Kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarından olan cecim dokuma, Erzurum’un Oltu İlçesi’nde Zennure Aydın tarafından evinin balkonuna koyduğu el dokuma tezgahında yaşatılmaya çalışılıyor.
Evinin balkonundaki tezgâhında büyük bir keyifle dokuduğu birbirinden güzel, rengârenk cecimleri sevdiklerine hediye etiğini belirten Zennure Aydın, “Böylece hem mutlu oluyorum hem de zamanımı değerlendiriyorum” dedi. Aydın, “Şimdiki gençler televizyon dizilerinden internetlerde vakit geçiriyorlar hiçbir tanesi merak edip dokumayı öğrenmiyorlar” diye konuştu.
Yörede cecim diye bilinen ve yıllardır dokuduğu birbirinden güzel örtüleri sevdiklerine hediye ettiğini belirten 80 yaşındaki Zennure Aydın, “15 yaşın dan beri bu el sanatını severek yapıyorum. Sevdiklerime hatıra olarak kızlarıma ve torunlarıma da çeyizlik olsun diye cecim dokuyorum” diye konuştu.
Oltu ve yöresinde cecim olarak bilinen ve bir dönem evlerde yatak ve masa örtüsü, başörtüsü, hatta yer örtüsü gibi farklı birçok yerde kullanılabilen cecimler şimdilerde hediyelik eşya olarak değerlendiriliyor. Yörede özellikle kadınların en önemli uğraşlarından biri olan cecim dokuma sanatı geçen yıllar içerisinde neredeyse bitme noktasına gelmiş durumda.
Bu el sanatının son temsilcilerinden olan Zennure Aydın, “Şimdiki gençler bizler gibi hevesli değil. Her şeyi hazır almak istiyorlar. Bir zamanlar bu cecimler evleri süslerdi. Şimdilerde sadece bu sanatın değerini bilenler ancak evlerinde bu cecimleri bulunduruyorlar.” Şimdiki gençler televizyon dizilerinden internetlerde vakit geçiriyorlar hiçbir tanesi merak edip dokumayı öğrenmiyorlar, Bu dokuma sanatının köylerinde 250 yıla dayanan bir geçmişi olduğu biliniyor . Çok amaçlı kullanılan bu cecimler, her genç kızın çeyizinde mutlaka bulunurdu” dedi.