ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>EĞİTİM
11 Kasım 2009 Çarşamba - 03:23

“Okumak, alışkanlık değil, görevdir”

GHA/Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Her anne ve babanın, çocuklarına ders kitapları dışında kitaplar alıp hediye etmesi gerekir.” dedi.

“Okumak, alışkanlık değil, görevdir”

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimek, ‘Dünya Çocuk Kitapları Haftası’ dolayısıyla bir açıklama yaptı. ‘Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın, her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü başladığını ve bir hafta boyunca devam ettiğini kaydeden Şimşek, öncelikle öğrencilerde kitap okuma alışkanlığı ve zevkini kazandırma amacını taşıyan bu haftanın, sağlam bir nesil oluşturma hedefine hizmet eden önemli bir faktör olduğunu söyledi.
//DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI
Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda, "Dünya”, “Çocuk” ve “Kitap” kelimelerinin bulunduğunu belirten Şimşek, dünyanın da, aslında bir kitap olduğunu ifade etti. Şimşek, “Okumayı biliyorsak eğer, ağaçlar, çiçekler, kuşlar da bu kitabın sayfalarıdır. Mevsimler bu kitabın bölümleridir. Gerçekten iyi okuyabilirsek, bu kitabın sayfalarında sevgiyi, doğruluğu, iyiliği, güzelliği, kardeşliği, yardımseverliği görebiliriz.” dedi.
//KİTAP REHBERDİR
Kitaplarla ilgili birçok özlü söz ve özdeyiş bulunduğunu anlatan Tacettin Şimşek, kitaplar üzerine bir sürü övgülerin de yazıldığını dile getirdi. Kitabın insana en yakın arkadaş olduğunu, kitabın insana yeni ufuklar açtığını kaydeden Şimşek, “Kitap insanın hayatını zenginleştiriyor, bu birinci husus. Ruhunu, beynini ve tabii dilini de eğitiyor. Öyleyse kitap, insanı geliştiren bir araçtır. Zaten kitap okumanın ana hedeflerini; bilgi kazanmak, zevk almak ve hayatı tanımak olarak sıralayabiliriz.” diye konuştu.
Dolayısıyla her anne babanın ve her öğretmenin, çocuklara ders kitabı dışında kitaplar alıp hediye etmesi ve onları okumaya yönlendirmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Çocuk kitabı dediğimiz şey, işte burada ortaya çıkıyor. Anlatımıyla, diliyle; duygu, hayal ve düşünce dünyasıyla çocuğa göre, çocuğa yakın ve çocuksu kitaplara çocuk kitabı diyoruz. Kitap sadece insanın zihnini bilgiyle dolduran bir kaynak değildir. İnsanın ruhunu eğitir, ona güzel duygular aşılar, diğer insanları tanıtır. Hayal gücünü zenginleştirir, dili iyi kullanma alışkanlığını geliştirir. Hayal gücü deyip geçmeyelim. Bilimsel çalışmalar, icatlar, keşifler, buluşlar, insanın hayal gücünü takip eder.” ifadelerini kullandı. 
//OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANABİLMEK İÇİN NE YAPMALI?
Kitap okuma alışkanlığı kazanılmasında televizyonun önemli bir engel teşkil ettiğini vurgulayan Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimek, “Televizyon, bize bazı şeyleri gösteriyor ama hayal kurmamızı istemiyor. Bir diğer nokta, televizyon ana dilimizi kullanmayı öğretmiyor. Bu ancak okuyarak ve yazarak elde edilebilecek bir alışkanlıktır. Demek ki, sadece hayal gücümüzü zenginleştirmek ve dilimizi geliştirmek için bile kitap okumaya ihtiyacımız var. Kitap okurken alacağımız zevki, duyacağımız heyecanı, edineceğimiz bilgiyi de buna eklersek, ne kadar zengin bir dünya ile karşı karıya olduğumuzu görürüz.” dedi. 
Tacettin Şimşek, okuma alışkanlığı kazanabilmek için neler yapılması gerektiğini de anlattı. Şimşek, şunları kaydetti: “Okul ve sınıf kitaplıklarımız okuma alışkanlığı kazandırmak için çok önemlidir. Bu kitaplıklarda roman, hikâye, şiir, masal vb. kitaplar yanında sözlük, ansiklopedi, antoloji, çeşitli kılavuz kitaplarda yer alacaktır. Özellikle sınıf kitaplıklarından belli aralıklarla kitap alıp okumak, bu alışkanlığın oluşmasında önemli rol oynar. Okuma alışkanlığı ilköğretim sıralarında kazanılır. Öğrencilerimiz ilköğretim çağında kitap okuma alışkanlığı edinirse, öğrenim hayatının ileriki yıllarında anlama, kavrama, Türkçeyi iyi kullanma ve yazma yönünden sıkıntı yaşamazlar. Elbette televizyon da seyredecekler. Ama onu kitabın yerine koymak mümkün değil. Kitap okumaya ayıracağımız süreyi de televizyona vermek tam anlamıyla savurganlıktır. Tabii ki bir filmi seyretmek, bir kitabı okumaktan daha kolaydır. Ama bu tembel insanlara göredir. Büyük işler başarmaya istekli, hevesli, azimli olan insanlar, daima zor olanı seçerler.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yildirim Denizli 11 Kasım 2009 Çarşamba 19:52

Doc. Dr. Tacettin Simsek e " Kitab " a yönelik söylediklerinden ötürü tesekkürler. Ben bu haberi okudugumda 2586 kez okunmustu, buna cok sevindim.Erzurum gibi Kitab ve kültür konusunda cagin gerisinde kalmis, seviye tutturamamis bir sehirde, kitap konulu haber binleri asan sayida okunuyorsa bunu hicde yabana atamayiz. Ne yalan söyliyeyim Valla beni yanilttiniz, hadi Dadaslar göreyim sizi. Yildirim Denizli Düsseldorf

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü. memur alacak
Kamu kurum ve kuruluşları ile KİT'ler ve mahalli idarelere bu ay 6 bin ...
Pasinler’de eğitim seferberliği
İHA/Pasinler İlçe Müftülüğü’nce her hafta Cuma günleri bayanlara yönelik ...
“Görevimiz Atatürk’ün eserlerini korumaktır”
İHA/ Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın Atatürk’ün ...
 
Bardakçı’ya sert tepki
İHA/AÜ Rektörü Prof. Dr. Koçak, Cumhuriyetin 90'ncı yıl dönümü etkinlikleri ...
“Kahramanınızı iyi seçin”
İHA/Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz ...
Genç-Sen'den YÖK Protestosu
Erzurum'da Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyeleri, basın açıklaması ...
 
YÖK’ten A.Ü’ye ret cevabı
CİHAN/Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ...
Eğitime aylık 30 bin TL destek
ERZURUM(CİHAN)-Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, öğrencilerin ihtiyaçlarını ...
KPSS hayatımızı şekillendiriyor
GHA/Erzurum Özel Kurslar Birliği Başkanı ve Güngör Başarı Eğitim Merkezi- ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva