PROJE KAPSAMINDA EĞİTİM DESTEĞİ
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, 60 bin Avro bütçeye sahip olan projenin, sokakta çalışan çocuklarla ailelerine yönelik olarak uygulandığını belirtti. Okula gidip, hem bedensel, hem de psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim geçirmesini gereken ilköğretim çağındaki çocukların, anne ve babaları tarafından sokaklarda çalıştırılmaya zorlandıklarını kaydeden Gençdoğan, “Çocukları sokakta çalışmaya iten anne ve babalardır. Anne babaları çocuklarını sokakta çalıştırmaya iten ise, ekonomik yetersizliğin yanında, sokağın getireceği dezavantajlar konusundaki bilgisizlik ve eğitim yetersizliğidir. İşte biz uyguladığımız proje dahilinde ebeveynlerin eğitimini amaçladık.” diye konuştu.
PROJEYLE HEM ÖĞRENCİ, HEM DE EBEVEYNLERİ EĞİTİLDİ…
Projenin, çocuklar ve anne babalar olmak üzere iki ayrı aşamada yürütüldüğünü Gençdoğan, çocuklara yönelik olarak uygulanacak faaliyetlerin, etüdler, sağlık taramaları, yabancı dil kursları, grup terapileri, masa tenisi kursu, bilgisayar kursu, diksiyon kursu, temizlik eğitimi kursu ve Erzurum’un tarihi mekânlarına yönelik gezilerden oluştuğuna vurgu yaptı. Gençdoğan, proje kapsamında rehabiliteye alınacak olan anne ve babalara ise, okuma-yazma, temizlik eğitimi, çocuk eğitimi, üreme sağlığı, ağız sağlığı, sokakta çalışmanın zararları, çocukların eğitim görmesinin faydaları ve eğitimdeki başarıyı artırmanın yolları gibi çeşitli eğitimler verildiğini belirterek, “Projemize katılan ve devamlılık gösteren 350 öğrencimize, kırtasiye malzemesi dağıtmaya başladık. Her ne kadar projenin uygulama süresi dolmuş olsa da, onları yakından izliyor ve takip ediyoruz. Ayrıca ihtiyaçlarını da, imkanlarımız dahilinde gidermeye çalışıyoruz.” dedi.
Öte yandan kırtasiye malzemesi alabilmek için Ali Ravi Caddesi’ndeki Proje Ofisi’ne akın eden öğrenciler ise, kendilerine hediye edilen çanta, defter, kalem, araç ve gereçlerden alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Proje sorumlularından olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 4. Sınıf öğrenci Canan Kekeç, “SOCACOK” isimli projenin Erzurum’da başarıyla uygulandığını belirterek, söz konusu çalışmanın, daha sonra Türkiye genelinde yürütülen birçok projeye de örnek teşkil ettiğini dile getirdi.