ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor 40’ladı: 0 -7
Erzurumspor 40’ladı: 0 -7
Palandöken Belediyesi TMT'den özel konser
Palandöken Belediyesi TMT'den özel konser
Jandarma trafik denetim verileri açıklandı
Jandarma trafik denetim verileri açıklandı
Hacımüftüoğlu İlaç Kimyası Kongresine seslendi
Hacımüftüoğlu İlaç Kimyası Kongresine seslendi
ÖğretmenİZ Dergisinin 5. sayısı yayımlandı
ÖğretmenİZ Dergisinin 5. sayısı yayımlandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Aralık 2009 Perşembe - 03:44

4 kişi sobadan zehirlendi

Erzurum'da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Gölbaşı semtinde dün saat 01. 30 sıralarında meydana gelen olayda, sobayı yanık vaziyette bırakarak uyuyan aynı aileden N. K., A. K., S. K., ve L. K., sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi.

4 kişi sobadan zehirlendi

İlerleyen saatlerde N. K., zehirlendiklerini fark ederek diğer aile fertlerini de uyandırdı. Ambulansla Bölge Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırılan 4 kişinin mideleri yıkanarak oksijen tedavisi uygulandı.
//UZMANLARDAN SOBA UYARISI
Havaların soğumasıyla başlayan kombi ve soba kullanımı, karbonmonoksit zehirlenmelerini artırıyor. Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz ve tatsız olması nedeniyle çok zor fark ediliyor ve bu nedenle koruyucu tedbirler daha fazla önem taşıyor. Doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle: “Doğal gaz idarelerince test ve kabulleri yapılmamış tesisatlar kesinlikle kullanılmamalı. Doğal gaz cihazların devreye alınması mutlaka yetkili servisler tarafından yapılmalı. Cihazların yıllık periyodik bakımları mutlaka yaptırılmalı. Bakım sonrasında yetkili firmadan mutlaka bakım tutanağı imzalı ve kaşeli temin edilmeli. 1 metre küp doğalgazı yakmak için 10 metre küp hava kullanılır. Bu nedenle bacalı cihazların bulunduğu mekanların havalandırılması çok önemli.
//HAVALANDIRMAYA DİKKAT
Bacalı cihazların bulunduğu ortamlardaki havalandırma menfezleri kesinlikle kapatılmamalı, sürekli açık ve temiz tutulmalı. Doğal gaz tesisat boruları işlevi dışında, elektrik topraklaması, çamaşır askısı gibi başka amaçlar için kesinlikle kullanılmamalı. Doğal gaz cihazları bağlantı yerlerinden gaz sızıntısı yapabileceğinden temizlik gibi nedenlerle yerinden oynatılmamalı. Doğal gaz havayla yüzde 5 ile yüzde 15 oranında karıştığı anda patlayıcı özelliği olan bir gaz. Herhangi bir elektrik kıvılcımını önlemek için doğal gaz borularının geçtiği mahalde kesinlikle çıplak elektrik kablosu bulunmamalı. Elektrik Tesisatları mutlaka topraklanmış olmalı. Doğal gaz boruları mutlaka açıkta olmalı üzerleri dolap, lambri gibi malzemelerle kapatılmamalı. Bacalı doğal gaz cihazlarında cihaz davlumbazının üzerinde baca tepmesi esnasında cihazın otomatik olarak gazını kesen bir düzenek bulunuyor. Bu sensör kesinlikle iptal edilmemeli ve periyodik bakımlarda yetkili servislerce kontrol edilmeli.
//DOĞALGAZLI BACALARIN TEMİZLİĞİ İHMALE GELMİYOR
Doğal gazlı bacaların cihazları yılda en az bir kez itfaiyelere veya itfaiyelerin yetkilendirdiği firmalara temizletilmeli. Bir metre küp doğal gaz yandığı zaman iki metre küp su buharı oluşuyor. Bu su buharı zamanla baca sıvalarını ve tuğlalarını eriterek dökülmelere dolayısıyla baca tıkanmalarına sebep olabiliyor. Bir dairede aynı bacaya kesinlikle iki cihaz bağlanmamalı. Mutfaklarda birisi şofben veya kombi, diğeri aspiratör için mutlaka iki ayrı baca bulunmalı. Doğal gazlı bacalı cihazların bacalara bağlandığı esnek borunun cihazla bağlantılı olduğu çevre tamamen alüminyumlu folyo bantla izole edilmeli. Atık gaz borusu olarak, çok çabuk deforme olan esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanılıyorsa bu bağlantı, esnek çelik borularla değiştirilmeli. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, bacalar mutlaka yalıtılmalı. Baca duvarı et kalınlığı en az 10 santim olmalı.
