“KOBİLER GELİŞMEDEN,
ERZURUM KALKINAMAZ”
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Özsoy, Erzurum’un “Türkiye’de bulunan KOBİ’lerin özellikleri oluşumlarında aile dinamiklerinin etkileri ekonomik büyüme ve Avrupa birliğine uyum sürecinde oynadıkları rol” adlı projeye dahil edildiğini söyledi.
ERZURUM MERCEK ALTINDA
Erzurum Birlik Grubu Koordinasyon Kurulu üyelerinin kendisini ziyaretinde açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Onur Özsoy, Çalışmanın Türkiye genelinde KOBİ yoğunluğunun yüksek olduğu 10–15 ilde ve KOBİ’lerin fazla gelişme göstermediği 2–3 ilde farklı sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık olarak 1500 KOBİ üzerinde yapılacağını bildirdi.
ERZURUM, KOBİSİZ KALKINAMAZ
Projeye Erzurum’un, Erzurum Birlik Grubu’nun önerisi ve takibi sonucu eklendiğini belirten ÖZSOY, şöyle konuştu: “EBG’Yİ Erzurum’un kalkınması yolunda yürüttüğü önemli çalışmalarından ötürü kutluyorum. Grubun “Kurtuluştan Ekonomik Kurtuluşa” etkinliği esnasında benden Erzurum için bir çalışma yapmam istendi. O günlerde sözünü ettiğimiz proje üzerinde çalışıyorduk ve EBG’NİN önerisiyle proje yöneticisi olarak yetkimizi kullanarak Erzurum ‘u çalışma yapılacak iller arasına aldık.
Erzurum’un bu projede yer almasını önemli buluyorum. KOBİ’LERİ geliştirmeden ülke ekonomisini kalkındırmak mümkün değil, Erzurum’un kalkınması da ancak KOBİLER kanalıyla sağlanabilir.”
KISA SÜREDE İSTİHDAM İMKÂNI KOBİLER VASITASIYLA SAĞLANABİLİR
Erzurum’un istihdam sorununu kısa sürede çözmenin KOBİLER eliyle mümkün olacağına dikkat çeken ÖZSOY şunları söyledi ” İl ekonomisinin canlanmasında önemli rol oynayacak unsurların başında, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi sureti ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin oluşturulması ve yaygınlaştırılması gelmektedir. Küçük ve orta boy işletmelerin oluşumunun sağlanması, ilimizin uzun dönemli ve istikrarlı ekonomik büyümesi ve kalkınması için zorunludur. Bu, uzun dönemde il ekonomisinin büyük ölçüde devlet yatırımlarına olan bağımlılığının da azalmasına imkân sağlayacaktır.
ERZURUM’DA GİRİŞİMCİLİK DESTEKLENMELİ
Ayrıca, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi, işgücü piyasasının genişlemesini, zenginleşmesini ve de aynı zamanda yeni iş kollarının doğmasını sağlayacaktır. Bütün bu oluşumların ve gelişimlerin sağlanması durumunda Erzurum ili bölgede çekim merkezi haline gelecektir. Bunu sağlamanın yolu tekrar söyleyelim ki KOBİLERDEN geçiyor. Ancak Erzurum’da KOBLİLER bir türlü istenen gelişmeyi sağlayamıyor. Bunun nedenlerinin bilimsel olarak araştırmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde öneriler geliştirebiliriz. İşte bizim yapacağımız çalışma bunu sağlayacak ve Erzurum’a yeni ufuklar açacaktır.”
PROJENİN AMACI, KAPSAMI VE SÜRECİ
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur ÖZSOY, UN projenin amaç ve kapsamı hakkında verdiği bilgiler şöyle :
“ Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’de bulunan KOBİlerin ve sahiplerinin özellikleri ile bu işletmelerin karşı karşıya bulundukları temel sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri ortaya koymaktır. Ayrıca KOBİlerin ülkenin ekonomik büyüme-kalkınma-istikrar sürecindeki rollerinin belirlenmesi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ve teknolojik gelişime, istihdam ve ekonomik istikrara katkılarının ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.
KOBİ’MLERLE AB UYUMU
Bu çalışmanın amaçlarından biride, KOBİlere büyük önem veren ve ekonomik büyüme-kalkınma-istihdam-teknolojik gelişim gibi birçok alanda önemli katkılar sağladıklarına inanılan Avrupa Birliğine katılım sürecinde de faydalanılabilecek bir kaynak oluşturmaktır.
Bu çalışmadaki temel araştırma soruları şöyledir: Türkiye’deki KOBİler’in ve kurucularının özellikleri nelerdir? Ailelerin KOBİler’in oluşumu ve gelişmesindeki katkıları nelerdir? KOBİler’in Türkiye ekonomisinin büyüme, kalkınma ve globalizasyon surecine etki/katkıları nedir? AB’ye katılım sürecinde KOBİlerin oynadıkları rol, uyum konusunda eksikler nedir?
Bu bağlamda ayrıca aşağıda belirtilen üç nokta detaylı bir şekilde analiz edilecektir:
KOBİler’in kurulması için karar verilmesi aşamasında kurucuların psikolojik motivasyonları ve demografik özellikleri,İşletme türü, yapısı ve kuruluş aşamasında izlenen yöntem,
KOBİ kurucuları ile aileleri, istihdam ve yatırım biçimi, KOBİler’in Türkiye ekonomisi içindeki yer ve önemleri ile globalizasyon surecinde oynadıkları rol veAB’ye katılım sürecinde KOBİlerin uyum konusunda karşılaşabilecekleri sorunlar ve çözüm önerilerinin belirlenmesi.
KOBİLER İNCELENECEK
Çalışma, Türkiye genelinde KOBİ yoğunluğunun yüksek olduğu düşünülen 10-15 ilde ve KOBİ’lerin fazla gelişme göstermediği 2-3 ilde farklı sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık olarak 1500 KOBİ’de doğrudan anket ve mülakat yöntemleri kullanılarak yapılacaktır. ,
Yapılacak çalışmadan elde edilecek bilgiler değerlendirilecek ve tespit edilecek problemlerin çözüm önerileri ilgili birimlere iletilecektir.”