//SAĞLIKLI YAŞAM SEMİNERİ
'Sağlıklı Yaşam Semineri'nde öğrencileri bilgilendiren Yılmaz, dünyada 12 bin kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bu rakamın iki günde Bayburt nüfusuna ulaştığını ifade eden Yılmaz, bunu korkunç olarak niteledi. Domuz gribinin son zamanlarda Türkiye gündemini işgal ettiğini hatırlatan Yılmaz, "Türkiye'de 17 milyon sigara içicisi var. Yılda 70-100 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu da günde 200-250 kişinin öldüğü anlamına geliyor. Bugüne kadar domuz gribinden ölenlerin sayısı ise 395." ifadelerini kullandı.
//SİGARADAN ÖLÜMLER
Tütün ürünlerinden dolayı dünyada 4,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Yılmaz, bu rakamın 2025 yılında 10 milyon olmasının tahmin edildiğine vurgu yaptı. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sigaradan dolayı ölümlerin daha fazla olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı çok daha düşük ve ölümler az. Fakat bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde çok fazla. Türkiye, sigaradan kaynaklanan ölümler sıralamasında dünyada onuncu. Tüm toplumun yüzde 34'ü sigara içiyor. Sigara içenlerin genel gerekçesi stresi dağıtmak istemeleri. Fakat sigara gerçek manada stresi dağıtmıyor." dedi.
//GENÇLERİ HEDEF ALIYORLAR
Sigara şirketlerinin hedef kitlesinin gençler olduğunun altını çizen Yılmaz, sigara bağımlılarının yüzde 56'sının 12 yaşın altında sigara kullanmaya başladığını dile getirdi. Yaş ilerledikçe sigaraya bağlanma oranının düştüğünü belirten Yılmaz, 12 yaş altının hedef belirlenmesini ise daha fazla bağımlılık sağlamak olarak açıkladı. Sigara içmenin kronik bir intihar eğilimi olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Her üç öğrenciden birisi öğrencilik yıllarında sigarayı denemiş ve hala içici durumdadır. Bununla ilgili ciddi çalışmalar var. Kimi ülkelerde evde dahi sigara içmek yasaklanmış." şeklinde konuştu.
Seminer sonunda öğrenciler kafalarına takılan soruları Dr. Yılmaz'a yöneltti.