Fakülte bünyesinde kurulan Pilot Ekmek Fabrikası'nda Ramazan pidesi hazırlayan gıda mühendisleri, maharetlerini kürek başında sergilerken, okulların açılmasının ardından uygulama fırınında öğrencilerin de ders görecekleri öğrenildi.
HALKTAN İLGİ
Gıda mühendisleri tarafından imal edilen Ramazan pidelerine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Fırında yumurtalı ve susamlı pideler yapan mühendisler, Ramazan ayı boyunca uygulama fırınında hem görev yapacak, hem de stajyerlik eğitimi alacaklar.
Bayanların çoğunluğunu oluşturduğu mühendisler, burada sağlıklı ve hijyenik bir ortamda ekmek ürettiklerini belirttiler.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürbüz Kotancılar, üniversite bünyesinde 20 yıldır hizmet veren uygulama fırının, kampus içerisindeki ekmek ihtiyacını karşıladığını belirterek, “Üniversitemizdeki lojmanların bile ekmek ihtiyacı fırınımızdan temin ediliyor” dedi.
UYGULAMA LABORATUVARI
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Uygulama Laboratuarı’nın, normalde gece saat 24.00’le 08.00 arasında faaliyette olduğunu ve öğrencilerin bu saatler arasında eğitim aldığını anlatan Kotancılar, “Kuruluş amacı, öğrencilere, mahkumlara, askerlere ve esnafa fırıncılık eğitimi vermek olan uygulama laboratuarımız, Ramazan ayında da, ürettiği bilimsel pidelerle biliniyor. Gıda mühendisleri tarafından pişirilen susamlı ve yumurtalı pideler, herkesten büyük ilgi görüyor” diye konuştu.
VARDİYALI ÜRETİM
Mühendislerin, vardiyalı olarak ekmek fabrikasındaki üretime katıldığını belirten Doç. Dr. Gürbüz Kotancılar, hijyenik bir ortamda Erzurum için en lezzetli ekmeği hazırladıklarını dile getirdi.
Kotancılar, “Fırınımızda imal edilen Ramazan pideleri için kullandığımız yumurtalar, günlük olarak taze temin edilmekte, hamur üretimi ise, hijyenik şartlarda yapılmaktadır. Burada sağlıklı üretim için tüm şartları sağlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle ürettiğimiz pideler de, kapış kapış ediliyor.” şeklinde konuştu.
Ziraat Fakültesi’nin uygulamalı pilot ekmek fabrikasından Ramazan pidesi almak için sıraya giren vatandaşlar ise, burada imal edilen ekmeğin, hem daha lezzetli, hem de çok daha hijyenik olduğunu belirterek, “Böyle bir hizmet veriliyor olması, gerçekten çok güzel. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz” diye konuştular.