Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı VI. Koordinasyon Toplantısı Erzurum’da başladı. 3-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan toplantıda Türkiye’de ve dünyadaki tefsir çalışmalarıyla ilgili çeşitli konular ele alınıyor.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfullah Cebeci yaptı. Cebeci, Erzurum’un, Kuran’a hizmetin ‘ana yurtlarından birisi’ olduğunu belirterek, “Siz değerli tefsir bilimi hocalarımızı maneviyatı yüksek maddiyatı ise az bir şehrimiz olan Erzurum’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
HACIMÜFTÜOĞLU: TÜRK MİLLETİ BİN YILDIR TEFSİRLE İÇ İÇE
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise konuşmasında, Türk milletinin bin yılı aşkın bir süredir İslamiyet’le iç içe yaşadığını, Kuran’a gönülden bağlı bir millet olarak, tefsir çalışmalarıyla da kesintisiz bir şekilde uğraşmaya devam ettiğini söyledi.
KURAN MUCİZESİ
Hacımüftüoğlu, Allah’ın en büyük mucizelerinden birisi olan Kuran’ın, son peygamber Hz. Muhammed’e ayetler şakilinde indirilmeye başlandığı andan itibaren insanlığın gerçek bir gündem maddesi haline geldiğini ve bu özelliğini bugün de koruduğunu ifade etti.
Kuran’a olan ilginin tüm dünyada artarak devam ettiğini vurgulayan Hacımüftüoğlu, “İlahiyat Fakülteleri’nin temel uğraşısı aslında Kuran’dır; tefsir, fıkıh, kelam, hadis gibi bilim dalları Kuran’a bağlı ilimlerdir” şeklinde konuştu.
BİLGİNİN GÖREVİ
Günümüzde bilginin kategorize edildiğini ve çeşitli bilim alanlarının ortaya çıktığını hatırlatan Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti: “Aslında bilgi tektir ve bilginin tek bir görevi vardır; gerçeğe hizmet etmek, onu ortaya çıkartmak. İlk emri oku olan Kuran bu noktayı ısrarla vurgular; insanlığın dikkatini bu noktaya çeker.”
TEFSİRCİLERİN ROLÜ
Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise konuşmasında, Atatürk Üniversitesi olarak böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.Tüzemen, İslam dini denince akla ilk gelenin Kuran olduğunu hatırlattı. Tüzemen, “Ülkemizdeki İlahiyat fakültelerinin tefsir bilim dalı öğretim üyeleri olarak sizler, gerek yetiştirdiğiniz öğrenciler gerekse eserlerinizle Kuran’ın doğru anlaşılması ve yaşanmasında öncü bir rol oynuyorsunuz” diye konuştu.
ÜÇ BİLDİRİ SUNULDU
Daha sonra Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı VI. Koordinasyon Toplantısının ilk paneli gerçekleştirildi. Prof. Dr. İshak Yazıcı, “Hidayet rehberi Kuran’ın yorum ilkeleri ve güncel bazı araştırmalarda öne sürülen aykırı yaklaşımlar”; Prof. Dr. Ali Eroğlu, “Kuran-ı Kerim’deki tekrarların anlamı üzerine”; Dr. Hüseyin Emin Sert ise “Kuran-ı Kerim ışığında insani ve sosyal gelişim” konularında birer konuşma yaptı.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı VI. Koordinasyon Toplantısı, bugün, Prof. Dr. Sadık Kılıç’ın yöneteceği, Prof. Dr. Ahmet Bedir, Prof. Dr. Celal Kırca ve Prof. Dr. Nihat Temel’in sunacağı bildirilerin tartışılmasıyla ve sonuç bildirisiyle sona erecek.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı VI. Koordinasyon Toplantısını 150 bilim adamı takip ediyor.