BORSANIN YILLIK İŞLEM HACMİ 3 MİLYON YTL
60 yıldır faaliyet gösteren Erzurum Ticaret Borsası’nın, Doğu Anadolu'nun kalbi durumunda bulunduğunu, Bölgede üretilen tarım ve hayvansal ürünlerin, burada pazara çıkarıldığını bildiren Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, ETB’nin yıllık 3 milyon YTL işlem hacmine sahip olduğunu açıkladı.
Borsada en fazla işlem gören ürünlerin başında şeker pancarı, buğday, ayçiçeği, yumurta ve et geldiğini belirten Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu : bu yıl ramazan ayı gelmesine rağmen borsada işlem hacminin düşük olduğunu kaydetti.. Hınıslıoğlu, "Piyasa durgun. Fiyatlarda da artış var. Öyle ürünler var ki fiyatı yüzde 100 artmış durumda" dedi.
Bölge ekonomisinin aynası olan Erzurum Ticaret Borsasının, yörede ekonomik atılım yapmak amacıyla birçok proje üzerinde çalıştığını açıklayan Hınıslıoğlu, Bu projelerden birinin de yörede dibe vuran hayvancılık sektörünü yeniden canlandırmayı amaçlayan, Erzurum Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi olduğunu söyledi.
ÇED RAPORU BEKLENIYOR
Hakkı Hınıslıoğlu, besicilikten başlayıp et üretimine kadar tüm işlemlerin kendi içinde gerçekleştirileceği bir bölge kurmayı hedeflediklerini, Erzurum-Artvin karayolu üzerinde bin 100 hektarlık bir arazinin bu proje için tahsis edildiğini vurgulayarak, Organize bölgenin inşaatına başlamak için ÇED raporunun çıkmasını beklediklerini iletti.
Hınıslıoğlu, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:"Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nde işletmecilere 50 dönümden 200 dönüme kadar büyüklükte arazi tahsis edeceğiz. Ortalama 100 dönüm diyebiliriz. Besicilikten başlayıp et üretimine kadar entegre işletmelerin yer alacağı bir organize bölge olacak. Hayvancılık sektörü Erzurum ve çevresinde yeni yeni canlanmaya başladı. Artık bu işlerin entegre olarak yapılması lazım. Zaten Avrupa Birliği kriterleri açısından da bunu yapmak durumundayız. Bu potansiyeli değerlendirmek için bu tür organize bölgelere ihtiyaç var"
EKOLOJİK TARIMA TEŞVİK
Ekolojik tarım konusunda da çalışma yapan Erzurum Ticaret Borsası, bu yolla yörede tarımsal üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Erzurum Ticaret Borsası'nın, bölgesel kalkınma girişimleri hibe programı çerçevesinde Erzurum'da ekolojik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla AB hibe programları kapsamında geçen yıl hazırladığı proje kabul edilmiş durumda. Bu projenin Erzurum Merkeze Tınazlı, Pasinler ilçesi ve bu ilçeye bağlı Çöğender ve Emreköy, Ilıca ilçesine bağlı Alaca ve Alaybeyi, Çat ilçesine bağlı Kızılca, Oyuklu, Ağaköy ve Parmaksız köylerinde uygulanması planlanıyor.