ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’den ‘Minik Kalplere Büyük Sevinç’
ETÜ’den ‘Minik Kalplere Büyük Sevinç’
Karayazı, Jandarma Komutanlığı hizmet binasına kavuştu
Karayazı, Jandarma Komutanlığı hizmet binasına kavuştu
Muay Thai’de Erzurum damgası
Muay Thai’de Erzurum damgası
ASHM’den ‘Aile Söyleşileri’
ASHM’den ‘Aile Söyleşileri’
Yıldız MEM proje vizyonunu paylaştı
Yıldız MEM proje vizyonunu paylaştı
HABERLER>EKONOMİ
28 Nisan 2010 Çarşamba - 01:31

Besiciden tepki, kasaplardan destek

Canlı hayvan ve et ithali iznini kombina sahipleri, kasap, tüketici savunurken, hayvan yetiştiricileri ile tüccar bu önleme karşı çıktı.

Besiciden tepki, kasaplardan destek

Başbakan Erdoğan'ın artan et fiyatlarının önüne geçilebilmesi için EBK'ya canlı hayvan ve et ithal etme yetkisini vermesi besici, kasap, tüketici ve kombina sahiplerini karşı karşıya getirdi. Et fiyatlarının aylardan beri tırmanışa geçmesi üzerine Doğu Anadolu'ya gelerek yüksek fiyatla canlı hayvan toplayan tüccar ise 'yandı.' Canlı hayvan ve et ithali iznini kombina sahipleri, kasap, tüketici savunurken, hayvan yetiştiricileri ile tüccar bu önleme karşı çıktı.
//ÖZBEYLİ: GEÇ BİLE KALINDI
Türkiye'nin hayvancılık ülkesi olmasına rağmen dünyanın en pahalı etinin satıldığı bir ülke olduğuna dikkat çeken Özbeyli Et Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Özbeyli, hükümetin mutlaka tüketici ile besici arasında bir denge kurması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 37 yıldır et sektöründe yer aldıklarını anımsatan Müfit Özbeyli, "Hükümetin son aldığı kararı destekliyoruz. Hatta çok geç alınmış bir karar olarak da görüyoruz. Çünkü et fiyatları almış başını gidiyor. Devlet herkesi kucaklamak zorunda. Erkenden tedbirler almak zorunda. Türk vatandaşı dünyanının en pahalı etini tüketiyor. Önceki hükümetlerde hiçbir Başbakan, Tarım Bakanı bu işe doğru dürüst el atmıyordu. Günü birlik ve seçim üstü politikalar yürüttüler. Biz istiyoruz ki hükümet burada üreteci ile tüketici arasında denge unsuru olsun. Avrupalı ülkeler bunu böyle yapıyor. Bundan iki yıl önce de üretici sıkıntı içindeydi. O zaman el atılmadı. Başbakanın ithal et ve canlı hayvan açıklaması piyasaya bomba gibi düştü. Bunun etkileri şimdiden görülmeye başlandı. Eğer bu karar üç ay evvel açıklanmış olsaydı birçok besici, tüccar fahiş fiyatla canlı havyan alımı yapmazdı. Haftalardan beri köy köy dolaşarak canlı büyükbaş hayvanı kilosu 12- 14 liradan alan tüccar, 6 ay besledikten sonra hayvanı piyasaya sürmeyi planlıyordu. Şimdi Doğu'da meraya çıkacak hayvan kalmadı. Hayvan toplayanlar ithalat kararı ile büyük zarara uğradı ve çıra gibi yandılar" diye konuştu.
//İTHALA KARŞILIK ORGANİK ET PROJESİ
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, hükümetin ithal et uygulamasını haksızlık olarak değerlendirdi. Hayvancılığın merkezi olan Doğu'da yeterince hayvan varken ithal etin getirilmesinin besiciyi mağdur edeceğini vurgulayan Ilıcalı, bu politika yüzünden hayvancılığın büyük sekteye uğrayacağını belirtti. Hükümetin ithal et politikası karşısında atağa geçerek organik et projesini geliştirdiklerini anlatan Nazmi Ilıcalı şunları söyledi: "İthal et bilindiği gibi