''ÇORUH VADİSİ” FLORA VE FAUNA HAZİNESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serzai Ercişli İspir ve Uzundere ilçesinde yaptıkları araştırmada, 22 çeşit yabani meyve tespit ettiklerini söyledi.
Erzurum'un İspir ilçesinde düzenlenen ''Çoruh Vadisi Kuş Gözlem Festivali'' Cumartesi günü başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Efes Pilsen firmasının işbirliği ile yürütülen Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi kapsamında yapılan ''Çoruh Vadisi Kuş Gözlem Festivali''ne, 70'i yurt içinden 20'si de Erzurum'dan olmak üzere 90 kuş gözlemcisi ve araştırmacı katıldı. Festivalde, katılımcılara, Erzurum'un İspir ilçesindeki Kültür Merkezi Salonu'nda ''bölgenin kuş ve yaban hayatı'' hakkında seminer verildi.
ÇORUH VADİSİ’NDE BİR İLK
UNDP Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi Sorumlusu Berna Bayazıt, ''Festival, ne zamandır heyecanla çalıştığımız bir organizasyondu. Hayallerimizden biri gerçekleşti'' dedi.
Birleşmiş Milletlerin bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek için Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çalışmalar yaptığını belirten Bayazıt, Çoruh Vadisi'nin de biyolojik çeşitlilik, doğa sporları ve fauna açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Bayazıt, proje ile bölgenin bu zenginliklerini turizm ürünü haline getirmek ve yöre halkının turizm olanaklarından yararlanmalarını sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, ''Kamunun gözünü Çoruh Vadisi'ne çekmek istediklerini'' dile getirdi.
Bayazıt, bugüne kadarki çalışmalarda vadiyi kuş gözlem alanı olarak ön plana çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
Efes Pilsen'in temsilcisi Pelin Develi de kurum olarak kültür, sinema ve arkeoloji alanında sosyal sorumluluk projelerini desteklediklerini söyledi. Bu projeyle de bölgenin turizm potansiyeli geliştirmeyi ve saklı kalmış zenginlikleri göstermeyi hedeflediklerini belirten Develi, bunun başarılması için bölge halkının da desteğine ihtiyaç duyduklarını aktardı. Develi, ''Hep birlikte Çoruh'u turizm cenneti haline getirmek istiyoruz'' diye konuştu.
BÖLGEDE 200'ÜN ÜZERİNDE KUŞ TÜRÜ VAR
Festival Koordinatörü ve Kuş Gözlem Danışmanı Soner Bekir ise Türkiye'de, ''süzülen yırtıcı kuşların'' 3 ana göç yolundan birinin Çoruh Vadisi olduğunu anlatarak, özellikle Eylül ayının ikinci yarısında ''göç eden kuş sayısının 10 binleri bulduğunu'' söyledi.
''Çoğunluğu şahin. Yırtıcılar için eşsiz bir cennet Çoruh Vadisi'' diyen Bekir, Kızıl ve Sakallı gibi 4 akbaba türünün göç zamanının ''aynı anda görüldüğü tek yerin'' de Çoruh Vadisi olduğunu ifade etti.
Bekir, bölgede 200'ün üzerinde kuş türü olduğunu ve göçlerin dürbünsüz bile gözlenebildiğini kaydetti.
55 milyonluk İngiltere'de 2 milyon kuş gözlemcisi bulunmasına karşın bu sayının Türkiye'de sadece 500 olduğuna da dikkat çeken Bekir, kuş gözlemi turizmine yüksek gelir gruplarının talep gösterdiğini, yurt dışı paket turları için ortalama 4 bin dolar ödendiğini sözlerine ekledi.
22 ÇEŞİT YABANİ MEYVE...
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serzai Ercişli de İspir ve Uzundere ilçesinde yaptıkları araştırmada, 22 çeşit yabani meyve tespit ettiklerini söyledi.
Belirlenen yabani meyvelerin araştırılması için bir süre önce çalışma başlattıklarını ifade eden Ercişli, ''Avrupa'da yapılan bir araştırmada, yabani meyve ağaçlarının bulunduğu bölgelerde yaşayan insanların daha mutlu olduğu görülmüştür. Yabani meyveler ilaç olarak kullanıldıkları gibi doğaya oksijen verip, gürültü ve hava kirliliğini azaltırlar. 6 bin yıldır bu bölgelerde bulan yaban meyvelerinin yok olmaması için çalışıyoruz'' dedi.
BİYOLJİK ÇEŞİTLİLİK
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Faris Karahan ise ülkenin biyolojik çeşitliliğinin çok yüksek olduğunu, 2003 yılı verilerine göre ülkede 10 bin 765 bitki çeşidinin bulunduğunu kaydetti. Karahan, ''Bu bitkilerin yüzde 30'u endemiktir. Bu bitkiler turizmde değerlendirilmelidir. Gelişmiş bir çok ülkede bu bitkiler botanik turlar düzenlenerek turizmde değerlendiriliyor. Maddi getirisi çok yüksek olan bu turizm çeşidinin mutlaka ülkemizde de geliştirmemiz, uygulamamız gerekir'' görüşünü dile getirdi.
ÇORUH FAUNASINA KORUMA İSTEMİ
Doğada bulunan bitkilerin korunması gerektiğini de anlatan Karahan, Uzundere, İspir ve Yusufeli ilçelerindeki bitkilerin tespiti amacıyla yaklaşık 2 ay önce bir çalışma başlattıklarını belirterek, ''Araştırmalarımız neticesinde bu bölgelerde bine yakın bitki çeşidi olduğunu belirledik. Ancak bizim şu anki tespitimiz 400'dür. Ülke genelinde bulunan bütün bitkilerin tespitini yaparak bunların yok olmaması için çalışma başlatmalıyız'' diye konuştu.