''KUŞ GRİBİ: NE YAPMALI?'' PANELİNDE ORTAK TESPİT:
HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ
Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Kocabaş, hasta kanatlılarla temastan kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Kocabaş, ''Kuş Gribi?: Ne Yapmalı'' konulu panelde, halk sağlığını tehdit eden hastalığın insanlara bulaşmasının bilinçsizlikten kaynaklandığını belirtti.
Hasta kanatlılarla aynı ortamda bulunulmaması ve özellikle de temastan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kocabaş, şöyle devam etti: ''Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen vakalar bunun göstergesidir. Orada yaşayan vatandaşlarımız soğuktan dolayı kendileri için çok önemli olan hayvanları evlerde beslemiş ve kanatlığın yaydığı virüsün solunum yolu ile kendisine geçmesini sağlamıştır.''
Kocabaş, hastalığın kanatlılara virüsü taşıyan su kuşlarının, salya, burun akıntısı ve dışkılarıyla doğrudan geçtiğini belirterek, insanlara da aynı yolla bulaştığını ifade etti.
Klinik Bakteriler ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Taşova da hastalığın kişilerin hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlara dokunulması sonucu bulaştığını belirtti.
Taşova, hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birinin hijyen olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Kanatlı hayvanlarla yoğun temas içerisinde bulunan kişiler sık sık ellerini yıkamalı. Bu kural hastane yatmış hastaları kontrol eden sağlık ekipleri için de geçerli.''
Taşova, hastalığın insanlarda, ateş, boğaz, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi klasik grip belirtileri gösterdiğini ifade ederek, karın ağrısı ve ishal de görülebileceğini vurguladı.