UYGULAMALI EĞİTİM FIRSATI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yaz okuluna katılan öğrenciler uygulamalı eğitim görme fırsatı bulduklarını belirterek, ''Öğrencilerimizi uygulamalı eğitimle gelecekteki iş ortamına hazırlıyoruz'' diye konuştu. Yaz okulunda öğrencilerin toprakla kaynaşmalarını da sağladıklarını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, uygulamalı eğitimin önemine dikkati çekti.
TÜRKİYE'DE 2. KEZ UYGULANIYOR
Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan da geçen yıl Kayseri'de yaz okulu açtıklarını hatırlatarak, öğrencilerin 15 gün sürecek yaz okulunun ilk haftasında proje hazırladıklarını söyledi.
Öğrencilerin hazırladıkları projeleri uygulamaya başladıklarını anlatan Oruçkaptan, ''Bu çalışmayı her yıl yapmayı planlıyoruz. Botanik parkta tulumlarını giyerek çalışan öğrencilerimiz Türk bahçesi oluşturuyor'' diye konuştu.
Son yıllarda yaşanan gelişmelerin peyzaj mimarlığına ihtiyacı gözler önüne serdiğini kaydeden Oruçkaptan, ''Ülkemizde maalesef doğal ve kültürel alanlar tehdit altında. Türkiye'nin peyzaj mimarlarına ihtiyacı vardır. Bunun için peyzaj mimarları gerektiği şekilde özellikle kamuda istihdam edilmelidir'' diye konuştu.
''ÜNİVERSİTELİ BAHÇIVAN''
Yaz okulunda uygulamalı eğitim gören öğrenciler, vatandaşların da ilginç bakışları arasında çalışmalarını aksatmadan sürdürüyorlar.
Namık Kemal Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencisi Nurdan Demirkıran, yaptıkları çalışmanın zorluğuna dikkati çekerek, ''İlk görüşte zor geliyor ama alışıyorsunuz. Zevkli bir uğraş. Projelerimizin uygulanabilirliğini görmek de güzel bir duygu'' dedi.
Zaman zaman bahçıvanla karıştırıldıklarını da ifade eden Demirkıran, yaptıkları işin ''erkek işi'' olarak değerlendirildiğini kaydederek, ''Zaman zaman eğitimli veya üniversiteli bahçıvan yakıştırması yapılabiliyor'' diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Bahadır Erkişi de peyzaj mimarlarının önemine dikkati çekerek, ''Mesleğimizi tam olarak tanınmıyor. Bunun için de 'bahçıvan' gibi yorumlar alıyoruz'' dedi.