ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Devlet korumasındaki gençlerin YKS başarısı
Devlet korumasındaki gençlerin YKS başarısı
Erzurum yeni eğitim ve öğretim dönemine hazır
Erzurum yeni eğitim ve öğretim dönemine hazır
Atatürk Üniversitesinde TEKNOFEST gündemi
Atatürk Üniversitesinde TEKNOFEST gündemi
Hacımüftüoğlu’ndan ATAUNİ vizyonu istişaresi
Hacımüftüoğlu’ndan ATAUNİ vizyonu istişaresi
Erzurum'un 8 aylık trafik bilançosu: 19 ölü, 1890 yaralı
Erzurum'un 8 aylık trafik bilançosu: 19 ölü, 1890 yaralı

İstemihan Bulutlar

‘Kadim’den bıktık!
21 Temmuz 2024 Pazar

Türkçe, zengin ve köklü bir dildir. Ancak son dönemlerde dilimizin kelime dağarcığını yeterince kullanmadığımızı ve bazı kavramların yanlış kullanıldığını üzülerek gözlemledim. Bu konuda en çok dikkat çeken ve bir o kadar da rahatsız edici olan kavram ise “kadim” sözcüğüdür.

Nedir bu “kadim” kavramı? “Kadim”, evveli olmayan, çok eski, öncesi bilinmeyen bir mefhum için kullanılır. Fakat görüyoruz ki, bu kelime neredeyse her fırsatta, her yerde ve her şey için kullanılmaya başlandı. Örneğin, “kadim şehrimiz Bursa”, “kadim şehrimiz Adana” gibi ifadeler her yerde karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki, bu durum hem anlamsal hem de dil bilgisi açısından büyük bir yanlıştır.

Kadim sözcüğünü bu denli sık ve yanlış kullanmak, dilimizin kendine has zenginliğine ve çeşitliliğine zarar vermektedir. Kelime dağarcığımızı genişletmek ve dilimizi daha doğru kullanmak yerine, bir kelimeye yapışıp kalmak, dilimizi yoksullaştırmaktadır. Ayrıca, bir kelimeyi bu kadar müptezel hale getirmek de ayıptır.

Özellikle siyasilerin sosyal medya paylaşımlarında bu yanlışı çokça yaptıklarına şahit oluyoruz. Hiç sıkılmadan, hiç utanmadan “kadim” kelimesini yanlış ve yersiz şekilde kullanıyorlar. Eğer söz bilmiyorsanız, kelime dağarcığınız yetersizse, yeni kelimeler öğrenmek ve kullanmak yerine, bir kelimeye abanarak onu müptezelleştirmek yanlış bir yoldur. Kadim kelimesini sürekli kullanmak yerine, anlamlarına uygun ve daha doğru kelimeleri tercih etmek gerekir. Dilimizin zenginliğini ve çeşitliliğini korumak adına, bu kadar dar kelime dağarcığıyla hareket etmemeliyiz.

Türkçemizi doğru ve etkili kullanmak hepimizin görevidir. Kelime dağarcığımızı geliştirmek, yeni kelimeler öğrenmek ve bu kelimeleri doğru yerlerde kullanmak hem dilimize saygı göstermek hem de kendimizi daha iyi ifade etmek anlamına gelir.

Yapmayın bunu ya, yapmayın! Türkçemize sahip çıkalım, dilimizin zenginliğini ve çeşitliliğini koruyalım. Kadim kelimesini yanlış ve yersiz kullanmaktan vazgeçelim ve Türkçemizi daha doğru, daha etkili bir şekilde kullanmak için gayret gösterelim. Hepimize yazık olur, Türkçemize yazık olur. Lütfen, dilimize ve kelimelerimize ehemmiyet verelim.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Siyaset Dili Sadece Eleştirmek Olmamalı
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Deprem diyoruz deprem!
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ahlaki çöküşün fotoğrafı
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Değişimin hızı insanlığı şoka sokuyor
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Ders alınsaydı tekerrür mü ederdi?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yolun Çıkışı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva