Erzurum Arama Kurtarma (AKUT) Derneği Başkanı Bünyamin Akbulut, tarihi eserlere sahip çıkılması şeklinde bir mesaj verilmesini amaçlayan organizasyonun, büyük ilgi gördüğünü söyledi.
//TABYALARA TIRMANIŞ
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğrenim gören 24 öğrenci ve izcilik kulüpleriyle birlikte Palandöken Dağı’na, ardından da kaybolmaya yüz tutmuş tabyalara tırmanış düzenlediklerini anlatan Akbulut, “Tarihi eserlerimizin kaderlerine terk edildiklerini görünce, içimiz sızladı.” dedi. Erzurum’da yaşayanların büyük bir bölümünün, kentteki tabyaların sadece Aziziye, Mecidiye ve Kiremitlik’ten ibaret olduğunu sandıklarına dikkati çeken Akbulut, Erzurum’da 20’nin üzerinde tabya olduğunu belirterek, “Erzurum’da, tarihte eşine ender rastlanır savunma hatlarından olan tabyalar, maalesef unutulma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumdalar. Kentimizde 20’den fazla tabya var, ancak birçoğumuzun bu tabyalardan haberi bile yok. Tırmanışımızın asıl maksadı, bilinmeyen ve unutulmaya yüz tutan bu tabyalara dikkatleri çekmekti.” diye konuştu.
//TABYALAR BAKIMSIZ
Tarih Bölümü öğrencileriyle birlikte ziyaret ettikleri tarihi tabyaların birçoğunun yıkık-dökük halde olduklarını bizzat yerinde gördüklerini anlatan Bünyamin Akbulut, öğrencilerin de, bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ifade etti. Akbulut, “Erzurum, tarih boyunca hep önemli bir konumda bulunmuş, özellikle de savaş tarihi bakımından büyük zaferlerin hamiliğini yapmıştır. Tabyalarımız da, bu şanlı tarihin günümüze kadar ulaşan emsalsiz kanıtlarıdır. Palandöken Dağı’nın arkasında kaderlerine terk edilmiş çok sayıda tabya ve batarya var ve hepsi de karlar altında kalmış durumda. AKUT olarak, bu tarihi eserlerimize sahip çıkılması gerektiği yönünde ilgili kurum ve kuruluşlara bir mesaj verelim istedik. Hafta sonunda gerçekleştirdiğimiz bu tırmanışın amacı doğrultusunda farklı etkinlikler de düzenlemeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri ise, Erzurum’un çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğunu dile getirerek, tarihi tabyaların sahipsiz kalmış olmasına çok üzüldüklerini ifade ettiler.