BES’DEN SINAV ÜCRETİ TEPKİSİ
Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES)Erzurum 2 No'lu Şube Mali Sekreteri Cevat Çataloğlu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yalnızca 2001-2005 yıllarında düzenlediği sınavlardan 172 trilyon lira kar ettiğini söyledi.
87 KİŞİDEN BİR KİŞİ KPSS’Yİ KAZANIYOR
Çataloğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yalnızca 1 yılda KPSS'ye başvuran 1 milyon 731 bin adaydan sadece ve sadece 20 bin 826'sı işe yerleştirildi. Böylece KPSS sınavına giren her 87 kişiden sadece biri iş sahibi oldu. Kira, yakıt, elektrik, su gibi zorunlu giderleri yanında personelinin maaşları da devlet tarafından ödenen ÖSYM'ye devlet her yıl milyonlarca YTL'lik bütçe de ayırıyor" dedi.
OLAN ÖĞRENCİYE, İŞSİZE OLUYOR
Çataloğlu, açıklamasında şunları kaydetti: "ÖSYM, 2007-ÖSS ilk aşamasında tek bir adaydan 42 YTL ücret alacak. Sınavı girmesi beklenen 1.5 milyon adayın ÖSYM'ye aktaracağı toplam para ise 63 milyon YTL'yi bulacak. Sınavsız geçişle yabancı dil sınavında şansını deneyecek adaylar ise ÖSYM'ye 1 milyon YTL'ye aşkın para kazandıracak. ÖSYM, ÖSYS'nin ikinci aşaması olan yerleştirmelerde de adaylardan para alacak. Her bir aday ÖSYM'ye, yerleştirme işlemi için 3 YTL, ÖSYS başvuru hizmeti ücreti 3 YTL, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Ücreti 3 YTL'si de ÖSYS tercih hizmeti ücreti olmak üzere toplam 9 YTL para ödeyecek".
SINAVLAR DEĞERLENDİRMEDEN UZAK
Sınavların adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç edindiği iddia eden Çataloğlu, "Yani adaylar kaybediyor ama ÖSYM her zaman kazanıyor. ÖSYM 2007 yılında ücretleri 100 YTL ile 40 YTL arasında değişen 21 sınavdan milyonlarca YTL kazanacak. ÖSYM 2007 yılında yine adayları haraca bağlayacak. ÖSYM'nin takvim sırasına göre yapacağı sınavlar şöyle; 'Türk Hava Kurumu Yabancı Dil Sınavı, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS), Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı, Jandarma Astsubay Temel Kursuna Alınacak Öğrencileri Seçme Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), ÖSYS Yabancı Dil Sınavı (YDS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Yurtdışında Çalışanların Çocukları için Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), YÖK Seviye Tespit Sınavı (1. Aşama), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), YÖK Seviye Tespit Sınavı (2. Aşama), Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), TODAİ Yüksek Lisans Sınavı, TODAİ Doktora Sınavı" dedi.