AŞILAMA ÇALIŞMALARI
H1N1 virüsüne karşı başlatılan aşılama çalışmalarıyla ilgili bir soruya cevap veren Bakan Akdağ, vatandaşların aşıya olan ilgisinin arttığını bildirdi. Pandemik grip konusunda özellikle hamile kadınların dikkatli olmasını tavsiye eden Bakan Akdağ, son bir ay içinde 20 hamile kadının H1N1 virüsünden dolayı hayatını kaybettiğini bildirdi.
AŞI ÇAĞRISI
Hamilelerde diğer insanlara göre ölüm riskinin 6 kat fazla olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, "Hamilelerimiz mutlaka aşı vurulmalıdır. Onlar için özel bir aşı da getirttik. Bu konuda ihmal göstermemelerini bekliyoruz. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde ebelerimiz hamile kadınlarımızı evlerinde ziyaret ederek aşılanmaları konusunda uyarılarda bulunacaklar. Türkiye'de anne ölümlerini engellemek için çok ciddi çaba sarf ediyoruz. 1998 yılında her 100 bin anneden 70'i hayatını kaybediyordu. Bu yıl için bizim öngörümüz her 100 bin anneden 17'sinin hayatını yitirmesiydi. Böylesine önemli bir iyileşme sağladık. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da örnek ülke olarak gösterildik. O nedenle hamilelerin daha hassas olmalarını bekliyoruz" dedi.
HAMİLELER RİSK GURUBUNDA
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribine yakalanan hamilelerin diğer hastalara göre ölüm riskinin 9 kat daha fazla olduğunu belirtti. Akdağ, "Hamilelerimiz aşılanmayı ihmal etmesinler. Önümüzdeki 1- 2 hafta içerisinde bu hamilelerimizi takip eden ebeler onları evlerinde ziyaret edecek." dedi.
AŞI TALEBİ ARTTI
Domuz gribi aşısına vatandaşın talebinin arttığını açıklayan Bakan Akdağ, hamilelerin ölüm riskinin diğer hastalara göre 9 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti. Hamilelerin aşı konusunu ihmal etmemesini öneren Bakan Akdağ, "Aslında zaruri olmadığı halde toplumda oluşmuş olan birtakım endişelerden dolayı hamileler için farklı bir aşı da getirttik. Mutlaka bütün risk grubunda olanlar aşılanacak elbette, ama hamilelerimiz asla bu konuda ihmal göstermesinler. Önümüzdeki 1 -2 hafta içerisinde bu hamilelerimizi takip eden ebeler onları evlerinde ziyaret edecekler. 20 civarında hamilemiz, hayatını H1N1'den dolayı hayatını kaybetti. Annelerin ölümünü önlemek için çok ciddi bir çaba gösteriyoruz. 1998 yılında her 100 bin anneden 70'i hayatını kaybediyordu. Bu sene için bizim öngörümüz, her 100 bin anneden 17'si anne iken hayatını kaybedecek. Dolayısıyla meselede bu kadar iyileşme sağlayabildik. Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye'yi örnek bir ülke gösterdi. Hamileler bu hususta çok hassas olmalıdır.''
"KATKI PAYI YIĞILMALARI ÖNLEYECEK"
Katkı payları konusunda da konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Her doktora ihtiyacımız olduğunda, hastane kapısına koştuğumuzda, ihtiyacı daha yüksek olan kişilerin hizmet alması zorlaşıyor. Bir aile hekimine veya sağlık ocağına gittiğinizde sizden herhangi bir para talep edilmiyor. Eğer reçete yazılmışsa 2 lira talep ediliyor. Bir devlet hastanesi veya üniversite hastanesine gittiğiniz zaman sizden eğer reçete yazılmışsa 8 lira, yazılmamışsa 5 lira alınıyor." diye konuştu.
HASTANELERİN YÜKÜ FAZLA
Bu fiyat farkının biraz da hastanelere gidiş açısından, gereksiz kullanımı ortadan kaldırmak için düşünülmüş tedbirler olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, aksi takdirde hastanelerin bu yükü karşılayamaz hale geleceğini dile getirdi. "Şimdi 8 liraya büyük bir para gözüyle bakabilirsiniz, ama bunu 100 lira, 150 lira, 200 lirayla kıyaslamamız lazımdır." diyen Bakan Akdağ, bundan 7 sene öncesi ister işçi olsun ister Bağkurlu olsun, bir hastane kapısına gittikleri zaman önemli bir hastalıkları varsa mutlaka doktorların muayenehanelerine gitmesi gerektiğini ve oralarda 100 ile 150 lira ödemek durumunda kaldıklarını hatırlattı.