AFEM’DEN UYARI BROŞÜRÜ
Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi’nce (AFEM), deprem öncesi , oluşu ve sonrasında alınacak tedbirlerle ilgili bilgiler broşürler vasıtasıyla vatandaşlara ulaştırılıyor.
AFEM tarafından hazırlanan broşürde deprem olmadan önce bir takım tedbirler alınması gerektiği belirtildi. Buna göre; tedbirler şöyle ifade edildi: “Mevcut binaların dayanıklılığının artırılması, deprem sigortası yaptırılmalı, evde bulunan raf ve dolapları duvara sabitlenmeli, büyük ve ağır eşyalar yere yakın yerlere konmalı elektrikli aletlerin elektrik kablolarını ve gaz boru valflerini tamir edin ve emniyete alınmalı, çünkü bunlar potansiyel yangın riskini içerirler. Soba, su ısıtıcıları ve şofbenler tavan, taban veya duvara sabitlenmeli, binanın acil çıkış noktalarının kapıları kapatılmamalı, yangın söndürme cihazı bulundurmalı ve periyodik bakımı yaptırılmalı, nasıl kullanıldığı bilinmelidir.Aile bireyleriyle olası bir deprem sonrasında alternatif buluşma yeri planlanmalı, asansörlerin kapı yanlarına deprem sırasında kullanılmaz yazısı asılmalıdır.”
DEPREM SONRASI KAYIPLARI AZA İNDİRMENİN YOLU
AFEM yetkilileri, deprem sırasında yaşanabilecek kayıpları en aza indirmek için yapılacakları da şöyle sıraladı: Deprem esnasında sakin olunmalı, paniğe kapılmamalı ve ortada koşmamalıdır. Depremin başladığı ve sarsıntıların hafif olduğu dönemde deprem öncesi belirlenen önlemler hatırlanmalı, pencerelerden, dış duvarlardan, devrilebilecek ve düşebilecek eşyalardan uzak durulmalıdır. Deprem esnasında merdivenlerde iseniz başınızı koruyarak merdivenlerden kaçınız, mümkünse koridora, mümkün değilse merdivenlerden üst katlara doğru kaçmaya çalışarak, balkonlardan uzak durulmalıdır. Deprem anında asansöre binilmemeli, asansörde iseniz kat çıkış düğmesine basarak asansör terk edilmelidir, pencerelerden atlanmamalı, değilse panik yaralanmalara nadan olur. Yer sarsıntısı durana kadar saklandığınız yerden çıkmayın, enerji hatlarından, binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalı, açık arazide çömelerek korunmalıdır.Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olun, deprem anında araçtaysanız ve bulunduğunuz yer güvenli ise durup araç içinde kalın, seyir halinde iseniz sağa yanaşıp durun, alt ve üst geçitlerden, binalardan ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından uzaklaşılmalıdır.”
Deprem olduktan sonra da bazı tedbirlerin gerekliliği üzerinde duran yetkililer, şunları belirttiler: “Depremin ardından panik olmamaya çalışın, ortalığı dökülmüş kimyasal patlayıcı, yanıcı özellikteki maddelere karşı gerekli, tedbirler alınmalıdır. Bina tahliyesi esnasında kesinlikle asansör kullanılmamalıdır, bina zarar görmemiş ise içeri girmek için en az 1 saat bekleyin, ilgililerin görüşleri çerçevesinde hareket edilmeli, telefonları acil durumlarda kullanın, telefon hatlarını meşgul etmeyin, gaz su ve elektrik tesisatlarını kontrol edin, gaz sızıntısı riskine karşı vananızı kapatın, elektriği ana sigortadan kapatın, zarar görmüş binalardan uzak durun.”