Bayram gününe iyi bir kahvaltı ile başlanmasını tavsiye eden Dr. Gülcan, “Bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinler çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.” dedi.
BAYRAM REHAVETİNE KAPILMAYIN
Vatandaşların ‘cazip bayram sofralarına’ dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Gülcan, “Ramazan ayı süresince iki ana öğün şeklinde beslenilmesine rağmen, enerji içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi kilo alımına sebep olabilmektedir. Ayrıca yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sıvı alımının düşük düzeyde olması durumunda da bağırsak hareketlerinde azalma görülmektedir. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır.” ifadelerini kullandı.
GÜLCAN: BESİNLERİ AZAR AZAR VE SIKLIKLA TÜKETMELİYİZ
Erzurum Numune Hastanesi Diyetisyeni Dr. Zeynep Gülcan’a göre, Ramazan Bayramı’nda beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle: “Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı, besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmelidir. Ağır hamur tatlıları yerine, enerjisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmeli, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Kızartmalar yerine ızgara, fırında yada haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir. Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinler çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme için her besin grubundan besin tüketimi insan sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, et ve et ürünleri ile tahıl grubundan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi, sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılması, fiziksel aktivitenin sindirim sistemini düzenleyici, kan şekeri ve kolesterolü azaltıcı yönünün unutulmaması gerekmektedir.”