2011 yılında Erzurum’da yapılacak Üniversite Kış Oyunları ile ilgili olarak çarpıcı tespitlerde bulunan Gallien, “FISU yönetimi çok doğru bir karar vermiş” dedi.Hayatında ilk defa Erzurum’a geldiğini ve edindiği iki izlenimini, “Erzurum şehir olarak çok güzel bir yer. Ayrıca Erzurum sanki kış oyunları için dizayn edilmiş” şeklinde değerlendiren Fransız yönetici, ‘Türkiye’nin Kış Olimpiyatları’na talip olması asla hayal değil” diye konuştu.
ERZURUM İDEAL KENT
Erzurum’un konum olarak ta çok önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Gallien, “Önceki Üniversite Kış Oyunları Çin’in Harbin şehrinde yapıldı. Oradaki bazı spor organizasyonları için 200 kilometre yol kat ettik. Gidiş geliş 400 kilometre. Birçok ülke oyunlardan çekilmek istedi. Yani oyunlar için şehrin konumu çok önemli. Erzurum bu bakımdan çok ideal bir yer.” diye konuştu.
ERZURUM’A HAYRAN KALACAKLAR
Gallien ayrıca Erzurum’un coğrafya olarak da çok ilginç bir yerde bulunduğunu da belirterek şöyle konuştu; “Erzurum Türkiye’nin doğusunda bir şehir. Avrupa kültürüne uzak bir yer. Daha doğru bir ifadeyle farklı kültürlere açılan bir kapı konumunda. Bundan dolayı hem FISU yönetim kurulu olarak bizler hem de bu şehre gelecek olan binlerce sporcu Erzurum’u bu özelliğine hayran kalacak”
HALK İÇE DÖNÜK
Erzurum’da yaptığı temaslardan çok olumlu izlenimler edindiğini belirten FISU Yönetim Kurulu İkinci Başkanı, “Tek olumsuz yanı; Erzurum halkının biraz içe dönük olması. Oysa daha dışa dönük ve sosyal olmalı. Ve oyunlarla ilgili olarak organizasyonların içine daha çok katılmalı” dedi.
POLİTİK DESTEK
Ülkelerin bu tür büyük spor organizasyonlarından başarıyla çıkması için politik desteğin önemine de vurgu yapan Gallien, “Ben Türkiye’de gerek hükümet gerek spor bakanlığının Erzurum için yaptığı olumlu katkıya şahit oldum. Bu tür oyunlarda her zaman problem olabilir. Ancak bu problemler zamanla hep aşılmıştır. Hele Erzurum’a verilen bu politik destek kış oyunlarının sorunsuz bir şekilde yapılacağını gösteriyor” şeklinde konuştu.
2018’İ ERZURUM HALKI İSTEMELİ
Uluslar arası büyük spor organizasyonları düzenleyen şehirlerin oyunlar sonrasında hayata bakış açılarının daha olumlu yöne doğru gittiğine dair birçok izlenim edindiklerini belirten Gallien, “Bundan dolayı halk bu oyunların içine girmeli. Erzurum halkı Üniversıade sonrası kendi şehirlerinde daha büyük bir spor organizasyonunun yapılması için çok daha istekli olacak.” şeklinde konuştu.
KIŞ OLİMPİYATLARI
Gallien’in Erzurum’un Kış olimpiyatlarına aday şehir olabileceği şeklindeki tespitler, yeni bir heyecan oluşturdu.Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonu. 2010 Kış olimpiyatları IOC tarafından Kanada'nın Vancouver şehrine verildi.. 2014 yılında ise Kış Olimpiyatları Rusya'nın sayfiye şehri olan Sochi'de düzenlenecek.. Erzurum’un da muhtemelen aday olacağı 2018 Kış olimpiyatlarına hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı ise Vancover 2010 olimpiyatları öncesinde belirlenecek.
OLİMPİYAT KENTLERİ
İlk Kış olimpiyatı 1924’de Fransa’nın Chamonix kentinde düzenlendi. Olimpiyatlar daha sonra 1928’de St. Moritz İsviçre, 1932’de Lake Placid ABD, 1936’da Garmisch-Partenkirchen Almanya, 1948’de St. Moritz İsviçre, 1952’de Oslo Norveç, 1956’da Cortina d'Ampezzo İtalya, 1960’da Squaw Valley ABD, 1964’te Innsbruck Avusturya, 1968’te Grenoble Fransa, 1972’de Sapporo Japonya, 1976 ‘da Innsbruck Avusturya, 1980’de Lake Placid ABD, 1984’te Saraybosna Yugoslavya, 1988’te Calgary Kanada, 1992’de Albertville Fransa, 1994’te Lillehammer Norveç, 1998’de Nagano Japonya, 2002’de Salt Lake City ABD ve 2006’da Torino İtalya’da gerçekleştirildi.
TORİNO ÖRNEĞİ
2006 yılında İtalya’nın Torino kentinde yapılan Kış olimpiyatlarına 80 ülke katıldı. 78 dalda yapılan karşılaşmalarda 2 bin 663 sporcu madalya için yarıştı. Torino olimpiyatlarını 200 bini aşkın biletli seyirci izledi. Erzurum’un 2011’den sonra 2018 Kış olimpiyatlarını alması durumunda, ilin Dünya Kış oyunları Spor merkezlerinden olması kesinleşecek. İl ekonomisi ise ciddi biçimde gelişme sürecine girecek.
TANITIM YETERSİZLİĞİ
2018 Kış olimpiyatlarını Erzurum’un alabilmesi için 2011 kapsamında gerçekleştirilen yatırımların ek tesislerle desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca yeni tesislerin yapımı için en az 1 milyar dolarlık bir destek lazım. Hepsinden önemlisi de 2011 sürecinde baş gösteren uluslar arası düzeydeki tanıtım eksikliğinin giderilmesi, yeni ve profesyonel düzeyde bir kampanyanın başlatılması gerekiyor. Tanıtımın olmaması durumunda ise 2018 hayal olarak kalacak.