//ÇİFTÇİYE KAPSAMLI HİZMET
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, Erzurum’daki çiftçilere daha kapsamlı hizmetler sunabilmek için harekete geçtiklerini söyledi. Erzurum’da bitkisel üretim yapan üreticilere, toprak yönetimi ve bitki desenleriyle ilgili olarak teknik destek vermek amacıyla bir merkez kurmayı düşündüklerini kaydeden Turan, hazırladıkları projeyi, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın da uygun görmesi halinde, Devlet Planlama Teşkilatı’na sunacaklarını söyledi.
//PROJE DPT’YE SUNULACAK
Ağustos ayında DPT’nin onayına sunulmasının planlandığı projeyle, Atatürk Üniversitesi’nde çiftçilere artık toprak analizinin yanında bitkisel üretime dayalı hizmetler de verileceğini dile getirdi. Erzurum’da, çiftçi kayıt sistemine dahil olan üreticilerin, ekonomik ve sürdürülebilir tarım yapmaya büyük ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Doç. Dr. Turan, “Kurmayı planladığımız merkezde, çiftçilerimize toprak yönetimi ve bitki desenleriyle ilgili olarak teknik destek verilecek. Yapılacak planlamalar doğrultusunda elde edilen ürün ve gübre gibi girdiler, daha sonraki yıllarda çiftçilerin yapacağı aktiviteler için temel teşkil edecek.” diye konuştu.
//ÜRETİCİYE ALTERNATİFLER SUNULACAK
Kurulması planlanan ‘Bitkisel Üretim Merkezi’nde, sulama, gübreleme, zararlılarla mücadele gibi konularda alanında uzman bilim adamlarının öngörüleri ışığında çalışmalar yürütüleceğini ve Erzurum’daki üreticilerin sürdürülebilir bitkisel üretim yapmalarının teşvik edileceğini vurgulayan Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, “Merkezimiz, çiftçilerimizin rutin üretimin dışına çıkarak, farklı ürün ve desenler üzerinde alternatifler sunacak.” dedi. Hazırladıkları söz konusu projeyi, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın onayıyla Ağustos ayında Devlet Planlama Teşkilatı’na sunacaklarını bildiren Doç. Dr. Turan, “Sayın Rektörümüzün uygun görmesi ve DPT’nin de onayıyla bu merkez kurulduktan sonra artık çiftçilerimiz Atatürk Üniversitesi’nden sadece toprak analiz desteği değil, üretime yönelik çok daha geniş bir perspektifte hizmet almaya başlayacaklar. Bilimsel yöntemler ışığında yapılacak olan bitkisel üretim de, doğrudan Erzurum’daki yetiştiriciyi ve ekonomiye sağladığı katkıyı artıracak.” ifadelerini kullandı.