Ünlü İngiliz Türkolog Dr. Andrew Mango, Doç. Dr. Erdal Birkan’ın çabalarıyla Erzurum’a getirilirken, ABD’nin aya gönderdiği astronotlardan James Benson Irwin de, Prof. Dr. Reşit Küçükboyacı tarafından Erzurum’da ağırlandı. Yine Amerikan edebiyatında Saroyanesk adlı bir üslubun doğmasına sebep olan yazar William Saroyan’ı ise, Erzurum, Yrd. Doç. Dr. Ruhi Esengün sayesinde tanıdı.
//MANGO’DAN ATATÜRK’E ÖVGÜ
Erzurum Atatürk Üniversitesi, yürüttüğü bilimsel çalışmaların yanında, tarihi geçmişinde önemli konukları da ağırladı. Londra’da yaşayan dünyaca ünlü Oryantalist ve Türkolog Dr. Andrew Mango, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Birkan’ın çabalarıyla Erzurum’a misafir oldu. BBC Televizyonu’nda yıllarca Türk Yayınları’ndan sorumlu yönetici olarak görev yapan Mango’nun Erzurum ziyareti, yabancı basın ve BBC’de geniş yer bulurken, Atatürk Üniversitesi’nin adı Londra’ya kadar ulaştı. Erzurum’a gelerek Atatürk’le ilgili bir konferans veren Dr. Mango; övgü dolu sözlerle bahsettiği Atatürk için Türkiye Cumhuriyeti’nin Milliyetçi Lideri” ifadesini kullanmıştı.
//ÜNLÜ ASTRONOT, PROF. DR. KÜÇÜKBOYACI’NIN KONUĞU OLDU
Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Reşit Küçükboyacı ise, “Ay Fatihi” olarak adlandırılan ünlü Amerikan Astronotu James Benson Irwin’i Erzurum’da misafir etti. Nuh’un Gemisi ile ilgili olarak 1972 yılında bir araştırma yapmak için geldiği Ağrı’da yaralanan Irwin, daha sonra Erzurum’a getirilmiş ve Prof. Dr. Küçükboyacı’nın özel konuğu olmuştu. Amerikalı astronotun Erzurum serüveninde önemli bir yeri bulunan Küçükboyacı, ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yürüttüğü bilimsel çalışmalarla tanınmıştı.
Yrd. Doç. Dr. Ruhi Esengün ise, Amerikan edebiyatına damgasını vurmuş olan Ermeni asıllı William Saroyan’ın hatırı sayılır dostları arasındaydı… Teksas’ta bir süre bazı akademik çalışmalarda yer alan Esengün, William Saroyan’un Türkiye ve Erzurum’u tanımasında etkin bir rol oynarken, Saroyan’ın, bir aileyle olan yakınlığı nedeniyle Erzurum’a bazı ziyaretler gerçekleştirdiği de kaydedildi.
//A.Ü. DÜNYAYA AÇILAN PENCERE
Atatürk Üniversitesi’nde geçmişte görev yapmış ve bazıları da hayatta olmayan çok sayıda akademisyenin, Türkiye’de ‘ilk’lere imza atmış isimler arasında bulunduğu belirtilerek, bu tip özelliklere sahip öğretim görevlilerinin unutulmasına izin verilmemesi çağrısında bulunuldu. Akademisyenler, Atatürk Üniversitesi’nin, sadece bir bilim yuvası değil, aynı zamanda Erzurum’un ve bölgenin dünyaya açılan kapısı olduğunu vurgulayarak, “Atatürk Üniversitesi’nin, geçmişte çok önemli hizmetlere imza atan onlarca akademisyeni var. Her biri, kendi dönemlerinin şartlarında Erzurum’a, bölgeye ve ülkeye önemli hizmetler vermişlerdir. Atatürk Üniversitesi yönetimi, bu ve bunun gibi akademisyenlerini unutmamalı, yeni nesle hatırlatmalıdır.” dediler.