Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından organize edilen TÜBİTAK ve Kemometri Derneği ile Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ’nün destek verdiği “Uygulamalı Kemometri Yaz Okulu” başladı.Açılışı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Uygulamalı Kemometri Yaz Okulu’nda dışarıdan gelen konuk öğretim üyeleri de öğrencilere ders verecek.
KADIOĞLU SUNUM YAPTI
Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Uygulamalı Kemometri Yaz Okulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, 35 katılımcıyla gerçekleştirilecek olan Yaz Okulunda Ankara ve İstanbul’dan gelen bilim adamlarının da ders vereceğini ve başarılı bir eğitim süreci geçireceklerini umduğunu söyledi.
KEMOMETRİ, KİMYA’DA YENİ BİR DİSİPLİN
Günümüzde optik ve mikroişlemci teknolojisiyle birlikte bilgisayar, yazılım, istatistik ve uygulamalı matematik alanlarındaki gelişmelerin kimya alanında özellikle de analitik kimyada kompleks sistemlerin ya da kompleks analiz işlemlerinin çözümünü kapsayan ve “Kemometri” adı verilen yeni bir kimya disiplininin doğmasına yol açtığını hatırlatan Kadıoğlu, “Kemometrik yöntem ve hesaplamaları laboratuar ve analiz çalışmaları yapan kimya dallarıyla birlikte eczacılık, biyoloji, tıp, ziraat, gıda, çevre ve diğer mühendislik alanlarında kullanılmaktadır. Uygulamalı yaz okulunun amacı genç araştırmacılara Kemometri disiplinin teorik temelleri ve uygulamaları konusunda, Kemometri alanında uzmanlaşmış seçkin öğretim üyeleri tarafından yetkinlik kazandırmaktır” dedi.
A.Ü. DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA YOLUNDA
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da konuşmasında organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür etti. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’nin en eski ve önemli üniversitelerinden birisi olduğunu hatırlattı. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin ürettiği bilim ve çeşitli pratiklerle hem kendi içinde hem de dışında, bulunduğu bölgeye büyük katkılar sağlamaya devam ettiğini belirtti. Kafkas, Balkan, Ortadoğu, Avrupa, ABD ve çeşitli Uzak Doğu ülkelerindeki önde giden üniversitelerle çeşitli anlaşmalar ve protokoller imzalamaya devam ettiklerini ifade eden Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin yıldızının her geçen gün daha da parladığını anlattı.
A.Ü’DEN ERZURUM İMAJINA KATKI
Erzurum hiç gelmemiş olanların farklı bir Erzurum algısına sahip olduğunu da hatırlatan Koçak, Erzurum’u ve Atatürk Üniversitesi’ni görenlerin fikirlerinin tamamen değiştiğini, modern ve çağdaş bir üniversite ve şehir görmenin herkesi mutlu ettiğini kaydetti.
Daha sonra Atatürk Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Müzik Bilimi Öğrencileri Hakan Işık ve Volkan Güney flüt ve gitarla bir müzik dinletisi sundu.
YAZ OKULU’NDA HANGİ KONULAR ANLATILACAK?
Prof. Dr. Dumitru Baleanu, Prof. Dr. Abdürrezzak Emin Bozdoğan, Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Prof. Dr. Ekrem Kadıoğlu ve Doç. Dr. E Dinç’in, 9-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek Yaz Okulu süresince, 35 öğrenciye, Temel İstatistiksel İşlemler, Lineer cebir, Temel Bileşen Analizi, Kalibrasyon ve regresyon, Tek ve Çok Değişkenli Kalibrasyon, Deneysel Tasarım ve Optimizasyon, Sinyal İşleme Yöntemleri, Yöntem Geliştirme ve Analitik Validasyon konularında ders verecek.