yıllarca depolarda bekletilen ve pazar aranan üründür. İthal etin kilosunun 4- 5 Euro'dan satılıyor. Bu ücretin karşısında durmak çok zor. Çünkü Türkiye'de bir kilo etin maliyeti 4- 5 Euro'dan fazla. Hayvan yemi çok pahalı. İşçi, mazot, elektrik giderlerini de ekledin mi etin maliyeti 15 liradan aşağı düşmüyor. Biz de EBK'ya eti 15.5 liradan satıyorduk. Piyasada 30- 40 liraya satılan et fiyatları yetiştiriciye yansıyan fiyatlar değil. O para aracıların cebine giriyor. Devlet bunları yakın takibe almalıydı. Besici etini kaça veriyor? Market eti kaça satıyor? Market fiyatlarına bakarak et ithaline karar verildi. İthalat kararı bizi üzdü. İthal etin karşısına 'organik' etle çıkmak için proje hazırladık. Şimdi organik hayvancılıkla birlikte organik et üretimi başlayacak. Organik et tamamen tarım yasası çerçevinde üretiliyor. İthal etlerde bu özelliği bulamazsınız. Çünkü ithal ette yüzde 99'u oranında insan sağlığına zararı olan buridix hormonu var. İşte aramızdaki en büyük fark bu. Organik etlerde hormon yok. Organit et üretimi için Erzurum, Kars ve Ardahan'da 4 bin besiciyle 350 bin hayvan projesi başlattık. Çiftçimizi beş kontrol sertifika firması denetleyecek. Bunları denetlemeleri ile her yıl 350 bin sayısı kademeli olarak artacak. Organik etle ithal etin karşısında duracağız. Fiyatı ithal et kadar ucuz değil ama organik eti kilosu 20 liradan satacağız. Organik etin tadına doyum olmadığı gibi insan sağlığı açısından da çok yararlı."
//KASAPLAR MEMNUN
Öte yandan Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise "Et fiyatları sürekli artıyordu. İki ay önce Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, önlem alınmasını istedim. Bakan Akdağ'a hayvancılık sorunlarıyla ilgili yaptığı bir toplantıda 'Türkiye'de hayvan sayısı giderek azalıyor. Et fiyatları almış başını gidiyor. Siz bazı önlemleri almazsanız Türkiye'de bir bomba patlayacak' dedim. Sonunda patladı. Vatandaşın 20-30 liraya et almaya gücü yetmiyor. Hükümet yerinde ve çok güzel bir karar aldı. İthal olayıyla birlikte et fiyatları aşağı düşecek" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pancar bedelleri ödeniyor
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, 586 milyon lira tutarındaki bakiye pancar ...
EBK’tan yeni üretim yaklaşımı
SAMET ÖZÜNAL/1952 yılından beri pastırma üretiminin yapılmadığı Erzurum’da, ...
Ürün pahalı, işçilik ucuz
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Türkiye’de altın piyasasında en ucuz işçiliğin Erzurum’da ...
 
EBK et ithal edecek
ERZURUM gazetesi- Son dönemde artan kırımızı et fiyatları nedeniyle tedbir ...
Türk İş'e göre, açlık sınırı 853 lira
Türk-İş, Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 852,50 TL, ...
KOBİ’lerde atılım yok..
Erzurum kış turizmi ve sporlarında marka il olma sürecine girdi. Turizm ...
 
ZMO, Gökalp’i konuk edecek
Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Gökalp, Türkiye’de tarım ve hayvancılık ...
EBK alımları durdurdu
EBK Erzurum Et Kombinası canlı hayvan alımını durdurdu. Et kombinası ...
Tarım’da eğitim atağı
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği’ne bağlı kooperatif müdürleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva