Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nde, hem süt üretimi yapılıyor, hem de öğrencilerle yöre çiftçilerine, modern süt sığırcılığıyla ilgili olarak uygulamalı eğitim veriliyor.
//DANIŞMANLIK HİZMETİ
Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, hükümetin, süt sığırcılığı teşviklerine DAP illerini dahil ettiğini hatırlatarak, “Kapılarımızı, süt sığırcılığı alanında yatırım yapmak isteyen bölge üreticilerine sonuna kadar açtık. Bizden her konuda teknik destek ve danışmanlık hizmeti alabilirler.” dedi. Veterinerlik Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren
//MODERN İŞLETME ÖRNEĞİ
Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nde, modern bir süt sığırcılığı işletmesi kurduklarını kaydeden Yörük, “Tesislerimizde, öğrencilerimiz başta olmak üzere bölge çiftçisine modern, sağlıklı ve ekonomik süt sığırcılığının nasıl yapılabileceğini öğretiyoruz. Uygulamalı olarak verilen bu eğitimler, çiftçimizin önüne açılan yeni bir ufuk anlamına da geliyor.” diye konuştu. Tesisin, 250 büyükbaş hayvan kapasiteli olduğunu ve ellerinde şu anda 138 süt sığırının bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Yörük, “Tesislerimiz günün şartlarına göre dizayn edildi. Aynı anda 14 sığırın modern imkanlar kullanılarak sağılabildiği tesisimizde, üretim ve pazarlamaya hazırlık süreci de, büyüt bir titizlik ve profesyonel anlayışla yürütülüyor.” dedi.
//SÜT ÜRETİMİ PROFESYONELCE YAPILIYOR
Tesislerde bakımı yapılan süt sığırlarının, el değmeden sağıldıklarını ve elde edilen sütün ise, yine tamamen teknik imkanlar kullanılarak tanklarda soğutulmaya alındığını söyleyen Yörük, “İnsan eli değmeden işletilen bu sürecin sonunda, elde edilen taze ve sağlıklı süt, tüketime sunuluyor. Hayvanların bakımından sağımına, sütlerin tanklara gönderilmesinden soğutulmasına varıncaya kadar geçen süre zarfında her adım, büyük bir titizlik, temizlik ve profesyonellik içerisinde atılıyor.” şeklinde konuştu. Hayvanların gübre temizliklerinin otantik sıyırıcılar aracılığıyla yaptıklarını ve yine doğumların da mevsimlere yayılması suretiyle sığırlardan yılın her ayında süt alabilmeyi mümkün hale getirdiklerini anlatan Yörük, tesiste ayrıca, buzağıların yetiştirilmesi için de ünitelerinin bulunduğunu belirtti. Buzağı bakım ünitelerinde şu anda 35 erkek, 35 dişi buzağının bulunduğunu belirten Yörük, buzağıların, büyük bir itina ile beslendiğini kaydederek, “Tesislerimizdeki büyükbaş hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını da, yine kendi imkanlarımızı kullanarak hazırladığımız mısır ve şeker pancarı silajlarıyla gideriyoruz. Yani süt sığırcılığı adına gerekli altyapı anlamında hangi aşama varsa, hepsini bu tesiste bir arada bulabilmek mümkün.” diyerek, bu bağlamda 2008 yılından bu yana binlerce çiftçinin söz konusu tesisleri gezip, incelemelerde bulunduğunu ifade etti.
//ÜRETİCİLERE ÇAĞRI
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, geçtiğimiz günlerde süt sığırcılığına verilen teşviklerden DAP illerinin de faydalanabileceğinin açıklandığını hatırlatarak, söz konusu teşviklerin, bölgedeki üretici için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Teşviklerden faydalanmak suretiyle süt sığırcılığına yönelik olarak yatırım yapmak isteyen üreticilerin, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nden istedikleri her türlü teknik destek ve danışmanlık hizmetini alabileceklerini bildiren Yörük, “Kapılarımız; üreticilere sonuna kadar açık. DAP teşviklerinden yararlanarak Erzurum’da süt sığırcılığı alanında yatırım yapmayı düşünen üreticilerimiz, uygulama birimimizi gezip görerek, yatırımları için model oluşturma anlamında bizden her türlü desteği ve yardımı alabilirler. Üreticilerimize, bu teşviklerden mutlaka faydalanmaları çağrısında bulunuyoruz.” dedi.