Bir topluluğu, Dadaş, Erzurumlu, filanca, falan yerli gibi adlandımalarla tanımladıktan sonra, onları kötülemek ve topyekün bir nitelendirmede bulunmak asıl yobazlık, cahillik ve kendini bilmezliktir. Topluluklar değerlendirilirken insan odaklı değerlendirme yaptığını söyleyip, sonra kadın odaklı ve feminist denilebilecek, taraflı ve ön yargılı değerlendirmeler yapmak en hafif tanımlamayla bilgisizliktir, cehalettir. Her topluluk içerisinden, farklı düşünen ve farklı eğitim düzeylerinden insanların bulunması doğaldır. Bir topluluktan kendini bilmez insanlar çıkabileceği gibi, çok değerli entellektüel insanların da çıkacağı unutulmamalıdır. Üç beş kendini bilmezin davranış biçimi hiçbir şekilde bir topluluğa mal edilmemelidir. Kaldıki, her bölge, şehir, ilçe vb. gibi birimde bu türden insanların da çıkması doğaldır. Kötülükleri ön plana çıkararak içindeki nefreti kusmak ancak kötülerin işi olsa gerek. İnsan odaklı davranan kişi, kötülükler yerine iyilikleri, çirkinlikler yerine güzelikleri ön plana çıkarır. Kendinde bulunan bu güzel vasıfları dışarıya yansıtır.
Psikolojide ; Her insan kendini yansıtır diye bir kural vardır. Kişi söyledikleri, yaptıkları ve yazdıkları ile aslında kendini yansıtır. Sizin iç dünyanızda çirkinlikler varsa karşınızdaki topluluğun çirkin taraflarını görür ve yansıtırsınız. Ancak, içinizde güzellikler varsa, o zaman da karşınızdaki topluluğun güzelliklerini yansıtırsınız. Güzel insan güzellikleri yansıtır ve toplulukların güzel taraflarını konuşarak yayar.
Size, kötülediğiniz topluluğun bazı güzel taraflarını da belirtmek isterim. Bir kere Dadaş ifadesi; mertlik yiğitlik ve dürüstlüğün ifadesidir. İstisnalar haricinde, ükemizde ve dünyada bir Erzurumlu ile komşuluk, arkadaşlık ve iletişim kurmuş olnlar bunu çok iyi bilir. Gerçek bir Dadaş'ın onun malına, canına, namusuna en az kendisininki kadar değer verdiğini bilir. Dadaş, Kendi incineceği bir hususta başkasını incitmez.
Ancak, ülkemizin bir çok temel problemi, diğer faktörlerle birlikte temelde eğitimsizliğe dayanmaktadır. En büyük düşman cehalettir. Cehaleti yenerek birçok problemi halledebiliriz. Ülkemizin gelişmiş toplumlar seviyesine çıkarılması için, iyi bir eğitim sistemi kurulması ve uygulanması ile insani ve diğer problemler en aza indirilebilir. Cehalet herhangi bir guruba indirgenerek onları kötülemek, fotoğrafın bütününü görmeden yanlış davranışlar içinde olan üç beş kişiye bakarak bir bütünü kötülemektir.
Şunu çok iyi biliniz ki, kötülediğiniz bu toplulukla belirli bir zaman geçirerek onlardaki bir takım insani değerleri gördüğünüzde söylediklerinizden utanırsınız. Ancak, şu da unutulmamalıdır ki kötülükler görmek isteyenler mahallenin kötülüklerini, iyilikler görmek isteyener mahallenin güzelliklerini görürler. Kişi kendini yansıtır vesselam.