2007’YE İYİ BAŞLADIK
Hazine Müsteşarlığı, Ocak Ayında Verilen Yatırım Teşvik Belgelerinin Bölge ve İl dağılım sonuçları açıkladı.Teşvik belgeli yatırım sıralamasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri son sırada bulunurken, Marmara 79 teşvik belgeli yatırımla ilk sırada yer aldı.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU SON SIRADA
Türkiye’de Ocak ayında 199 yatırıma teşvik belgesi verildi. Marmara Bölgesi 79 belgeyle birinci, Akdeniz Bölgesi 38 belgeyle ikinci, İç Anadolu Bölgesi 29 belgeyle üçüncü durumda bulunuyor. Bu bölgeleri 22 Belgeyle Ege Bölgesi, 14 Belgeyle Karadeniz Bölgesi, 9 belgeyle Doğu Anadolu Bölgesi ve 8 belgeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi izliyor.
DOĞUANADOLU’DA 9 YATIRIM BELGELENDİ
Doğu Anadolu Bölgesinde 6 ilde 8 yatırıma teşvik belgesi verildi. Toplam yatırım tutarları 34.025.713 YTL olan 8 yatırım için 3 milyon 243 bin dolar harcama yapıldı. Bu yatırımlarda 177 kişinin istihdamı öngörülüyor.
ERZURUM İLK SIRADA
Doğu Anadolu Bölgesinde teşvik belgesi alan yatırımların çokluğu bakımından 2’şer yatırımla Erzurum, Malatya ve Tunceli illeri ilk sırada bulunuyorlar. Ocak ayında Van, Elazığ ve Kars illerinde ise bir yatırım teşvik belgesine sahip oldu.
HİZMETLER GURUBU ÖNDE
Erzurum’da Ocak 2007 döneminde hizmetler sektöründe faaliyet verecek diğerleri gurubundaki 2 yatırım teşvik belgesine kavuştu. Bu yatırım için 8.935.358 YTL tutarında harcama yapıldı. Erzurum’da teşvik belgesi alan 2 yatırım sonucunda 32 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
ERZURUM TEŞVİKLİ İLLER SIRALAMASINDA 6’INCI DURUMDA
Teşvik kapsamındaki 49 ilden 28 ilde toplam 48 yatırıma teşvik belgesi verildi. En fazla yatırım Teşvik belgesinin alan il 14 belgeyle Kahraman Maraş oldu. Bu ili 5’er Yatırım Teşvik belgesiyle Sivas, Osmaniye, 4 belgeyle Afyon Karahisar, ve 3’er yatırım Teşvik belgesiyle Diyarbakır ve Düzce illeri izledi. Erzurum Teşvikli iller içinde 2 yatırım teşvik belgesi sayısıyla Malatya, Giresun, Tunceli, Yozgat ve Kütahya ile birlikte 6’ıncı sırada yer aldı.
BÖLGESEL KALKINMAMIŞLIĞIN SONUCU
Teşvikli illere verilen yatırım teşvik belgesi toplamı Türkiye toplamının yüzde 24.12’sine ulaşırken, Doğu Anadolu bölgesi illerine tahsis edilen belge sayısı ise ülke toplamının yüzde 4.5 ölçeğinde kaldı. Bölge illerinin teşvikli iller içinde yatırım teşvik belgesi payı ise yüzde 18.25 olarak belirlendi. Erzurum 2 belgeyle bölge toplamının yüzde 22.2’sini sahip oldu.