Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Aras ile aynı bölümde görevli Araştırma Görevlisi Adem Yavuz Sönmez, Erzurum'da ziraat kültürü ve mahalli ziraat terimlerini derledi.
Prof. Dr. Aras ile Sönmez tarafından yapılan çalışma sonrası derlenen bilgiler, Erzurum Kitaplığı tarafından ''Erzurum'da Ziraat Kültürü Mahalli Ziraat Terimleri'' adlı kitapta yayımlandı.
YEREL TARIM DEYİMLERİ
Erzurum ve çevresinde tarlayı arayan sınırlara ''tump'' adı verildiği belirtilerken, tarla, harman ve biçim ile ilgili diğer mahalli terimler ise şöyle:
Herg: Tarlanın nadas edilmesi,
Cılga: Özel bir pulluk,
Baş: Kotanın bir defa tarlarının bir başından diğer başına gidip gelmesi,
Hon: Bir tırpancının bir defasında biçmiş olduğu genişlik,
Hügül: Bağımsız olan sap yığını,
Part: 30 bağdan oluşan sap yığını,
Aktarma: Zaman zaman harmanın alt kısmının üste döndürülmesi,
Enek: Pulluğun toprağa giren kısmı,
Bonduruk: Öküzlerin veya mandaların boyunlarına bağlanarak çiftlerin, arabaların ve diğer tüm vasıtaların çekilmesine yarayan araç,
Sabunluk: Yaklaşık 1 litre hacminde ağaçtan bir kutu.
AT, SIĞIR VE KOYUN GİBİ HAYVANLARA VERİLEN ADLAR
Çeşitli hayvanlardaki nişanelere verilen mahalli isimler ise şunlar:
Natama: Bazı atların alın kısımlarında iki tane üst üste beyaz beneğin bulunmasına verilen ad,
Kolik: Sığırlarda boynuzsuzluk veya kısa boynuzluluk,
Keleş: Sığırlarda boynuzların uzun ve dikine olması,
Kure: Koyunlarında yarım kulaklılık şekli,
Kunkul: Tavuklarda başlarda olan taç biçimindeki tüy kıvrımları şekli,
Camış: Manda,
Culluk: Hindi,
Kakart: Tavuklarda gagaya verilen isim,
Mimik: Horoz ve tavuklarda ibiğe verilen ad,
Govik: Manda yavrusunun 1 yaşına kadar olan evresi,
Mozik: 6 ay ile 1 yaş arasındaki sığır yavrusu,
Gıdik, Yeni doğmuş keçi yavrusu,
Enik: Yeni doğmuş köpek yavrusu.
BİTKİ ADLARI
Erzurum yöresinde bazı bitkilere de şu adlar veriliyor:
Zengerek: Susam,
Yıldız kökü: Yer elması,
Lobiya: Yeşil fasulye,
Şemame: Bir karpuz tipi,
Kartol: Patates,
Purçikli: Havuç.