Atatürk Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Can, selin en büyük sebebinin çarpık kentleşme ve yeşil alan eksikliği olduğunu belirtti.
Son zamanlarda aşırı yağış alan Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde meydana gelen aşırı yağış ve buna bağlı olarak sel olaylarının görülmesinin sebebi olarak çarpık kentleşme ve yeşil alan yetersizliği gösterildi.
CAN’DAN DEĞERLENDİRME
AÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Can, şehirleşmeyle birlikte pürüzlü alanların azaldığını belirterek, bunun yağışları yüzeysel sulara dönüştürdüğünü dile getirdi.
YEŞİL ALANLAR YOK EDİLİNCE
Özellikle yeni binalar yapılırken yeşil alanların yok edildiğini ve yeterli miktarda yeşil alan bırakılmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Can, yeşil alanların yağış sularını emerek yeraltına geçişini sağladığını ve yüzeysellikten çıkardığını ifade etti.
BİNALAR DERE YATAKLARINDA KURULMAMALI
Bununla birlikte kar ve yağmur su kanallarının önemli ölçüde eksikliği üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Can, su kanalları ağının da genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bir hafta içerisinde iki kez sel mağduru olan Giresun ve Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölgelerinde binaların özellikle dere yataklarına kurulu olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Can, doğal olarak meydana gelen yağışların direk buraları etkilediğini ve en çok zararı buradaki binaların aldığının altını çizdi.
BİNA YAPIMLARINDA YANLIŞ UYGULAMALAR
Bununla birlikte bina yapımlarında da yanlış uygulamalar olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Can, "Bina yapımlarında önemli yanlışlıklar var. Özellikle bodrum katlar sel sularının içeri girmesine davetiye çıkarıyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu şekilde yapılan binaların veya işyerlerinin önüne barikatlar çekilerek en az zarara maruz kalınabilir." dedi.
Atık sular ile yağmur sularının kanalizasyon şebekelerine aktarıldığını da belirten Can, bunların da su baskınlarına yol açabildiğini ve kesinlikle ayrıştırılması gerektiğine dikkat çekti. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde yüksek kesimlerdeki ağaçların kesilerek bina yapıldığını hatırlatan Can, buralara düşen yağışın daha kolay bir şekilde aşağı kesimlere aktığını da ifade etti.
Can, bunun önlenmesi için orman alanlarının korunması ve yeşil alanların arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.