//OLTU’DA ANMA ETKİNLİKLERİ
Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önündeki programda saatler 09.05’i gösterdiğinde siren sesi eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, hemen ardından İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi. Yaya ve araç trafiğinin yoğun bir şekilde devam ettiği bir sırada çalan siren sesleri ve saygı duruşuna 7’den 70’e hemen herkesin büyük bir titizlik ve hassasiyetle iştirak etmesi Ata’ya duyulan sevgi ve saygının bir göstergesi olarak zihinlere kazındı. Bu yıl ki 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programının organizasyonunu Yusuf Ziya Bey Lisesi üstlenirken, ev sahipliğini ise Anadolu Lisesi yaptı. Salona girişte davetlilere çikolata ve kolonyanın yanı sıra hijyenik mendil de dağıtıldı. Yusuf Ziya Bey Lisesi öğretmenlerinden Gülsüm Sinem Karakaş’ın sunumuyla başlayan anma programında öğrencilerin okuduğu şiirlere Müzik Öğretmeni Özcan Genç’te bağlamasıyla eşlik etti.
//AYDIN: ATATÜRK’Ü DAHA ÇOK ANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR
Anma programında günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Yusuf Ziya Bey Lisesi Müdürü Cengiz Aydın, Büyük Önder’in kısacık yaşamı boyunca bir milletin kötü talihini yenmesini sağlayan dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş izler bırakan bir lider olduğunu söyledi. “O, mensubu bulunduğu milleti için canını ortaya koymaktan hiç çekinmedi.” diyen Aydın konuşmasında Büyük Önder’in ileriyi gören idealist bir devlet adamı olduğunun altını çizdi. Aydın, “Atatürk’ü bugün her zamankinden daha çok ve doğru anlamaya ihtiyacımız var. Atatürk’ün en büyük ideallerinden birisi de, milli sınırlarımız içinde milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar bir toplum oluşturmaktı. Hür ve bağımsız bir ülke idealini gerçekleştirdikten sonra Türkiye’yi çağdaşlaştırmak için çağdaş medeniyet idealine yönelmiştir. Yaptığı devrimlerle de bunu gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. O, milletine olan güven ve inancını hiç kaybetmeden çağdaş bir sistem kurmayı amaçlamıştır. Yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak O’nun yüce anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.” dedi.
GÖKTÜRK: ATATÜRK, 20. ASRIN DEHASI VE DEVLET ADAMIYDI…
Bu arada “20’nci Asrın Askeri Dehası ve Devlet Adamı” konulu bir konuşma yapan Tankçı Teğmen İsmail Göktürk ise, Atatürk’ün dünya tarihine çıkmasına neden olan Osmanlı Devleti’nin son yılları ve genç Cumhuriyetin ilk yıllarının iyi analiz edilmesi ve anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı.
“Dünyada başka hiçbir ulusça hayal edilemeyecek kadar kısa bir sürede, ülke değişime uğramış, boğazların hasta adamı birden Ortadoğu’nun, Balkanların, Kafkasların en güçlü ve modern devleti haline gelmiştir. O, zaruret, yokluk ve çok ağır şartlar altında neredeyse savaşma azim ve iradesi kalmamış bir milletin yeniden ayağa kalkmasını sağlayan bir vatansever ve özgürlük tutkunudur.” diyen Teğmen Göktürk, Atatürk’ün büyük meşalesini nesilden nesile intikal ettirmenin O’nu kalbinde yaşatan herkes için başta gelen bir ödev olduğunun altını çizdi. Atatürk’ün sevdiği türkülerden oluşan bir solo sunum yapan Müzik Öğretmeni Özcan Genç’in yanı sıra Büyük Önder’in mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterisi de yer aldı. Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma programına; Oltu Kaymakamı Gürkan Polat, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kenan Taşdemir, Belediye Başkan vekili Abdullah Altunkaynak ve Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş’un yanı sıra adli, idari ve askeri erkânın temsilcileriyle öğrenciler katıldı.