"SINAVLARIN BÜYÜSÜNÜ BOZMAK" MÜMKÜN MÜ?
Üniversite Kitabevi’nce düzenlenen pazar söyleyişlerinde, 'Sınavların Büyüsünü Bozmak" konusu ele alındı. Söyleşiye konuşmacı eğitimci-yazar Cemil İlbaş ve Felsefe öğretmeni Hülya Atuk katıldı.
SINAVA NASIL HAZIRLANMALI?
Üniversite Kitabevi’nde yapılan programda, sınavlara hazırlanırken ve sınav esnasında neler yapılacağını açıklayan İlbaş, "Piyasada sınavlarla ilgili bir sürü kitap var. Bu sadece bir kişiyi değil, anne baba, birey başta olmak üzere herkesi ilgilendiren bir konu. Onun için kitap seçerken çok dikkatli olacağız ve bize gerçekten faydalı olabilecek kitapları tercih etmeliyiz."dedi. Sınav kaygısına da değinen İlbaş, seçeceğiniz kitaplar sınav kaygısını süpürgeyle kovabileceğiniz, somut örneklerle dolu olmalıdır. Size sadece teorik bilgiler değil, somut örneklerle donanımlı bilgiler dolu olmalıdır ki bu size faydalı olsun, size bir yol göstersin" şeklinde konuştu.
BÜYÜ BOZULACAK MI?
İlbaş, öğrencilerin sınavların büyüsü bozuldu mu? sorusunu şöyle cevapladı:"Herşeyden önce zihinsel yapıyla ilgili bir dönem var. Bakış açısı çok önemli. Sınavın, hayatın büyüsünü bozmak bizim elimizde. Sınavları balona benzetebiliriz. Onun içini asla kaygılarımızla doldurmamalıyız. Her zaman hangi konuda olursa olsun, sonucun olumsuz olacağını düşünürsek kaygı çoğalır. Bunun için daima olumlu düşünün ve kaygılara karşı siper alın." Piyasadaki kitapların genellikle teorik kitaplar olduğunu kaydeden İlbaş;"İnsanları okudukça sıkan, bunaltan kitaplar mistik kitaplardır. İnsanları gerçeklerden uzaklaştırıyor, zihinleri bunaltıyor" dedi.
SINAV STRESİ
Felsefe öğretmeni Hülya Artuk da,"Gördüğünüz tepeye kadar ilerleyin, insanların kendileriyle ilgili bilmediği özellikleri olabilir" sözleriyle konuşmaya başladı. Sınavı gerektiğinden çok büyüttüğümüzü söyleyen Artuk, "Sınavı gereğinden çok büyütüyor, herşeyi sınava dayandırıyoruz. Tek amaç sınav olursa, öğrencinin ailesi ile arası açılıyor. Bu da öğrencilerde kişilik bozukluklarına neden oluyor. Bunda ailenin yanında çevrenin, öğrenciyi başkalarıyla kıyaslamanın da çok etkisi oluyor."dedi.
BAŞARI İÇİN ÖNCE İSTEMEK GEREKLİ
İnsanların istemesi halinde herşeyi başarabileceğini vurgulayan Artuk, "Bir şeyi kafamıza koyduktan sonra onu mutlaka başarırız. Yeter ki isteyelim ve mücadeleci olalım. Okulu bırakmış, fakat büyük işadamı olmuş insanlarımız buna en iyi örnektir" diye konuştu. “Öğrencileri sınav stresine sokmamak için en büyük iş velilere düşüyor diyen Atuk, "Velilerimize bir dönemde en az bir sefer deneme sınavı yapılmadı. 3 saat otursunlar bakalım nasıl bir vaziyette duruyorlar. Öğrenciler büyük emek sarf ediyor, çünkü; o sert sıralarda tam 3 saat oturabiliyorlar. Bunu velilerimiz görsün ki ona göre çocuğuna nasıl davranacağını bilsin"şeklinde konuştu.