//BACA MALZEMESİNİ KONTROL EDİN
Baca malzemesi olarak delikli tuğla kullanılmamalı, dolu baca tuğlası, seramik malzeme veya paslanmaz çelik bacalar tercih edilmeli. Baca çevresinde türbülans oluşmaması için baca, yüksek bina, ağaç gibi herhangi bir engelden en az 6 metre uzakta olmalı. Baca gazının soğuyarak sızmasını önlemek için baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı. Rüzgarlı havalarda baca tepmesini, yağmur suyunun baca içini ıslatmasını engellemek ve kuşlar, ağaç yaprakları gibi şeylerin bacanın içine girmesini önlemek için bacada baca şapkası olmalı. Yangın emniyeti ve çevresindeki engellerden etkilenmemesi için bacaların çatının en tepe noktasından itibaren yüksekliği en az 50–80 santim olmalı. Bacanın çatının alt seviyesinden yüksekliği de en az 1 metreyi bulmalı. Duman gazları akış hızının her noktada aynı olması için bacaların kesit alanı her noktada aynı olmalı ve baca çapının en az 13 santim olmasına dikkat edilmeli. Baca yüksekliğinin yeterli olması, baca çekişini iyileştireceğinden etkili baca yüksekliği en az 3,5 metre olmalı ve alev kopmasını engellemek için en fazla 5 metreyi geçmemeli. Isıtma cihazlarının bağlı olduğu bacalara hiçbir şekilde aspiratör gibi başka bir cihaz bağlanmamalı."
//KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Karbonmonoksit zehirlenmesi genel olarak fosil yakıt denilen kömür, petrol ürünleri, odun, doğal gaz gibi yakıtların yeterli derecede hava olmadığı zaman eksik oksijenle yanmasından kaynaklanıyor. Bu durumda yanma ürünü olarak karbon monoksit yerine karbon monoksit gazı oluşuyor.
Karbonmonoksit gazı da çok zehirli bir gaz. Yetişkin bir insanın, ortalama yarım saat yüzde 1 oranında karbonmonoksit gazı içeren bir odada kapalı kalması, yaşamını yitirmesine yol açıyor. Renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için fark edilemeyen bu gaz, solunum yoluyla akciğerlere gelerek, temizlenen kana yapışıyor ve kanın vücuda oksijen taşımasını engelliyor.
Karbonmonoksit zehirlenmesinin başlıca belirtileri uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı, genel bitkinlik ve halsizlik. Bu belirtilerin tespiti halinde kişinin hemen açık havaya çıkarılması ve acil hastaneye götürülmesi gerekiyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşılama takvimi açıklandı
GHA/Erzurum’da, velilerinden ‘onay formu’ alınan öğrenciler aşılanmaya ...
Dereboğazı altyapıya kavuşuyor
GHA/ Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Dereboğaz Köyü’ndeki altyapı ...
Aşıya kayıtlı yaklaşım
GHA/Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü ...
 
SP’den engelli açılımı
GHA/ Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, beraberindeki ...
Türk Sağlık -Sen’den terör tepkisi
Türkiye Kamu-Sen İl Eğitim Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı ...
Domuz gribinden 5 kişiyi kaybettik
Erzurum'da bugüne kadar, domuz gribi nedeniyle 1'i çocuk, 1'i bebek olmak ...
 
Yüksekovalı Amara'nın mucizevi kurtuluşu
Erzurum'da geçirdiği trafik kazasında burnu bile kanmayan bebek, Hakkari'nin ...
SGK’dan sağlık atılımı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürlüğü’nde çalışan toplam ...
“Erzurum’un gözünü taradılar”
ERZURUM(CİHAN)- Türk Oftalmoloji Derneği'nin organizesiyle Erzurum'da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva