığırcılığına verilen teşviklerden DAP illerinin de faydalanabileceğinin açıklandığını hatırlatarak, söz konusu teşviklerin, bölgedeki üretici için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Teşviklerden faydalanmak suretiyle süt sığırcılığına yönelik olarak yatırım yapmak isteyen üreticilerin, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nden istedikleri her türlü teknik destek ve danışmanlık hizmetini alabileceklerini bildiren Yörük, “Kapılarımız; üreticilere sonuna kadar açık. DAP teşviklerinden yararlanarak Erzurum’da süt sığırcılığı alanında yatırım yapmayı düşünen üreticilerimiz, uygulama birimimizi gezip görerek, yatırımları için model oluşturma anlamında bizden her türlü desteği ve yardımı alabilirler. Üreticilerimize, bu teşviklerden mutlaka faydalanmaları çağrısında bulunuyoruz.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2010'da ‘Yıldızı Parlayacak Meslekler’
''yenibiris.com''un araştırmasına göre, 2010'da en çok aranacak kişiler, ...
2010’a düşüşle başladık
TÜİK Ocak 2010 dönemi TÜFE sonuçlarını açıkladı.Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, ...
Tarım’da yeni ufuk
GHA/2009 yılında 5 bin 594 baş sığır besiye alındı, 3 bin 552’sinin kesimi ...
 
Erzurum Çalıştayı 12 şubat’ta
AYHAN TÜRKEZ(İHA) – Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize ...
İhracat karnemiz kırık
SAMET ÖZÜNAL/Ocak ayına ait ihracat rakamları Türkiye geneli için umut ...
TMSF'ye Dadaş Başkan
İHA/TMSF’nin yeni başkanı Erzurumlu Şakir Ercan Gül oldu. TMSF'nin yeni ...
 
Doğu’da yüzde 40 sevinci
İHA/Hayvancılığa verilecek olan yüzde 40 oranındaki hibe desteği Doğu ...
Esnaf “Zengin” dedi
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) – Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Olağan Genel ...
Vergi bilincimizi sorgulayacağız
GHA/Her yıl 22 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası’nın, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva